Trues med utvisning

I Russland blir familien truet av mafiaen. Samtidig risikerer ekteparet Natalia (42) og Edward Kizza (39) å bli sendt til hver sin verdensdel om de blir utvist fra Norge. Barna vetingen hvor havner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redd Barna er opprørt og vil bringe saken inn for FN.

- Dette er en helt spesiell og prinsipiell sak, sier rådgiver i Redd Barna, Torunn Hansen, til Dagbladet.

Nå får justisminister Odd Einar Dørum saken på sitt bord. Utlendingsdirektoratet har nektet familien oppholdstillatelse i Norge. Dørum kjenner ikke saken og ville ikke kommentere den i går kveld. Det opplyser hans informasjonsmedarbeider Bjørn Talen til Dagbladet.

Det spesielle i utvisningssaken er at Edward Kizza, som er tannlegespesialist, er fra Uganda, mens Natalia er fra Russland.

Barna, Eddie (9) og Arne Antoni (3), kan bli skilt fra foreldrene sine. Familien sto fram på TV2-nyhetene i går kveld.

Fortvilet

- Vi er fortvilete alle sammen. Vi vet ikke hvordan dette ender, sier Edward og Natalia Kizza til Dagbladet.

Natalia er nå sykmeldt fra sin jobb som pleieassistent. Usikkerheten preger hele familien.

- Jeg er snart ti år gammel, sier Eddie. Han legger ikke skjul på at han er redd over hva som vil skje.

Redd Barna, som vanligvis er forsiktige med å engasjere seg i enkeltsaker, er krystallklar:

- Avgjørelsen om utvisning kan splitte familien. Vi er opptatt av barns rettigheter og behov, sier rådgiver Torunn Hansen.

Norge ratifiserte FNs barnekonvensjon i 1991. Redd Barna mener at en utvisning i dette tilfellet kan være et brudd på konvensjonen.

Truet

Da familien Kizza var på ferie i Russland for to år siden, ble Edward kidnappet og mishandlet. Familien ble presset for 10 000 kroner av mafiaen i Volgograd.

- Jeg ble tatt med til en hytte og skåret opp i beina. Mafiaen tror at en høyt utdannet person som kommer tilbake på ferie i Russland, har mye penger, sier Kizza.

Han unnslapp ved å betale noe av løsepengene. Ekteparet klarte å komme seg tilbake til Norge. Men truslene om pengeutpressing og drap skal fortsatt henge over dem.

Familien kom til Norge for fem år siden. Den universitetsutdannede tannlegespesialisten Edward Kizza fikk oppholds- og arbeidstillatelse og begynte å arbeide ved Vidaråsen i Andebu i Tønsberg. Vidaråsen er en institusjon for handikappede.

Edward skal nå ta prøver i norsk og få godkjent utdanningen sin ved Universitetet i Oslo.

Han traff Natalie under studiene i Russland. Der giftet seg for ti år siden og fikk barn.

Nå kan familien bli splittet.