Truer til taushet

Utenlandske narkokarteller strammer et stadig hardere grep på det norske narkotikamarkedet. - Vi er bekymret over utviklingen. Det internasjonale narkotikamiljøet i Norge vokser raskt, og de bruker nye og langt tøffere metoder enn tidligere, sier kriminalsjef i Oslo, Roger Andresen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor beslagla politiet nesten 2,5 millioner brukerdoser heroin, to millioner brukerdoser cannabis og 800 000 brukerdoser amfetamin. I dag er tilgangen så stor at de gangene politi og tolllvesen tar store beslag, merkes ingenting i markedet. For noen år siden ble det stofftørke ved tilsvarende beslag.

Politiet i Oslo mener økningen i antall overdosedødsfall skyldes billig og lett tilgjengelig heroin. Strømmen av heroin begynte å tilta for fem år siden da nye kartellgrupper dumpet salgsprisene for å vinne innpass på det norske markedet. I løpet av et par år sank prisene på en brukerdose fra over tusen kroner til 200 kroner.

Nytt miljø

- I dag er det flere aktører inne på markedet og mer stoff i omløp. De ulike grupperingene kommer fra Østen, Afrika og Europa. Vi har temmelig god oversikt over hvor mange de er, og hvordan de opererer, sier Andresen. Han skisserer et hardt kriminelt miljø som gradvis slår rot i Norge.

- De bruker metoder som vi i svært liten grad har sett i Norge tidligere. Det er først de siste 12 til 18 månedene at den organiserte kriminaliteten har begynt å få tak, sier han til Dagbladet. Et eksempel på måter de narkomane kartellene jobber på er å true folk til taushet. Både vitner og politimenn som skal vitne i rettsaker om virksomheten, er blitt truet av personer fra disse miljøene.

Ta bakmennene

Andresen mener den beste kampen som kan føres mot narkotika er å slå til mot kjernen i narkokriminaliteten_de store pengene ved smugling og salg.

- Vi vil i framtida satse mest på å ta bakmennene. Det er ingen tvil om at disse er viktigst å få tatt. Men det blir helt feil hvis vi kun skal pågripe enten bakmennene eller brukerne. Det må være en form for balanse, hvor vi uroer begge miljøene, sier Andresen.

Ferske tall har vist at det dør flere av overdoser i Oslo, enn i andre nordiske byer. Men Andresen er ikke enig i tolkningen av tallene.

- Det finnes mange forskjellige måter å definere overdosedødsfall på. Jeg er ikke enig i at situasjonen i Norge er verst, sier han. Kriminalsjefen vil ikke innrømme at krigen mot narkotika er tapt, eller at politiet har mistet kontrollen.