RISIKERER SØKSMÅL ETTER UDOKUMENTERTE PÅSTANDER: Thor Halvorssen, primus motor for Oslo Freedom Forum denne uka, trues med søksmål etter påstander om at den anerkjente Venezuela-eksperten Mark Weisbrot, også han i Oslo denne uka, har mottatt penger av president Hugo Chavez i forbindelse med filmen om sistnevnte.  
Foto: Berit Roald / SCANPIX
RISIKERER SØKSMÅL ETTER UDOKUMENTERTE PÅSTANDER: Thor Halvorssen, primus motor for Oslo Freedom Forum denne uka, trues med søksmål etter påstander om at den anerkjente Venezuela-eksperten Mark Weisbrot, også han i Oslo denne uka, har mottatt penger av president Hugo Chavez i forbindelse med filmen om sistnevnte. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

Trues med søksmål etter påstander om Oliver Stone-film

Lederen av Oslo Freedom Forum har ikke dokumentert sine påstander om at amerikansk manusforfatter og Oliver Stone-film er kjøpt og betalt av president Hugo Chavez.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Det var i Dagbladet i går at lederen av menneskerettighets-konferansen Oslo Freedom Forum, Thor Halvorssen, kom med en rekke oppsiktsvekkende påstander rundt Oliver Stones dokumentarfilm "South of the Border", som da hadde  norgespremiere.

Han hevdet at filmen var "fullfinansiert av av Chavez-regimet". Han hevdet også at en av filmens manusforfattere, Mark Weisbrot, "for kort tid siden fikk utbetalt omkring 750 000 norske kroner i konsulenthonorar fra Venezuelas regjering i forbindelse med promoteringen" av filmen.

Halvorssen har så langt ikke etterkommet Dagbladets oppfordring om å dokumentere påtandene.

Weisbrot, som er visedirektør ved tenketanken Center for Economic and Policy Research i Washington D.C., og spaltist i en rekke internasjonale medier, som The Guardian og The New York Times, reagerer sterkt.

Han sier til Dagladet at han vurderer å saksøke Halvorssen.

-Forfalsker eller misforstår
Til påstandene om at han skal ha mottatt penger fra Chavez-regimet, sier Weisbrot:
- Halvorssen forfalsker eller mistolker en rekke ting. Jeg har ikke mottatt noe penger fra den venezuelanske regjeringen eller fra noen andre regjeringer. Heller ikke Center for Economic and Policy Research mottar penger fra noen regjeringer, sier Weisbrot, som under sitt Norges-besøk denne uka var i møter med både utenriksdepartementet og Statoil.

Hans anerkjente forskningssenter har for øvrig øverste score hos Charity Navigator, et amerikanske analysebyrå som vurderer seriøsiteten til veldedighets-mottakere.

Han avviser også påstandene om at han skal være nær rådgiver av Venezuelas ambassadør i Washington og "pr-agent" for president Chavez.
- Jeg er ikke rådgiver for noen regjeringer, med mindre du teller alle de amerikanske kongressmedlemmene jeg har møtt. Jeg kjenner også mange ambassadører i Washington, likeså mange europeiske og latinamerikanske regjeringsmedlemmer.

-Finner opp ting hele tida
På spørsmål om Oliver Stones nye film om Chavez og venstrebølgen har mottatt støtte fra Venezuelas regjering, svarer Weisbrot:
- Dette er også feil. Han har funnet på det også.
Weisbrot kjenner ikke finansieringen i detalj, men er klar på at han ville visst det, om en eneste krone kom fra en regjering. Han legger til at Chavez-filmen er lavbudsjett, og at Stone i prinsippet kunne ha fullfinansiert den selv.

- Disse folkene finner opp ting hele tida. Jeg er vant til det, men av og til må jeg true med søksmål, for å få injurierende materiale fjernet, eller hindre at det blir gjentatt. Halvorssen løper en risiko. Han uttalelser er injurierende. Etter amerikanske og engelsk lov kan han bli saksøkt for dette, sier Weisbrot, en av verdens ledende kunnskapspersoner på Venezuelas økonomi.

Kommer ikke med dokumentasjon
Thor Halvorssen, leder for Oslo Freedom Forum, som ble avsluttet i dag, har ikke etterkommet Dagbladets oppfordring om å belegge sine anklager. Halvorssen gjentar i stedet påstanden om at Weisbrot og hans institusjon er et nyttig propagandamaskineri for Hugo Chavez-regimet.

- Hvis Weisbrot saksøker meg vil jeg avsløre ham. Jeg trenger ikke fancy advokater og et stort budsjett. Sannheten er på min side. Jeg ser for øvrig ikke noe poeng i å lufte denne debatten i Dagbladet, når den i stedet kan kjøres i New York Times eller Wikileaks (hvis grunnlegger, Julian Assange, er til stede på Oslo Freedom Forum), skriver Halvorssen, grunnlegger av organisasjonen Human Rights Foundation, som ikke offentliggjør sine givere, med mindre de ønsker det selv.

VURDERER SØKSMÅL: - Disse folkene finner opp ting hele tida. Jeg er vant til det, men av og til må jeg true med søksmål, sier Mark Weisbrot, anerkjent Venezuela-ekspert og medforfatter til Oliver Stones nye film om Hugo Chavez. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VURDERER SØKSMÅL: - Disse folkene finner opp ting hele tida. Jeg er vant til det, men av og til må jeg true med søksmål, sier Mark Weisbrot, anerkjent Venezuela-ekspert og medforfatter til Oliver Stones nye film om Hugo Chavez. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer