Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byrådsleder Raymond Johansen innkalt til høring:

Trues med mistillit

Byrådsleder Raymond Johansen og byråd Tone Tellevik Dahl innkalles til høring om to tapte arbeidsrettssaker bare tre uker før valget. Rødt holder alle muligheter åpne.

PÅ TEPPET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) må møte til høring i finanskomiteen tre uker før valget i en sak der opposisjonen og Rødt mener at hans byråd Tone Tellevik Dahl har løyet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PÅ TEPPET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) må møte til høring i finanskomiteen tre uker før valget i en sak der opposisjonen og Rødt mener at hans byråd Tone Tellevik Dahl har løyet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Et mistillitsforslag er svært aktuelt. Det er dokumentert at byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) har løyet, sier Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg til Dagbladet.

- Løgn er et sterkt ord. Det er sjelden jeg bruker det uttrykket. Men i denne saken er det ikke tvil, tilføyer han.

Snaut tre uker før valgdagen, nærmere bestemt 22. august, må byrådsleder Raymond Johansen (Ap), byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl (Ap) og kommuneadvokaten møte til høring i finanskomiteen i en sak der både opposisjonen og Rødt mener at Tellevik Dahl har snakket usant.

Historien starter med at en kvinne som var ansatt i 30 prosent stilling for Alna bydel og samtidig leid inn på 50 prosent fra et bemanningsbyrå, krevde 80 prosent stilling i kommunen.

Med støtte fra LO vant kvinnen fram både i tingretten og i lagmannsretten.

Saken er omtalt i flere runder av Klassekampen. På et tidspunkt uttalte Tellevik Dahl til avisa at hun ikke var kjent med arbeidsrettssaken før etter at Oslo kommune hadde tapt i lagmannsretten.

Det viste seg å være feil.

I to interne notater skriver Tellevik Dahl i forkant av anken at «saken har stor betydning for kommunens handlingsrom som arbeidsgiver». Notatene, som også Dagbladet har fått tilgang til, inneholder flere argumenter for at kommunen anker saken mot kvinnen.

Rødt avventer

- Det er ikke tvil om at byråden har uttalt seg uriktig, sier Rødts gruppeleder i bystyret i Oslo, Eivor K. Evenrud til Dagbladet.

Rødt sitter ikke i finanskomiteen der høringen vil foregå, men forventer å bli invitert.

DANSER: Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen danset seg gjennom prideparaden. Video: Kristoffer Løkås / Jonas Jørstad Vis mer

Evenrud utelukker ikke at høringen kan ende med at Rødt stiller seg bak et mistillitsforslag fra opposisjonen:

- Et slik forslag tar vi stilling til når det eventuelt foreligger, skriver hun i en SMS til Dagbladet.

Oslo-byrådet med Ap, SV og MDG har flertall i bystyret med støtte fra Rødt.

- Ikke med hensikt

- Jeg ser fram til å redegjøre for finanskomiteen, sier Tellevik Dahl, som overfor Dagbladet avviser at hun har løyet.

UTEN HENSIKT: Byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) erkjenner at hun svarte ufullstendig, men sier det ikke skjedde med hensikt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UTEN HENSIKT: Byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) erkjenner at hun svarte ufullstendig, men sier det ikke skjedde med hensikt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hun framholder at bystyrets organer, ved finanskomiteen, ble informert om saken straks hun var informert om den.

- Det har aldri vært min hensikt å skjule informasjon. Men jeg burde undersøkt saken nøyere før jeg svarte Klassekampen. Det ble ufullstendig og det har jeg beklaget, uttaler hun.

Byrådslederen mener at Tellevik Dahl ikke bevisst har forsøkt å holde tilbake informasjon verken overfor ham eller bystyret.

- Men hun erkjenner at hun ikke har vært årvåken nok i sin håndtering av denne saken. Det har hun beklaget overfor meg, og jeg har akseptert det. Nå skal hun redegjøre overfor finanskomiteen, og jeg regner med at Lea Solberg er interessert i den redegjørelsen, skriver Raymond Johansen i en e-post til Dagbladet.

Avviser valgspill

Den interessen kan Lae Solberg bekrefte at han har.

SVÆRT NÆR: Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg sier at mistillit er nærliggende.
SVÆRT NÆR: Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg sier at mistillit er nærliggende. Vis mer

- Slik denne saken står og slik vi kjenner den nå, skal det komme fram sterkt formildende opplysninger under høringen for at vi ikke skal ende opp med et mistillitsforslag, sier han til Dagbladet.

Samtidig beklager Lae Solberg tidspunktet for høringen. På spørsmål om det er valgtaktisk spill å kreve høring og true med mistillitsforslag tre uker før valget, sier Høyres byrådslederkandidat:

- Jeg skulle ønske det ikke skjedde midt i en valgkamp, men vi kan ikke la det passere av den grunn. Dette er en så alvorlig sak at vi måtte ha reagert uansett.

- Hva er mest alvorlig?

For det første er det ikke troverdig at hun hadde glemt de to notatene da hun svarte på Klassekampens spørsmål. Det kan ikke være tvil om at hun har løyet om visshet og involvering. For det andre har hun lagt skylda på administrasjonen, noe som er svært problematisk. For det tredje bryter selve arbeidsrettssaken med en bred politisk enighet i bystyret om å jobbe for flere hele stillinger, sier Lae Solberg.

Johansen har følgende kommentar til at høringen kommer tre uker før valget:

- Opposisjonen har til enhver mulighet til å innkalle til høring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media