Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer USA og Dagbladet med rettslige skritt

Etter oppsalget om at iranske diplomater spionerte på amerikanerne.

IRANS AMBASSADE I OSLO: Diplomater herfra skal ifølge Dagbladets kilder ha overvåket og spionert på amerikanerne i 2002. Foto: Eirik Helland Urke
IRANS AMBASSADE I OSLO: Diplomater herfra skal ifølge Dagbladets kilder ha overvåket og spionert på amerikanerne i 2002. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2002 ble iranske diplomater avslørt da de spionerte på den amerikanske ambassaden i Oslo, skrev Dagbladet i går.

Flere personer ble oppdaget utenfor ambassaden med fotoapparat. Det var amerikanernes omdiskuterte overvåkningsenhet SDU som oppdaget de mistenkelige personene. De slo terroralarm og tilkalte PST og Oslopolitiet, sistnevnte har ansvaret for sikkerheten ved ambassaden.

Viste ID
I samtalen med politiet legitimerte personene seg som diplomater ansatt ved den den iranske ambassaden, ifølge Dagbladets kilder.

Informasjonen om at tredjelands diplomater ble oppdaget finnes også i et brev Den amerikanske ambassaden sendte til norske myndigheter oversendt i høst.

Det er i politirapporter etter hendelsen personene oppgis å være iranere. 

Diplomater har immunitet kan ikke arresteres. Det er heller ikke straffbart å fotografere utenfor ambassaden. Etter samtalen med politiet har imidlertid aldri slik aktivitet fra iranere blitt avslørt ved ambassaden på nytt.

I tillegg omtalte Dagbladet ustrakt flyktningespionasjen mot iranske borgere bosatt i Norge. Iranske dissidenter har opplyst at Iran driver etterretning i Norge, og at de også har truet iranere i Norge.

Går ut mot Dagbladet og USA
Irans ambassade i Oslo fikk på forhånd tilsendt amerikanernes brev for å kunne kommentere saken. Presseansvarlig Mohammed Hosseini avviste da anklagene kateogorisk og sa at han aldri hadde hørt om dette før.

Sent i går kveld mottok Dagbladet et brev fra ambassaden hvor Dagbladet beskyldes for å drive en kampanje mot Iran og dessuten at avisa er lurt av amerikansk propaganda sendt ut med den hensikt å skygge over deres egen overvåkningsskandale. Dagbladet er ifølge pressemeldingen blant de vestlige mediene som forsøker å fremprovosere «Iran-fobi».

Den amerikanske ambassaden, på sin side, ønsket at deler av dette brevet skulle unntas offentligheten, noe som også har blitt gjort av norske UD.

- Alvorlig forutintatt
Slik lyder hele pressemeldingen fra Den iranske ambassaden i sin helhet (oversatt til norsk av Dagbladet):

OPPRETTET EN HEMMELIG OVERVÅKNINGSENHET: I 2000 opprettet Den amerikanske ambassaden en egen spesialenhet for å hindre overvåkning av ambassaden. SDU, som ble enhetens navn, har flere ganger oppdaget og stoppet overvåkning av bygningene amerikanerne eier i Oslo. Foto: Eirik Helland Urke
OPPRETTET EN HEMMELIG OVERVÅKNINGSENHET: I 2000 opprettet Den amerikanske ambassaden en egen spesialenhet for å hindre overvåkning av ambassaden. SDU, som ble enhetens navn, har flere ganger oppdaget og stoppet overvåkning av bygningene amerikanerne eier i Oslo. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

En grunnløs nyhetsrapport om iranske diplomater: Opplyse den norske befolkningen eller gi julepresang til en tredjepart?

Ambassaden til den islamske republikken Iran i Oslo tar på det sterkeste avstand fra nyhetsartikkelen med tittelen «Iranske diplomater var...», publisert i Dagbladet 23. desember 2010, inneholdende en rekke grunnløse påstander. Fabelargumentene og de svake poengene den fabrikerte nyhetsartikkelen har basert seg på, lider alvorlig av mangelen på objektiv, ærlig og autentisk informasjon.

De uprofesjonelle kildene som er brukt i artikkelen er enten obskure, usikre eller alvorlig forutintatt og sterkt fiendtlig mot Den islamske republikken Iran.

Enhver upartisk og klok leser av nyhetsartikkelen vil raskt forstå at ved å reprodusere ubegrunnede beskyldninger mot denne ambassaden og de iranske diplomatene, som daterer tilbake til 2002, forsøkte forfatterne resultatløst å avlede den norske opinionens oppmerksomhet vekk fra de bitre realitetene knyttet til de langvarige, systematiske og ulovlige aktiviteter til ambassaden til en tredjepart i Oslo som nylig har blitt tatt på fersk gjerning mens de drev hemmelig og ulovlig overvåkingsaktivitet, overvåkning av dagliglivet til norske statsborgere og beboere i Norge med brudd på deres rett på privatliv gjennom det siste tiåret.

Uheldigvis har det vært agendaen til utvalgte stormedier i Vesten å forsøke å undergrave Iran ved å lansere en usunne og negative mediakampanje og provosere fram Iran-fobi på ulike måter. Mens ambassaden til den islamske republikken Iran forbeholder seg retten til å ta passende rettslige skritt, ber vi Dagbladet om å publisere denne pressemeldingen i sin neste utgave.

HOPPET AV: Den tidligere konsulen ved den iranske ambassaden i Oslo, Mohammed Heydari opp sin stilling i protest. Han sa at ambassaden fungerte som en ren etterretningssentral. Han sa at iranere som får visum til Norge for å delta på konferanser og lignende ofte i virkeligheten kommer hit for å overvåke iranere i Norge, og ba om at Norge sluttet å gi visum til dem. Foto: Espen Røst / Dagbladet
HOPPET AV: Den tidligere konsulen ved den iranske ambassaden i Oslo, Mohammed Heydari opp sin stilling i protest. Han sa at ambassaden fungerte som en ren etterretningssentral. Han sa at iranere som får visum til Norge for å delta på konferanser og lignende ofte i virkeligheten kommer hit for å overvåke iranere i Norge, og ba om at Norge sluttet å gi visum til dem. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!