Truer til taushet

Utenlandske narkokarteller strammer et stadig hardere grep på det norske narkotikamarkedet. - Vi er bekymret over utviklingen. Det internasjonale narkotikamiljøet i Norge vokser raskt, og de bruker nye og langt tøffere metoder enn tidligere, sier kriminalsjef i Oslo, Roger Andresen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I fjor beslagla politiet nesten 2,5 millioner brukerdoser heroin, to millioner brukerdoser cannabis og 800 000 brukerdoser amfetamin. I dag er tilgangen så stor at de gangene politi og tolllvesen tar store beslag, merkes ingenting i markedet. For noen år siden ble det stofftørke ved tilsvarende beslag.

Politiet i Oslo mener økningen i antall overdosedødsfall skyldes billig og lett tilgjengelig heroin. Strømmen av heroin begynte å tilta for fem år siden da nye kartellgrupper dumpet salgsprisene for å vinne innpass på det norske markedet. I løpet av et par år sank prisene på en brukerdose fra over tusen kroner til 200 kroner.

Nytt miljø

- I dag er det flere aktører inne på markedet og mer stoff i omløp. De ulike grupperingene kommer fra Østen, Afrika og Europa. Vi har temmelig god oversikt over hvor mange de er, og hvordan de opererer, sier Andresen. Han skisserer et hardt kriminelt miljø som gradvis slår rot i Norge.

- De bruker metoder som vi i svært liten grad har sett i Norge tidligere. Det er først de siste 12 til 18 månedene at den organiserte kriminaliteten har begynt å få tak, sier han til Dagbladet. Et eksempel på måter de narkomane kartellene jobber på er å true folk til taushet. Både vitner og politimenn som skal vitne i rettsaker om virksomheten, er blitt truet av personer fra disse miljøene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer