Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trues av kuldedøden

Redningsmannskapene kjemper en desperat kamp mot klokka etter jordskjelvet i det nordøstlige Afghanistan. Mens veiene til katastrofeområdet er ødelagt og delvis uframkommelige, står ofrene i fare for å fryse i hjel i tjue graders nattekulde, i opptil 1800 meters høyde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er et stort og umiddelbart behov for telt, klær og ulltepper, sier Oddvin Forbord, leder for den norske Afghanistan-komiteens kontor i Peshawar i Paki-stan, på telefon til Dagbladet.

Ifølge et afghansk nyhetsbyrå i Pakistan er 4400 omkomne funnet etter jordskjelvet som inntraff onsdag kveld. Andre tall varierer mellom 2000 og 4000 drepte. Men dødstallene er usikre.

Nytt skjelv

Et nytt jordskjelv som inntraff i går, drepte 150 mennesker, forteller en talsmann for de afghanske hjelpearbeiderne i området til nyhetsbyrået AP.

Ifølge en FN-talsmann skal 2000 hus ha blitt ødelagt etter skjelvet, som inntraff i Takhar-provinsen. Byen Rustaq og tjue landsbyer ble ødelagt. Flerparten av dem som bor i dette området er tadjiker.

Soldater fra den afghanske opposisjonsalliansen er satt inn i redningsarbeidet for å grave fram levende og døde fra ruinene. Disse soldatene slåss vanligvis mot Taliban, men nå synes det som om det foreligger en slags midlertidig våpenhvile.

Talibanlederen mulla Mohammad Umar sier at Taliban, som kontrollerer 80 prosent av Afghanistan, nå vil bidra i redningsarbeidet i stedet for å krige. Men fredag bombet fly fra Taliban-regimet byen Taloqan, bare noen mil fra katastrofeområdet. 17 mennesker skal ha mistet livet i angrepene.

Snø- og jordskred

Veiene inn til katastrofeområdet var dårlige fra før etter mange års krig og vanstyre. Etter jordskjelvet er flere av dem ødelagt av sprekker eller snø- eller jordskred. Det er store snømasser i området.

Et team fra den franske hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser kom i går fram til katastrofeområdet. Representanter for Den internasjonale Røde Kors-komiteen vil være på plass i dag.

Det fins en flyplass i området, men det var i går uklart når det vil være mulig å fly inn de første hjelpesendingene. Det er også mulig å ta i bruk helikoptere i begrenset omfang.

Proteinkjeks

- Det vil ta flere døgn å få inn store mengder hjelpesendinger langs landeveien. Det største problemet vil ikke være å få penger til nødhjelp, men å få hjelpen fram, sier Oddvin Forbord.

Afghanistan-komiteen bidrar i første omgang med 350000 kroner og ett tonn med proteinkjeks som er lagret i naboprovinsen til jordskjelvområdet. Alle hjelpeorganisasjoner i Peshawar koordinerer nå arbeidet sitt under ledelse av FN og Røde Kors.

I går bevilget EU 16 millioner kroner til jordskjelvofrene. Norges Røde Kors er også klare til å sende katastrofehjelp.

Jordskjelvet målte 6,1 på Richters skala, og det er mer enn nok til å ødelegge husene som fins i dette området. De er nemlig av leire. Når takene raser sammen, blir folk fanget i sine egne hjem. Vinterstid er det naturlig nok ekstra vanskelig å grave fram ofrene.

Trolig er håpet allerede ute for de hardest skadde. De klarer seg som regel ikke mer enn 48 timer under slike forhold. Nå gjelder det å redde dem som har mistet sine hjem fra å fryse i hjel, sier Oddvin Forbord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!