Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trues med utkastelse

Her forlater namsmannen leiligheten til Leonard og Verone Mpoyi på Mortensrud i Oslo. Etter flere timers diskusjon fikk den lille familien tillatelse til å bo i sin egen leilighet fram til 1. desember. Kan de ikke bla opp 5000 kroner innen den tid, kastes de på gata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leonard Mpoyi var på jobb da kona fortvilet ringte. Namsmannen var på vei, og familiens leilighet skulle plomberes. Årsaken var at de ikke hadde betalt husleie de siste to månedene. Da han kom hjem, sto namsmannen i døra. Foran inngangen hadde låssmeden parkert en stor varebil.

- Det har vært veldig vanskelig for oss denne høsten. Kona mistet jobben på Posten i august. Etter det har vi slitt hver eneste måned. Vi skal klare det, men akkurat nå trenger vi hjelp, sier Leonard.

Lite økonomisk

Namsmannen er lite nådig og forlanger familien ut av huset. Barna på seks og åtte år er på skolen. Familien får beskjed om å pakke med seg det de trenger i noen bager, men Leonard nekter. Namsmannen tilkaller derfor politiet for å tvinge familiefaren ut av leiligheten. Noe motvillig går politifolka inn i huset. Etter noen minutter kommer de ut og tilkaller representanten fra boligbyggelaget. Sammen kommer de fram til et kompromiss. Leonard og hans familie får bo i leiligheten fram til 1. desember. Har de ikke ordnet med leie fram til da, kastes de ut.

Må selge bilen

- Det er rart at politiet er mer interessert i å komme fram til en løsning enn det namsmannen er. For samfunnet hadde det vært lite økonomisk å kaste oss ut. I stedet for å hjelpe oss med et lån ville de da ha plassert oss på et dyrt hospits, sier Leonard oppgitt.

Familien kom fra Kongo i 1989. Siden 1991 har de bodd i borettslaget på Mortensrud i Oslo. I 1997 bestemte de seg for å kjøpe leiligheten, som da kostet 300000 kroner. I seg selv var det overkommelig. Men når husleie og fellesutgifter er på 5000 kroner i måneden, blir det vanskelig for familien. Spesielt nå som de bare har én inntekt.

- Jeg har hele tida ønsket å klare meg selv. Det å oppsøke sosialkontoret er ikke noe jeg gjør for moro skyld, sier Leonard.

Da vi spurte om hjelp, fikk jeg beskjed om at jeg ikke var fattig nok, sier Leonard.

Sosialkontoret sa han måtte selge bilen før de kunne hjelpe.

- Jeg jobber som biloppretter, og har en gammel bruktbil. Jeg trenger bilen i jobben, sier Leonard.

Han har klaget vedtaket inn til fylkesmannen, og venter nå på svar.

Hjelp fra venner

Etter at namsmannen har reist, puster ekteparet ut i sofaen. At 1. desember nærmer seg, og at de innen da må ha pengene på bordet, henger likevel over dem. I gangen står veskene med klær ferdig pakket. Hvordan de i løpet av de nærmeste dagene skal skaffe pengene, vet de ikke.

- Vi har noen venner som kanskje kan hjelpe oss. Det er flaut, men vi er nødt til å gjøre det. De vet at vi har hatt det vanskelig etter at Verone mistet jobben, sier Leonard.

Han har flere ganger spurt seg selv om han er fattig, og han vet ikke svaret enda. Det han vet, er at familien i hverdagen kjemper for at pengene skal strekke til.

I stua henger bildene av barna, som er på skolen. De trives godt i nærmiljøet. Denne dagen kunne de ha kommet hjem til plombert dør.

- Jeg vet ikke hvordan vi skulle fortalt det til barna, sier Verone.

Spørsmålet er:

- Hvorfor kaster man folk på gata når det er mer lønnsomt å hjelpe dem med husleia?

PUSTER UT: Etter vel to timer med diskusjon forlater namsmannen og låssmeden huset til Leonard Mpoyi. Biloppretteren som er far til to små jenter, har nå to uker på å skaffe til veie pengene han skylder. Hvis ikke kommer namsmannen på nytt.Foto: JAN TERJE H. HANSEN
FERDIG PAKKET: I gangen står veskene med klær ferdig pakket. Familien hadde forberedt seg på det verste utfallet - en tilværelse på hospits.Foto: JAN TERJE H. HANSEN
Hele Norges coronakart