Anders Tegnell

Trues på livet: - Du er en katastrofe

Trusler og hat mot svenske Folkhälsomyndigheten har eskalert og flere i ledelsen har nå behov for politibeskyttelse.

TRUSLER: Statsepidemiolog Anders Tegnell er blant de ansatte i Folkhälsomyndigheten som mottar trusler og hatefulle e-poster. Foto: Henrik Montgomery/TT News Agency/via REUTERS
TRUSLER: Statsepidemiolog Anders Tegnell er blant de ansatte i Folkhälsomyndigheten som mottar trusler og hatefulle e-poster. Foto: Henrik Montgomery/TT News Agency/via REUTERS Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 70 800 +262
mutantsmittet1 120
døde 622
påvist smittet 114 000 000+369.1K
døde 2 530 000 +8.0K
Se mer

- Det har gått så langt at vi har drapstrusler som etterforskes av politiet, sier direktør Johan Carlson til nyhetsbyrået TT, sitert av Expressen.

Folkhälsomyndigheten har blitt oversvømt av e-poster, telefoner og innlegg på sosiale medier siden pandemien startet. Det meste er synspunkter og spørsmål, men det kommer også trusler og personangrep.

Politibeskyttelse

- Det begynte i vår, og mye er rettet mot våre talspersoner. Men det har eskalert og vi kjenner på dette daglig. Vi har medarbeidere som har politibeskyttelse, sier Carlson.

Statsepidemiolog Andres Tegnell har blitt et kjent fjes etter at coronapandemien kom til Sverige. En stikkprøve fra e-postene han mottok i desember, viser at 80 av dem var av hatefull karakter, med krav og avgang, anklager om inkompetanse og personlige angrep.

- Du er jo klar for 40 års fengsel eller livstid, begynner en e-post til Tegnell. Avsender vil se ham straffet og avslutter med «helst arkebusering i direktesending på SVT».

Arkebusering er et tidligere brukt uttrykk for henrettelse ved skyting.

Et annet eksempel er denne e-posten: «Du er en katastrofe for Sverige og du må bort, Tegnell. Forsvinn slik at flere kan overleve».

VAKSINE: Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, forteller at det vil ta lang tid før pandemien tar slutt. VIDEO: EXPRESSEN Vis mer

Frykter tredje bølge

I begynnelsen av februar gikk svenske myndigheter ut og meddelte at det var en stor risiko for en tredje coronabølge. Landet forlenget skjenkeforbudet og oppfordringen om hjemmekontor.

- Usikkerheten er stor, ikke minst på grunn av antall virusmutasjoner. Hvis vi ikke er årvåkne, kan situasjonen raskt forandres, sa statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse.

Samme dag la Folkhälsomyndigheten fram tre scenarioer for smittespredning våren 2021. I det verste scenarioet øker den muterte smitten i samfunnet og en tredje bølge kommer til å skylle innover det svenske samfunnet.

Aftonbladet omtalte det som Folkhälsomyndighetens «skrekkscenario»- den tredje muterte bølgen.

Pandemien har krevd over 12 000 liv i Sverige. Landet har registrert 622 102 smittetilfeller.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer