Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trues av Cola

Gro Harlem Brundtland er i full krig med USAs mektige sukkerindustri, som driver regulær utpressing for å hindre at en rapport om ernæring blir offentliggjort i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Dermed ser Gro Harlem Brundtlands siste måneder som sjef i Verdens helseorganisasjon (WHO) ut til å bli de tøffeste for vår tidligere statsminister.

Den kontroversielle rapporten omhandler diett og ernæring i verden, og anbefaler at sukkerinntaket minimaliseres til maksimum ti prosent av det daglige kaloriinntaket.

Dette har fått sukkerindustrien, støttet av Coca-Cola, Pepsi Cola og andre matvare- og mineralvannsgiganter, til å komme med åpenlyse trusler, hvis ikke rapporten trekkes tilbake.

- Vi vil ta i bruk alle muligheter for å belyse rapportens tvilsomme karakter... Skattebetalernes penger bør ikke bli brukt til å støtte misforståtte, uvitenskapelige rapporter, som ikke bidrar til amerikaneres helse og velbefinnende, og i enda mindre grad bidrar til bedre helse i resten av verden, skriver sukkerindustrien i et brev til Gro. Uten å legge vekt på at overvekt og feilernæring er et voksende problem i verdens utviklingsland - og et kolossalt problem i USA.

Pengeutpressing

Hvis ikke rapporten trekkes, vil industrien bruke sin innflytelse til å få stoppet USAs årlige bevilgninger på rundt tre milliarder kroner til WHO. Industrien har også skrevet til USAs helseminister for å få ham til å bruke sin innflytelse til å få rapporten trukket.

- Hvis nødvendig vil vi foreslå og oppmuntre til nye lover som vil føre til at WHO bare får nye bevilgninger hvis organisasjonen aksepterer at alle rapporter må være støttet av overbevisende vitenskapelig bevis, skriver de.

Verst

Og viser selv til én enkelt rapport, hvis forfatter benekter overfor avisa The Guardian at han har anbefalt et høyere sukkerinntak. WHO derimot henviser til at 30 uavhengige eksperter har studert vitenskapelig bevis og at deres konklusjoner samsvarer med funn i 23 nasjonale rapporter: Alle konkluderer med at målsettingen må være et sukkerinntak på ti prosent i gjennomsnitt pr. dag.

Kilder i WHO beskriver sukkerindustriens trusler som jevngode med pengeutpressing og verre enn presset de blir utsatt for fra tobakksindustrien.

«Gikk av hengslene»

Det er ikke første gang sukkerindustrien slår på krigstrommene overfor WHO. Helseorganisasjonens forrige rapport om diett og ernæring i 1991 ble ført i pennen av professor Phillip James i 1990. Han forteller til The Guardian at han også foreslo en ti prosents grense for sukkerinntak, og at sukkerindustriens dagen etter offentliggjørelsen «gikk av hengslene».

- Førti ambassadører skrev til WHO og insisterte på at rapporten skulle bli trukket tilbake - fordi den ville gjøre ubotelig skade på land i den tredje verden (!), sier han.

- Nå får vi en omkamp, men med mye mektigere spillere, fordi matvareindustrien nå ser ut til å ha mye større innflytelse på Bushs administrasjon.

TÅLER PRESSET: - WTO-direktør Gro Harlem Brundland tok opp kampen mot tobakksindustrien. Det viser at hun står for en støyt, sier hennes pressetalsmann Jon Lindén.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media