Trues med tiltale

NEW YORK (Dagbladet): - Påstandene er ikke sanne, sa president Bill Clinton på nytt i går om sitt påståtte seksuelle forhold til Monica Lewinsky. Lewinsky har ikke fått immunitet og kan bli tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring under ed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne gangen sto Storbritannias statsminister Tony Blair ved Clintons side. Han virket mindre forvirret enn Yassir Arafat gjorde for to uker siden.

Spesialetterforsker Kenneth Starr sa i går at etterforskningen av presidenten har gjort «betydelige framskritt». Starr var i Little Rock der han erklærte at etterforskningen bare har ett mål: «Å avdekke den hele og fulle sannheten.»

Beskyttelse

Storjuryen til Starr kverner videre gjennom en lang, hemmelig vitneliste. Clintons kammertjener er blitt avhørt. To av presidentens nærmeste rådgivere er stevnet. John Podesta ble avhørt i går. Han skal møte igjen i dag. Podesta sa i går at han svarte på alle spørsmål, og «ikke noe i mine svar er i strid med presidentens sterke benektelse».

Det hvite hus overveier om presidenten skal benytte seg av den grunnlovsbestemte retten han har til å båndlegge innholdet i noen av samtalene mellom ham selv og rådgiverne.

Denne retten kom i miskreditt da president Richard Nixon forsøkte å båndlegge lydbånd under Watergate-skandalen. Høyesterett gikk da imot presidenten.

Starr avslo seint onsdag kveld en avtale om å avgrense spørsmålene han kan stille til Clintons rådgivere.

Tiltale

Monica Lewinsky er fremdeles på besøk hos sin far i California. Flere medier melder at hennes advokat har utarbeidet et skriftlig tilbud til Kenneth Starr der Monica vil forklare at hun har hatt et seksuelt forhold til Clinton, men ikke at han forsøkte å få henne til å lyve om forholdet.

Advokat William Ginsburg underskrev tilbudet, men Starr gikk tilbake på sin del av avtalen to dager seinere. I stedet vil Starr at Monica møter til et formelt avhør. Dette har hun og hennes advokater avvist, og i stedet begynt å forberede hennes forsvar mot en mulig tiltale for falsk forklaring.

Monica Lewinsky undertegnet 7. januar en edsvoren erklæring om at hun ikke har hatt et seksuelt forhold til presidenten. Det er denne erklæringen Starr eventuelt vil hevde er falsk og straffe henne for.

LEWINSKY: Kan bli tiltalt for falsk forklaring.
Monica Lewinsky

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer