Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer Tyrkia:
- Fullstendig uverdig

Donald Trump truer mer å «utslette» Tyrkias økonomi, etter at landet har truet med å invadere Syria. - Det er så en ikke tror det en leser, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde.

SYRIA: Amerikanske soldater skal ha begynt tilbaketrekningen fra grensa mot Tyrkia Foto: ANHA (HAWAR NEWS) via AP Vis mer

Natt til mandag kom de første meldingene om at Tyrkia i nær framtid kan komme til å invadere det nordlige Syria. Nyheten har skapt stor usikkerhet for USAs allierte kurdiske krigere, som føler seg sveket av Donald Trump. Presidenten vil nå trekke ut de om lag 1000 gjenværende amerikanske soldatene i området.

Mandag kveld uttaler Pentagon at USA ikke støtter en tyrkisk militæroperasjon i Nord-Syria. Samtidig truer president Donald Trump med å «utslette» Tyrkias økonomi dersom de gjør noe overilt.

«Som jeg har uttalt tidligere, bare for å gjenta, hvis Tyrkia gjøre noe jeg, og min store, uovertrufne visdom, anser som å gå over streken, vil jeg fullstendig utslette økonomien deres. Det har jeg gjort før!» skriver Trump.

PRESIDENT: USAs president, Donald Trump, er igjen ute på Twitter med kontroversielle meldinger. Foto: Reuters / Al Drago  TPX / NTB Scanpix
PRESIDENT: USAs president, Donald Trump, er igjen ute på Twitter med kontroversielle meldinger. Foto: Reuters / Al Drago TPX / NTB Scanpix Vis mer

I en påfølgende Twitter-melding skriver presidenten at Tyrkia, i likhet med andre europeiske land, må følge med på de fangede IS-krigerne og familiene deres.

«USA har gjort langt mer enn det noen noen gang kunne ha forventet, inkludert å få kontroll på 100 prosent av IS-kalifatet. Det er på tide at andre i regionen, med store resurser, beskytter sitt eget territorium», skriver han.

- Tror ikke det en leser

Trumps siste meldinger, får USA-ekspert og postdoktor hos institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, til å reagere kraftig.

- Det er fullstendig uverdig for USA å ha en president som snakker slik. Det er så en ikke tror det en leser. Biden kaller Trumps presidentskap for et slags bisart avvik, historisk sett. Han sikter da til episoder som dette, sier Mjelde.

SJOKKERT: Postdoktor Hilmar Mjelde mener Trumps uttalelser om Tyrkia er fullstendig uverdige. Foto: Universitetet i Bergen
SJOKKERT: Postdoktor Hilmar Mjelde mener Trumps uttalelser om Tyrkia er fullstendig uverdige. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

Postdoktoren sammenlikner situasjonen med Nixons ofte bisarre ordrer til egen stab. Han peker imidlertid på en stor forskjell - president Trump kommer med uttalelsene i full offentlighet.

- Han setter seg ikke grundig inn i sakene, og bryr seg ikke om USAs lederskap internasjonalt i tradisjonell forstand. Vi ser under Trump en uinformert, impulsiv og dermed tilfeldig amerikansk utenrikspolitikk. Det er tilfeldig om den følger eller bryter med de lange linjene i amerikansk utenrikspolitikk. Han følger ikke noen kvalitetssikret beslutningsprosess før han kunngjør sin avgjørelse, og stilistisk kommuniserer han som ei reality-stjerne, sier Mjelde.

Han understreker at Trump er forretningsmann, ikke politiker, og dermed teller alt i dollar og materielle kostnader for USA. Dermed blir Midtøsten for et pengesluk å regne. Derfor vil presidenten trekke USA ut.

- Men i det taktiske tar Trump ting på sparket og etter innfallsmetoden. Det har vi sett i Syria og konflikten med Iran. Han følger instinktet og magefølelsen. Vi ser atter det i dag - han gjør delvis retrett når han får motstand fra egne rekker, forklarer Mjelde, og legger til at Trump har blitt mer selvsikker i rollen som president.

- Det betyr ikke at han er blitt mer konvensjonell, tvert imot. Han er blitt mer egenrådig, mener postdoktoren.

Avtale mellom Trump og Erdogan

Pressetalskvinnen Stephanie Grisham ved Det hvite hus uttalte mandag at den tyrkiske planen om å invadere Syria kom fram i en samtale mellom Trump og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan søndag kveld. Forsker og Tyrkia-ekspert, Siri Neset, ved Christian Michelsens Institutt (CMI) ser med stor spenning på det som nå skjer i landet.

- De neste 48 timene kan bli helt avgjørende, konkluderer hun overfor Dagbladet.

SPENNENDE TIMER: Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Institutt sier de neste 48 timene kan bli avgjørende for hva Tyrkia foretar seg i Syria. Foto: Privat
SPENNENDE TIMER: Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Institutt sier de neste 48 timene kan bli avgjørende for hva Tyrkia foretar seg i Syria. Foto: Privat Vis mer

- Hvis Erdogans planer er godkjent og han har hatt tid til å forberede seg, tror jeg vi vil se at Tyrkia handler svært raskt. De vil forsøke å angripe raskest mulig, slik at YPG [kurdiskdominert gruppe] er minst mulig forberedt på et eventuelt angrep. Men et av mange spørsmål som gjenstår, er når Trump sier «immediate area» - hvor dypt er dette inne på syrisk territorium, og hva vil være Erdogans exit-strategi? sier Siri Neset til Dagbladet.

YPG-styrkene bar de tyngste byrdene i kampen mot IS sammen med USA, men betraktes som terrorister av Tyrkia.

- Ser skummelt ut

Trump og Erdogan skal være enige om å opprette en 32 kilometers tyrkisk «sikkerhetssone» på syrisk territorium i grenseområdene mot Tyrkia. En tyrkisk sikkerhetssone vil blant annet innlemme flere kurdiske byer og landsbyer i grenseområdene.

Men mandag formiddag kom det flere uavhengige meldinger om at de amerikanske styrkene var på vei ut av flere byer.

Det kurdiske nyhetsbyrået Hawar og den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyste mandag at amerikanske styrker var begynt å forlate stillinger i byene Ras al-Ayn og Tal Abyad, ifølge NTB.

Neset mener det hersker stor usikkerhet rundt hvor alvorlig situasjonen er, og minner om at det har vært liknende trusler to ganger tidligere.

- Både i april og desember i 2018 kom det liknende meldinger. Da ble de begge stoppet av Pentagon og Kongressen i USA. Men hvis de har sikret seg politisk ryggdekking denne gangen, ser dette skummelt ut. For Erdogan er YPG og PKK [det forbudte kurdiske arbeiderpartiet i Tyrkia] større fiender og utgjør en større trussel mot Tyrkia enn det IS gjør, sier hun.

Tyrkias president har i lengre tid ønsket å angripe de kurdiske områdene, men har ikke kunnet gjøre det med et USA som sammen med kurderne har nedkjempet IS på den ene siden, og et Russland som har støttet Syria på den andre siden.

- Svært spennende timer

- Det kan virke som om Erdogan har fått litt mer enn han hadde tenkt seg i samtalene med Donald Trump. Tidligere har det vært snakk om et samarbeid med USA, men nå kan det se ut til at Tyrkia har fått hele ansvaret alene. Da spørs det om de har kapasiteten militært sett, og om de vil bære den økonomiske byrden alene. Det er mange uavklarte spørsmål, og det vil bli noen svært spennende timer og dager, sier forsker Neset.

President Erdogan uttaler mandag ettermiddag at de er klare for å rykke inn i den nordlige delen av Syria når som helst etter den amerikanske uttalelsen.

- Vi har et ordtak som sier at vi kan komme hvilken som helst natt uten forvarsel. Det er helt uaktuelt at vi skal fortsette å tolerere truslene fra disse terroristgruppene, sier presidenten til Al Jazeera.

FN og EU bekymret

FN er svært bekymret over utviklingen. De forbereder seg på det verste etter at USA tilsynelatende har gitt Tyrkia grønt lys til å invadere det nordøstlige Syria og kurdisk milits advarer om at IS kan komme tilbake.

- Vi vet ikke hva som kommer til å skje. VI håper på det beste, men forbereder oss på det verste, sa FNs humanitære koordinator for Syria, Panos Moumtzis, i Genève mandag, til Reuters. Han understreket at det gjenstår «en rekke ubesvarte spørsmål» om konsekvensene ved en tyrkisk aksjon.

EU advarer om konsekvensene for sivile ved en tyrkisk offensiv.

- Fornyet væpnet kamp nordøst i Syria vil ikke bare forverre lidelsen som har ført til den omfattende fortrengningen av mennesker, men også risikere at pågående politisk innsats blir alvorlig undergravd, sier EUs talskvinne Maja Kocijancic.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media