Overfiske og forurensing truer haibestanden i Middelhavet, advarer WWF. Illustrasjonsfoto: Foto: Seatops/imageBROKER/REX/ NTB scanpix
Overfiske og forurensing truer haibestanden i Middelhavet, advarer WWF. Illustrasjonsfoto: Foto: Seatops/imageBROKER/REX/ NTB scanpix Vis mer

Trues av utryddelse

Haibestanden i Middelhavet synker faretruende og mange arter er truet av utryddelse, advarer World Wide Fund for Nature (WWF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Overfiske og plastforsøpling er hovedårsakene til over halvparten av hai-artene i Middelhavet nå er truet, går det fram av en fersk rapport fra WWF.

Libya og Tunisia er verstinger og fisker årlig opp rundt 4.200 tonn hai hver, tre ganger så mye som Italia som er den tredje største fiskerinasjonen i Middelhavet.

Mange haier havner også i garn og tråler som er ment for annen fisk, ifølge WWF, som etterlyser økt internasjonalt samarbeid og strengere regelverk for å hindre utryddelse.

SKREKKBILDER: Da et helikopter fløy over Daytona Beach i Florida fikk det øye på en mørk skygge i vannet. Video: CNN Vis mer

Ifølge Verdens naturvernunion (IUCN) er 20 hai-arter «kritisk truet» i Middelhavet, mens ytterligere elleve arter havner i kategorien «truet», åtte arter betegnes som «sårbare» og ni er «nesten truet».

- Haien er i fare for å forsvinne fra Middelhavet, sier Giuseppe Di Carlo, som leder WWFs virksomhet knyttet til Middelhavet.

- Den hurtige tilbakegangen er det mest alvorlige tegnet på statusen i havet vårt og på det uansvarlige fisket som finner sted der, sier han.

- Alle land rund Middelhavet har et ansvar for dette. Hai har vært en del av havet vårt og kulturen vår i tusenvis av år, og vi må handle raskt for å sikre at de forblir det i framtida, sier Di Carlo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer