Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trues med eksklusjon for å ha kritisert Frp-topper

- Det er bukken til havresekken når de vi har kritisert skal avgjøre om vi skal ekskluderes, sier Bjørnar Solvei, leder av Arendal Frp.

KASTES UT? I morgen avgjør Aust Agder Frp om de skal ekskludere Ingart Blikra (t.v) og Bjørnar Solvei fra partiet.  Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
KASTES UT? I morgen avgjør Aust Agder Frp om de skal ekskludere Ingart Blikra (t.v) og Bjørnar Solvei fra partiet.  Foto: Erling Slyngstad-Hægeland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Tirsdag kveld behandler fylkeslaget i Aust-Agder Frp om Bjørnar Solvei (51), Ingart Blikra (67) og et tredje medlem skal kastes ut av partiet.

Begrunnelsen er forskjellig, men har utgangspunkt i rabalderet som oppsto etter at stortingskandidat Åshild Bruun-Gundersen, fylkesleder Peter André Busch og politisk nestleder Chim Kjølner trosset partiets vedtak og bidro til at fylkestinget gikk inn for sammenslåing av Aust- og Vest-Agder.

De tre som vurderes ekskludert har uttrykt seg kritisk om snuoperasjonen.

Et av sakens pikante elementer er at eksklusjonene er iverksatt av to av de kritiserte – Peter A. Busch og Chim Kjølner.

- Det må vel være den berømmelige bukken til havresekken når de skal avgjøre om jeg skal ekskluderes, sier Bjørnar Solvei, leder av Arendal Frp, partiets største lokallag i Aust-Agder.

Frp: - Intern-sak

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med fylkesleder Peter André Busch. Han ønsker ikke å kommentere eksklusjonssaken, og svarer slik via SMS: «Vi uttaler os ikke til media om situasjonen i fylkeslaget. Det er et internt anliggende.»

Graverende og beklagelig

I brevet Bjørnar Solvei har mottatt fra Aust-Agder Frp viser fylkesleder Peter A. Busch til uttalelser som dette fra Solvei i Agderposten og Fædrelandsvennen:

«Det som har skjedd er graverende og beklagelige. Alle skal vite at det ikke var Frp som parti som støttet sammenslåingen av Agder-fylkene i fylkestinget, men tre folkevalgte som har valgt å ikke lytte til medlemmene sine. Jeg er sjokkert... Lokallagene er fullstendig overkjørt. Nå er det splid i partiet... Vi må møtes, og finne ut hvorfor representantene går bak ryggen på oss.» (Agderposten, 13. desember)

«Da rådsmøtet fattet sitt vedtak, sa Åshild Bruun-Gundersen at hun ikke skulle stemme sekundært. Det gjorde hun likevel, og mange av våre medlemmer føler de er blitt dolket i ryggen. De mener vi ikke kan ha stortingsrepresentanter vi ikke kan stole på.» (Fædrelandsvennen, 23. desember)

«De lokallagene som nå har gått inn for et nytt nominasjonsmøte, har gjort dette for å si klart ifra om at dette ikke er en politisk praksis vi forbinder med viktige prinsipp som ærlighet og redelighet... Til slutt vil vi også beklage på det sterkeste at disse tre representantene har sviktet innbyggernes klare nei til en sammenslåing, men valgt å gå sin egen vei.» (Agderposten, 13. januar)

Mangeårig menig Frp-medlem Ingart Blikra risikerer eksklusjon fordi han har skrevet på Facebook 11. desember:

«Me kan jo vise vår misnøye med det soim har skjedd med å stemme eit anna parti til hausten. Enig eller???»

Blikra konfronteres også med at han på spørsmål fra Agderposten 15. desember uttalte:

«Vi kan ikke ha Åshild Bruun-Gundersen som representant for Aust-Agder på Stortinget etter dette. Man skal aldri gå imot partiets vedtak og dolke sine egne i ryggen.»

25-21

Under nominasjonsmøtet på Lillesand Hotel Norge lørdag 10. desember ble Åse Bruun-Gundersen valgt som listetopp ved stortingsvalget for Fremskrittspartiet i Aust-Agder. Hun fikk fire stemmer mer (25-21) enn motkandidat Ingebjørg Godskesen, som har sittet på Stortinget siden 2009.

Leder i Arendal Frp, Bjørnar Solvei, forteller til Dagbladet at han var opptatt av at Frp-medlemmene skulle samle seg om vinneren, uansett utfall.

- Vi som ønsket å renominere Ingebjørg for den fine jobben hun har gjort for fylket vårt ble naturlig nok skuffet. Hun har vært pådriver for viktige investeringer i Aust-Agder som det nye fengselet i Froland, Gullknapp-flyplassen og E18-utbyggingen mellom Tvedestrand og Arendal. Da resultatet var klart, oppfordret jeg mine til å støtte Åse Bruun-Gundersen. Selv var jeg innstilt på å jobbe hardt i valgkampen for å sikre Frp nok velgere til at hun kom inn på Stortinget, sier Solvei.

Lyn fra klar himmel

Tre dager etter nominasjonsmøtet var det slutt på velviljen.

13. desember i Fylkeshuset i Arendal vedtok flertallet i fylkestinget sammenslåing av Aust-Agder og Vest-Agder, ved hjelp av stemmene til stortingskandidat Åshild Bruun-Gundersen, fylkesleder Peter André Busch og politisk nestleder Chim Kjølner.

- Det kom som lyn fra klar himmel for oss alle at de trosset partivedtaket vårt fra rådsmøtet 19. november, sier Bjørnar Solvei.

Fortvilelse og frustrasjon

Arendal-lederen forteller at telefonen ringte i ett eneste kjør de nærmeste døgnene.

- Medlemmene var fortvilte og frustrerte. De reagerte voldsomt på det de oppfattet som manglende partilojalitet fra Bruun-Gundersen, Busch og Kjølner. Det kokte på sosiale medier, folk fryktet at vi hadde mistet all troverdighet etter snuoperasjonen. 76 prosent av austegdene sa nei til sammenslåing under folkeavstemningen i 2011. Frp hadde stått på folkets side, hva skulle velgerne nå tro, sier Bjørnar Solvei.

Skrev debattinnlegg

Sterkest var reaksjonene i lokallagene i Froland, Risør og Vegårshei, samt i Solveis eget partilag i fylkeshovedstaden.

Den tidligere offshoresveiseren ble høsten 2015 valgt til leder i Arendal Frp, det største lokallaget i Aust-Agder Frp med 186 medlemmer.

På vegne av de fire lokallagene uttrykte Bjørnar Solvei seg kritisk til at Frp-erne i fylkestinget hadde overkjørt vedtaket i rådsmøtet. Innlegg ble publisert både i Agderposten og Fædrelandsvennen.

- Det var en åpen og ærlig meningsytring, helt innenfor hva som burde være akseptabelt i et politisk parti med takhøyde. Jeg trodde at den tid var forbi da Fremskrittspartiet tydde til eksklusjoner mot medlemmene sine, sier Bjørnar Solvei.

- Veldig trist

Lokallagslederen mener han har gjort alt som står i hans makt for forhindre at konflikten eskalerte.

- Jeg synes det er veldig trist at de nå vurderer å kaste meg ut av partiet. Kunne de forvente at vi ikke skulle reagere etter snuoperasjonen til de tre fylkestingsrepresentantene våre?

Hjelp fra Erdogan

11. januar innkalte Organisasjonsutvalget i Frp, under ledelse av stortingsrepresentant Helge André Njåstad, til dialogmøte på Thon Hotel Sørlandet i Kristiansand. Harde ord falt.

- Vi forsøkte å få utsatt møtet fordi Ingebjørg Godskesen var i Tyrkia på oppdrag for Europarådet, selv lå jeg hjemme med lungebetennelse og høy feber, nestlederen min var utenbys på jobb og flere andre hadde ikke anledning til å komme. Men vi fikk beskjed fra sentralt hold om at utsettelse ikke kom på tale. Men det er jo ikke særlig vits i dialogmøte når den ene parten i konflikten er fraværende, sier Bjørnar Solvei.

Han venter nå i spenning på om eksklusjonen gjennomføres. Dersom fylkeslaget innstiller på at han skal kastes ut av partiet, kan saken ankes inn for sentralstyret.

Etter krav fra lokallagene i Froland, Risør, Vegårshei og Arendal er det innkalt til nytt nominasjonsmøte i Aust-Agder Frp 11. februar. Der skal det endelig avgjøres hvem som skal bli partiets toppkandidat ved stortingsvalget; Åshild Bruun-Gundersen eller Ingebjørg Godskesen.

- Blir jeg ekskludert, mister jeg også muligheten til å være delegat, sier Bjørnar Solvei.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media