Truer Taiwan med krig

- Taiwans president har tråkket over streken, sier det kinesiske kommunistpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tre år siden truet Kina Taiwan gjentatte ganger med militære angrep dersom øystaten forsøkte å gjøre løsrivelsen fra Kina endelig og fullstendig. Truslene ble også fulgt opp med militærøvelser i området.

Siden har det vært helt stille, men nå er det krise i forholdet igjen.

- De risikerer å starte en krig med fastlandet, sier Wang Zaixi, viseminister i det kinesiske kommunistpartiets Taiwan-kontor.

Kineserne hisser seg opp over at den taiwanske presidenten Chen Shui-bian igjen har kommet med uttalelser om fullstendig løsrivelse fra Kina, og mener han nå har tråkket over streken.

Konflikten har versert siden 1949 da Chiang Kai-shek rømte til øya som da het Formosa. Taiwan styres som en demokratisk republikk, men Kina mener at øya fremdeles er kinesisk territorium og regner den som en kinesisk provins.

Advarer mot løsrivelse

Kina sier nå helt klart at de vil bruke militær makt dersom øya beveger seg ytterligere mot uavhengighet fra Kina.

- Det vil bryte ut krig dersom øya erklærer formell uavhengighet, og de vil betale en høy pris dersom de tror vi ikke vil bruke makt mot deres konspirasjon for uavhengighet, sier Wang til det statlige kinesiske nyhetsbyrået.

Den siste måneden har Taiwans president Chen Shui-bian antydet at regjeringen i Taipei vil holde folkeavstemninger. Han har også sagt at Taiwans grunnlov vil bli revidert i 2006 slik at Taiwan vil fremstå som en fullverdig stat.

<B>TRUER MED KRIG: Det kinesiske kommunistpartiet sier de vil angripe Taiwan dersom de fortsetter løpet mot full løsrivelse.
VIL HA FULL LØSRIVELSE: Taiwans president Chen Shui-bian.
<B>VIL STYRE OVER TAIWAN: Kinas president, Hu Jintao.