Trues av supertyfon

Kinesiske myndigheter har sendt ut «red alert»-varsel i påvente av tyfonen Lekima.

FRA TAIWAN TIL KINA: Den kraftige tyfonen Lekima beveger seg fortsatt i Asia og skaper flere problemer på veien. Video: NTB Scanpix, CNN Vis mer

Tyfonen Lekima tilsvarer en kategori 4-orkan i styrke, som er den nest høyeste klassifiseringen for orkaner. Tyfonens vindkast er oppe i 215 km/t, og den beveger seg med en hastighet på 26 km/t.

Torsdag ettermiddag ble den omtalt som en «supertyfon», skriver CNN.

Lørdag er den ventet å ankomme Zhejiang-provinsen i Kina. Nå frykter kinesiske myndigheter store ødeleggelser.

Kinas nasjonale meteorologiske senter sendte fredag morgen ut et såkalt «red alert», som er det høyeste farevarselet. Dette innebærer at skoler og butikker oppfordres til å holde stengt.

SUPERTYFONEN: Til venstre kan man se supertyfonen Lekima. Til høyre ligger tyfonen Krosa, som skal treffe Japan neste uke. Foto: NASA Earth / NTB scanpix
SUPERTYFONEN: Til venstre kan man se supertyfonen Lekima. Til høyre ligger tyfonen Krosa, som skal treffe Japan neste uke. Foto: NASA Earth / NTB scanpix Vis mer

Stenger togstasjoner

Det er ventet at Zhejiang rammes hardest av tyfonen, og tusenvis av mennesker er forberedt på å evakuere. Myndighetene har bedt innbyggerne om å sikre løse gjenstander.

Det er sendt ut ekstra beredskap til Zhejiang, Shanghai og Jiangsu.

Cruiseskip har blitt bedt om å ikke ankomme Shanghai, som står i fare for å bli rammet av ekstremregn og flom. 4900 fiskebåter har returnert til havner for å søke ly mot stormen. Shanghai Railway har innstillt tog på 45 ruter over helga.

SØKER LY: Ved Nanfangao-havna i Suao ligger flere fiskebåter til kai for å søke ly mot stormen. Foto: Sam Yeh / AFP / NTB scanpix
SØKER LY: Ved Nanfangao-havna i Suao ligger flere fiskebåter til kai for å søke ly mot stormen. Foto: Sam Yeh / AFP / NTB scanpix Vis mer

Fredag førte supertyfonens herjinger i Taiwan til strømbrudd i mer enn 40 000 husstander, fly- og tog måtte innstilles, og skoler ble holdt stengt, skriver BBC.

Lekima har også passert Okinawa i Japan. Her ble fire personer skadd av stormen.

Fire tyfoner

Lekima er den fjerde tyfonen i Stillehavet denne uka. Tyfonen Wipha førte med seg store mengder regn i Kina forrige helg. Tyfonen Francisco passerte Japan på onsdag, og tyfonen Krosa er ventet å treffe Japan neste uke.

Fordi Lekima og Krosa ligger så nære hverandre, kan de påvirke hverandres reiseruter. Det er dermed vanskelig å fastslå nøyaktig hvor Krosa vil bevege seg, skriver Accu Weather.

Forrige gang Kina ble rammet av en supertyfon, mistet 54 personer livet.

Det var i september i fjor at tyfonen Mangkhut passerte Kina, Hong Kong og Filippinene. Millioner av mennesker ble evakuert som følge av stormen.