Boris Johnson:

Trues med sparken før han begynner

Allerede før han er utnevnt til Storbritannias neste statsminister, har Boris Johnson fått et ultimatum som kan koste ham jobben.

SE TV LIVE: Storbritannia får ny statsminister. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag blir brexit-generalen Boris Johnson (55) etter alt å dømme valgt til Storbritannias neste statsminister.

Det er ikke det britiske folk, men 160 000 medlemmer i partiet De konservative som har avgitt sin stemme over hvem som skal lede partiet, og dermed også landet.

Men allerede før resultatet av avstemningen er klart, har Johnson, tidligere London-ordfører og utenriksminister, fått et ultimatum som kan koste ham jobben.

Ultimatum

«Rebeller» i De konservative skal kreve at Johnson går tilbake på sitt løfte om å forlate EU 31. oktober, uansett utfall av eventuelle forhandlinger, ifølge The Guardian.

Under valgkampen mot britenes utenriksminister Jeremy Hunt har Johnson lovet å ta Storbritannia ut av EU 31. oktober, selv om det skulle bety en avtaleløs brexit.

Johnson er dermed på kollisjonskurs med fraksjoner av hans partifeller i parlamentet.

For å overleve i jobben som statsminister er Boris Johnson uansett nødt til å ta grep for å samle partiet og landet, mener Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder.

- Nå må Johnson vise også motstanderne sine at han har noe å tilby dem. En statsministers oppgave er å sørge for at landet han leder er så samlet som mulig, sier Mustad til Dagbladet.

STAKK AV: Utenriksministeren i Storbritannia, Boris Johnson, ville ikke si navnet til Sør-Koreas president under Sky News' direktesending. Han lurte på om dette var en slags pub-quiz. Videoen er fra 2016. Video: Sky News Vis mer

En «kameleon»

Endringene Johnson, etter Mustads skjønn, er nødt til å gjøre, vil i så fall bidra til at han har nok å gjøre den neste tida.

- Johnsons omdømme er ikke spesielt godt verken hva angår hans habilitet, hans oppførsel eller hans evne til å snakke sant. Hvis han ikke viser andre egenskaper og karaktertrekk, så blir dette kortvarig, sier Mustad om Johnsons overlevelsessjanser.

Samtidig beskriver Mustad Johnson som en «kameleon», og mener Johnsen evner å gjøre endringer hvis han selv vil.

- Han er en dyktig og erfaren politiker hvis han vil, sier Storbritannia-eksperten.

MOBBER ROMNEY: En entusiastisk og populær Boris Johnson nølte ikke med å gå til angrep på Mitt Romney da han inntok scenen i Hyde Park i går. Video: Reuters. Vis mer

- Sjokkerte

I to perioder, fra 2008 til 2016, var Johnson ordfører i London. Før det satt han i parlamentet fra 2001 til 2008.

Under britenes brexit-valgkamp var han en av de mest profilerte tilhengerne av en britisk EU-exit. Da brexit ble et faktum i 2016, ble Johnson utnevnt til Storbritannias utenriksminister. To år seinere, i juli 2018, gikk han av.

Mustad forteller at han selv hadde kontakt med ansatte i det britiske utenriksdepartementet da Johnson var minister. Rapportene Mustad fikk, var nedslående, og liknet rapportene som florerte i britisk presse.

- De UD-ansatte var sjokkerte over oppførselen hans. De var livredde for å sende ham ut på oppdrag, fordi de ikke visste hvordan han ville oppføre seg. Og det er problemet med Boris Johnson: han er uforutsigbar, sier Mustad.

Nytt image

Etter at Johnson gikk av som utenriksminister, vendte han tilbake til parlamentet, men da i en mer tilbaketrukket rolle. I britisk presse har det blitt spekulert på om det har sammenheng med Johnsons kjæreste, 31 år gamle Carrie Symonds.

Hun er tidligere politisk rådgiver for de konservative, og får æren for at Johnson - tilsynelatende - har kultivert et omdømme som roligere og mer stabil enn tidligere, ifølge Mustad.

- Da han gikk av som minister, forsvant Johnson ut av rampelyset og fra førstesidene, og roet seg. Han tok plass på de bakre benkene i parlamentet, og holdt lenge en lav profil. Noen mener at hun har hatt noe med dette å gjøre, og skal han ha sjanse til å styre Storbritannia i mer enn 100 dager, så må han ha en annen type framferd enn tidligere, sier Johnson.

Men forholdet mellom Johnson og Symonds har ikke vært helt uten kontroverser.

Mystisk bilde

Da maktkampen om partileder- og statsministerjobben var på sitt råeste i slutten av juni, ble politiet tilkalt til husbråk hos Johnson.

Naboer skal ha hørt høylytt krangling og skrik på natta. Politiet opprettet aldri noen sak, men britisk tabloidpresse hoppet på saken.

Og noen dager seinere dukket det plutselig opp et mystisk bilde av paret, som ser kjærlig inn i hverandre øyne. Det er ennå uklart når bildet ble tatt, men en rekke medier, deriblant Mirror og Telegraph, mente at bildet var iscenesatt, uten at de kunne dokumentere påstanden.

Johnson nektet kategorisk å kommentere påstandene.

«Klovnaktig»

Johnson ble for alvor kjent for det britiske folk da han var ordfører i London, en jobb som passet den kommende statsminister godt, ifølge Mustad.

- Det er en staffasje-jobb, og går ut på å fremme byens interesser. Det passer Johnson og typen han er. Han kunne klippe snorer, oppføre seg klovnaktig og være bajas, sier Storbritannia-eksperten.

Tro ikke at det er tilfeldig, er imidlertid budskapet fra Mustad.

- Johnson har et enormt intellekt, og er utrolig skarp. Han har valgt denne stilen, og det er derfor jeg tror han er kapabel til å framstå som en dyktig politiker hvis han vil, sier Storbritannia-eksperten.

Da gjenstår spørsmålet om hva slags Storbritannia man vil få når statsministeren heter Boris Johnson.

- Og det undrer alle over, men han snur kappa etter vinden, og hvilken vei han snur kappa mot 31. oktober, vil avgjøre det. Legger han ikke om kursen sin, kan dette bli et sirkus uten like, sier Mustad.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer