<strong>KATASTROFER:</strong> USA må sannsynligvis håndtere både skogbranner, ekstremvær og covid-19 de neste ukene. Her fra orkanen Laura. Foto: AP / NTB Scanpix
KATASTROFER: USA må sannsynligvis håndtere både skogbranner, ekstremvær og covid-19 de neste ukene. Her fra orkanen Laura. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Trues av dobbel katastrofe

USA forbereder seg på å håndtere skogbranner og ekstremvær samtidig som covid-19 herjer landet. Beredskapsekspert Jarle Løwe Sørensen sier at det kan føre til kollaps.

Publisert

Skogbranner og ekstremvær vil sannsynligvis ramme USA de neste ukene. Samtidig rammes de knallhardt av covid-19. USAs nasjonale smittevernbyrå (CDC) forventer at denne høsten blir særlig krevende.

Hodebryet knyttes særlig til utfordringer knyttet til evakueringshjem og konsekvensene av ytterligere belastning på helsevesenet og samfunnskritiske funksjoner.

- Det er åpenbart at alt som forstyrrer arbeidet mot spredning av covid-19 er skadelig. For eksempel er skogbrannene i California problematisk på dette tidspunktet ettersom det krever mye oppmerksomhet, og gjør det vanskeligere å opprettholde smitteverntiltak, sier professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, til Dagbladet.

Testpause

Nylig feide kategori 4-orkanen Laura over kysten av Louisiana og Texas med kraftig vind, regn og stormflo. Guvernør John Bel Edwards opplyste på en pressekonferanse at coronatesting ble satt på vent av orkanen.

- Utfordringen er at vi blir blinde i ei uke, sa han.

Både Oregon og California herjes for tida av skogbranner, som allerede har svidd av tusenvis av bygninger. Bare i Oregon har 40 000 personer måttet flykte fra hjemmene sine. Til sammen har minst 20 personer omkommet, ifølge amerikanske myndigheter.

CDC advarer om at røyk fra skogbranner kan irritere forårsake betennelsesreaksjon, påvirke immunforsvaret og gjøre deg mer sårbar for luftveisinfeksjoner, deriblant covid-19.

ØDELEGGELSER: Veskysten av USA er hardt rammet av store skogbranner, og flere personer har mistet livet i Oregon, Washington og California. Video: KameraOne Vis mer

Hovedutfordring

Leder ved Universitetet i Sør-Norges Senter for sikkerhet, krisehåndtering og beredskapsledelse, Jarle Løwe Sørensen, sier til Dagbladet at god planlegging og forberedelse er de viktigste tiltakene mot to sammenfallende kriser.

- En hovedutfordring når en krise inntreffer er at den ofte påvirker situasjonen til mange og/eller et større geografisk område. Det er altså en situasjon som er mer omfattende enn det daglige beredskapsapparatet er dimensjonert for, sier Sørensen til Dagbladet.

Hardt rammet

USA er blant landene i verden som er blitt hardest rammet av pandemien. Den siste måneden har de registrert mellom 30 000 og 60 000 nye tilfeller per dag. Hittil har de registrert nær 200 000 av verdens 900 000 covid-19-dødsfall.

I fire orkansesonger på rad har USA opplevd over gjennomsnittlig ødeleggende orkaner. I 2019 utløste kategori 5-orkanen Dorian påbud om evakuering i en rekke byer og regioner i tre forskjellige amerikanske delstater.

I påvente av orkaner har CDC også publisert en veileder hvor de anbefaler befolkningen å forberede nødforsyning med matvarer, samt påminner om å unngå å bryte smittevernregler dersom man skal se til naboer og venner.

SKADER: Louisiana har fått enorme skader flere steder etter at orkanen Laura feide over staten torsdag norsk tid. Video: AP Vis mer

Kollaps

Dersom to kriser inntreffer samtidig, blir spesielt ressursproblematikken mer tydelig, ifølge Sørensen.

- Om det i tillegg til covid-19 skulle komme ekstremvær, kan det bety en ytterligere belastning på beredskapspersonell og infrastruktur. I ytterste konsekvens kan det medføre at de som trenger hjelp ikke får det i tide, eller at hjelpeapparatet kollapser på grunn av overbelastning.

Sørensen sier at det i en slik situasjon blir viktig å finne gode løsninger for samarbeid på tvers av offentlige, private og frivillige sektorer, og at dette vil kunne skape en mer effektiv krisehåndtering.

- Klarer man ikke å få til et godt samvirke derimot, kan det føre til mindre effektive krisehåndtering, mer saktegående beslutningsprosesser og mindre robusthet. I korthet: samfunnet må på de ulike nivåene få oversikt over hvilke samlede kompetanse og ressurser de sitter på, og tilrettelegge for at de kan jobbe sammen på best mulig måte, avslutter Sørensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer