Truer VG med PFU

Carl I. Hagen vurderer å klage VG inn for Pressens faglige utvalg etter at avisa skrev at han «varsler opprør mot Siv».

OPPRØRT: Eli og Carl I. Hagen mener VG feilaktig framstiller den tidligere Frp-lederen som kritisk til Siv Jensen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
OPPRØRT: Eli og Carl I. Hagen mener VG feilaktig framstiller den tidligere Frp-lederen som kritisk til Siv Jensen. Foto: Elisabeth Sperre AlnesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han var helt rasende da han så den førstesida, sier Eli Hagen. Dagbladet møtte i går kveld Eli og Carl I. Hagen etter opptak av neste ukes Asbjørn Brekke Show på TV Norge.

I går skrev Carl I Hagen et lengre innlegg på Facebook hvor han tar et oppgjør med media generelt og VG spesielt fordi han mener seg feilaktig framstilt som kritisk til Frp-leder Siv Jensen.

Lørdag, bare to dager før mandagens valg, våknet den tidligere Frp-formannen til ei VG-forside som utbasunerte «Varsler opprør mot Siv». Bakgrunnen for saken i avisa var at Hagen hadde levert en tosiders kronikk til VG hvor han kom med ti krav for at Frp skal kunne sitte i regjering.

Føler seg lurt - Jeg er fryktelig lei meg og nedkjørt for at VG lyktes med å skape et feilaktig inntrykk av at jeg skulle ha kritisert Siv i kronikken, for det har jeg ikke gjort, skriver Hagen på Facebook.

Frp-nestoren legger ikke skjul på at han føler seg lurt av VG.

- Det var ingenting i min kronikk eller i intervjuet VGTV gjorde med meg som tilsier at jeg «varsler et opprør». Ingen av mine uttalelser kan gi dekning for den overskriften. Nei, dette var en politisk handling fra VGs side. Jeg synes det er råttent, og vurderer å gå videre med saken, sier Carl I. Hagen med henblikk på å klage avisa inn for Pressens faglige utvalg (PFU).

Han viser til at Frp-ledelsen var godt kjent med innholdet i hans kronikk før den kom på trykk.

- De fikk den kvelden i forveien. Siv gikk også ut og ga den støtte utover på lørdagen, sier Hagen. Det er særlig det siste avsnittet i VG-kronikken Hagen har måttet tåle kritikk for. Etter de ti punktene som Hagen mener det er viktig for Frp å få gjennomslag for i regjeringsforhandlingene, skriver  han:

«Dersom resultatet blir for dårlig, slik jeg vurderer det, vil jeg ikke nøle med å knuse min egen drøm om regjeringsdeltakelse ved sterkt å argumentere mot slik deltakelse i det offentlige rom.»

Ikke enig - Ulike kommentatorer har forstått det Carl I. Hagen skriver på samme måte som det VG har gjort.  Han skriver jo at dersom han ikke er fornøyd med grunnlaget for en regjering opp mot hans ti punkter, så vil han ikke nøle med å gå ut i offentligheten. Det er dette vi har tatt tak i, sier VGs sjefredaktør Torry Pedersen.

Han legger til at Hagen selvsagt er fri til å klage avisa inn for pressens organer.

Hagen selv vil ikke være ved at hans ti krav til at Frp kan sitte i regjering er å oppfatte som absolutte krav eller et ultimatum.

- De ti punktene er en ønskeliste. Det vet jeg godt, sier Carl I. Hagen.  

Holdt seg unna Hagen har også tiltrukket seg oppmerksomhet ved ikke å dukke opp på Frps valgvake mandag kveld.  

- Det ble bestemt for lenge siden at vi ikke skulle være der, sier Eli Hagen.

- Jeg visste at om jeg var der, så ville mediene  hele tida ha bedt om mine kommentarer. Nå er det oppgaven til den nye partiledelsen. Jeg tenkte at etter 40 år skal jeg jammen sette meg ned og se det på tv, sier Carl I. Hagen.

Hagen vil ikke mene noe om verken Siv Jensens tale til valgvaken eller den omstridte kjolen hun hadde på seg.  Men han er strålende fornøyd med Frp-lederens innsats i valgkampen.

- Siv var veldig flink i debattene. Frp-ledelsen og jeg har et helt greit forhold. Jeg har ingen ting å klage på, sier Carl I. Hagen.