Trues av dødsbakterie

STAVANGER (Dagbladet): En livsfarlig bakterie truer fem pasienter på Sentralsjukehuset i Rogaland (SiR). Pseudomonas blir en stadig større trussel ved norske sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det kjent at fem av elleve respiratorpasienter ved intensivavdelingen på SiR er smittet av den farlige organismen.

- Tilstanden for de fem er alvorlig, men stabil. Noen er fremdeles på intensiven, andre er flyttet til isolat. Det ser ut til at vi har isolert bakterien fra nye pasienter, men vi kan ikke garantere noe, sier overlege Eldar Søreide ved SiR.

Pseudomonas finnes i potteplantene hjemme i stua di. Har du vært innlagt på sykehus, er det stor fare for at den også lever i tarmene dine. For friske folk er den helt ufarlig.

Dobbel risiko

Men for et alvorlig sykt menneske kan pseudomonas være livsfarlig. Det skumle er at den slår til hos de svakeste, gjerne eldre pasienter, og spesielt hos dem som har fått langvarig antibiotikabehandling.

- Bakterien bortimot dobler pasientens dødsrisiko. Det vet vi fra andre land, hvor den er mer vanlig, sier Søreide.

Nå dukker pseudomonasangrepene stadig oftere opp i Norge. Ifølge Søreide er bakterien kjent både ved Sentralsjukehuset i Akershus, på Ullevål og regionsykehusene i Tromsø og Trondheim.

- Dette begynner å bli et problem ved stadig flere sykehus. Pseudomonas har tatt flere liv i Norge, sier overlegen.

Hjelper bakterien

Han mener at ressursmangel ved sykehuset gir bakterien bedre vilkår.

- Vi burde hatt plass til å isolere pasientene, datautstyr som kunne oppdaget bakterien tidligere og en egen smittevernlege. Da ville nok ikke dette utbruddet ha vært så ille, sier Søreide.

- Så dette har ingenting med dårlig hygiene på sykehuset å gjøre?

- Nei. Vi kan alltid bli bedre, men hovedpoenget er at vi har mange pasienter på et veldig lite område, sier Søreide.

De fem som nå er truet på livet, er i ulike aldersgrupper og hadde forskjellige diagnoser før de ble smittet. I løpet av de neste ti dagene blir det klart om pasientene klarer å bekjempe dødsbakterien pseudomonas.

ALVORLIG: Overlege Eldar Søreide ved intensivavdelingen på SiR prøver å redde livene til dem som er smittet av pseudomonas. Bakterien nær dobler dødsrisikoen til allerede utsatte pasienter.