Trues av kuldedøden

Redningsmannskapene kjemper en desperat kamp mot klokka etter jordskjelvet i det nordøstlige Afghanistan. Mens veiene til katastrofeområdet er ødelagt og delvis uframkommelige, står ofrene i fare for å fryse i hjel i tjue graders nattekulde, i opptil 1800 meters høyde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er et stort og umiddelbart behov for telt, klær og ulltepper, sier Oddvin Forbord, leder for den norske Afghanistan-komiteens kontor i Peshawar i Paki-stan, på telefon til Dagbladet.

Ifølge et afghansk nyhetsbyrå i Pakistan er 4400 omkomne funnet etter jordskjelvet som inntraff onsdag kveld. Andre tall varierer mellom 2000 og 4000 drepte. Men dødstallene er usikre.

Nytt skjelv

Et nytt jordskjelv som inntraff i går, drepte 150 mennesker, forteller en talsmann for de afghanske hjelpearbeiderne i området til nyhetsbyrået AP.

Ifølge en FN-talsmann skal 2000 hus ha blitt ødelagt etter skjelvet, som inntraff i Takhar-provinsen. Byen Rustaq og tjue landsbyer ble ødelagt. Flerparten av dem som bor i dette området er tadjiker.

Soldater fra den afghanske opposisjonsalliansen er satt inn i redningsarbeidet for å grave fram levende og døde fra ruinene. Disse soldatene slåss vanligvis mot Taliban, men nå synes det som om det foreligger en slags midlertidig våpenhvile.

Talibanlederen mulla Mohammad Umar sier at Taliban, som kontrollerer 80 prosent av Afghanistan, nå vil bidra i redningsarbeidet i stedet for å krige. Men fredag bombet fly fra Taliban-regimet byen Taloqan, bare noen mil fra katastrofeområdet. 17 mennesker skal ha mistet livet i angrepene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer