- Trues med æresdrap fordi hun synger

Men Naze Ezizi fra iransk Kurdistan nekter å bøye seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den muslimske poeten og sangerinnen Naze Ezizi fra det kurdiske området nordvest i Iran er en kjent sangerinne som får musikken sin kringkastet på kurdisk TV og diktene sine publisert i avisene. Det liker ikke myndighetene.

Nå truer de henne med æresdrap, eventuelt steining.

- I mot at kvinner synger

Det var under et besøk hos foreldrene sine i Mahabad at Ezizi ble kalt inn på teppet til byens sikkerhetsmyndigheter og gitt en kraftig advarsel mot å fortsette å uttrykke seg kunstnerisk.

- Vi er i mot at kvinner synger. Straffen for folk som deg er æresdrap eller steining, sa tjenestemennene til henne, ifølge kurdiske nyhetsmedier.

En av tjenestemennene, navngitt som Peyxember Nejad, skal ha spurt Eziz om hvorfor sangene hennes blir spilt på kurdisk TV, og prøvde å få sangerinnen selv til å klage på at kanalen spiller musikk av muslimske kvinner.

Men Naze Ezizi svarte for seg:

- Jeg vil ikke svikte dem og jeg takker dem for at de spiller sangene mine, sa hun tilbake.

Dermed ga myndighetene henne om lag 440 norske kroner i bot, og sa at om hun fortsatte å synge og skrive dikt ville straffen bli endret til æresdrap.

Strengere med Ahmadinejad

Ezizi sier til pressen at alle diktene hennes er blitt forbudt fra kurdisk og persiske aviser i Iran. Før forbudet trykket mange av avisene diktene hennes ukentlig og ba henne sende inn flere dikt. Ifølge sangerinnen legger myndighetene stadig bånd på ytringsfriheten hennes. Den strenge kontrollen skal ha blitt innført etter at Mahmoud Ahmadinejad ble valgt til president i juni.

Khatami, som styrte før Ahmadinejad, var mer liberal.

- Sangene dine ble spilt i Kurdistan under Khatami-perioden, men nå har vi islamsk justis og Ahmadinejad regjerer. Vi vil ikke la alle gjøre som de vil. Kvinner skal holde seg hjemme og bruke utseendet sitt og stemmen sin kun til å underholde mannen sin, skal tjenestemennene ha sagt til Ezizi.

Men den unge artisten nekter å la seg true.

- Kunst er livet mitt. Det er ingen mening med livet for meg dersom diktene og sangene mine ikke skal få eksistere. Selv om jeg er blitt truet med å bli æresdrept, vil jeg ikke gi opp kunsten, sier hun.

TRUES MED ÆRESDRAP: Myndighetene i Iran vil legge bånd på stemmen til den muslimske sangerinnen Naze Eziri i Kurdistan.
MODERAT: Under Khatami fikk Naze Ezizi lov til å benytte seg av ytringsfriheten sin gjennom sang og dikt.
HARD LINJE: Mahmoud Ahmadinejad er nylig blitt president i Iran og er kjent for å kjøre en hardere linje.