Notre-Dame-brannen

Trues av vinden

Faren fremdeles ikke over.

DRONEBILDER: Disse bildene viser ødeleggelsene etter brannen i Notre-Dame i Paris. Video: CNN Vis mer

To døgn etter at Notre-Dame i Paris ble rammet av den katastrofale brannen som tok store deler av taket og hovedspiret, er faren ikke over: Det er fremdeles fare for at deler av det gotiske byggverket kan rase sammen, meddeler franske myndigheter ifølge nyhetsbyrået AP.

José Vaz de Matos, kulturdepartementets brannekspert, opplyser at deler av den triangulære konstruksjonen over katedralens ikoniske rosevinduer må demonteres «for å begrense steinenes bevegelse».

Som følge av brannen lener nå strukturen 20 centimeter ut mot gata.

PROBLEMOMRÅDE: Det er gavlene over glassmaleriene som forårsaker mest bekymring, siden de nå ikke er støttet av noe, og rett og slett kan blåse ned. Foto: Francois Mori / AP / NTB Scanpix
PROBLEMOMRÅDE: Det er gavlene over glassmaleriene som forårsaker mest bekymring, siden de nå ikke er støttet av noe, og rett og slett kan blåse ned. Foto: Francois Mori / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Må ta bort vekt

Paris' brannvesens talsmann Gabriel Plus forteller at rosevinduene klarte seg bra under brannen, men at det er gavlene over dem som er problemet.

- De får ikke lenger støtte av taket, de holdes oppe av seg selv, og er truet av vinden. Vi må ta bort vekt fra dem, sier han.

Plus opplyser at brannfolk tok ned statuer inni gavlene over vinduene for å beskytte dem, og var forsiktige med å sprute vann på det skjøre glasset.

Katedralens mektige steinhvelving, som er dekket av blyplater som nå har smeltet, er også truet. Likeså den svære konstruksjonen rundt det sammenraste hovedspiret.

NOTRE-DAME: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldingen om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Video: C_linMiller / Twitter Vis mer Vis mer

Deler av denne konstruksjonen står fremdeles, men den høye temperaturen deformerte den, og brannmannskapene vil nå fjerne den så raskt som mulig, slik at den ikke forårsaker mer skade, skriver Aftonbladet.

Brannmannskapene i Notre-Dame er dessuten klare til å gripe inn dersom brannen mot formodning skulle blusse opp igjen.

- Vi må overvåke svake punkter og sørge for at for eksempel hvelvingen ikke er truet, sier Plus.

Fryktet total kollaps

Til sammen 400 brannfolk kjempet for å redde landemerket. Særlig oppmerksomhet fikk de to klokketårnene - dersom de hadde rast, ville det ha utløst en kjedereaksjon som kunne ha ført til total kollaps i hele byggverket, kom det fram i dag.

- Dersom flammene hadde spredd seg til trerammene i klokketårnene, kunne vi ha mistet hele katedralen, sier Plus.

Imens går etterforskningen sin gang. 30 personer som var i arbeid i Notre-Dame på tidspunktet da brannen startet, er avhørt i går og i dag, og arbeidet fortsetter.

OPTIMIST: Folk på gata i Frankrike har hørt at Emmanuel Macron lover å få restaurert Notre-Dame på fem år. Ikke alle har troen. Video: Nicolai Delebekk og Frode Andresen Vis mer Vis mer

Benekter ansvar

Restaureringsarbeider pågikk i katedralen da brannen brøt ut, men ingen av de to firmaene som har pågående prosjekter i kirkerommet, hadde arbeidere til stede, opplyser de ifølge CNN.

Marsk Eskenazi, talsmann for byggefirmaet les Bras Frères, benekter ethvert ansvar for det inntrufne, og sier deres arbeidere forlot stedet en time før brannen brøt ut.

Franske myndigheter erklærte tidlig at katedralen vil bli restaurert. Statsminister Édouard Philippe uttalte i dag at en arkitektkonkurranse vil bli utlyst for å erstatte det falne hovedspiret.