Trues på livet fordi hun ikke var jomfru

Da ekteskapet ble fullbyrdet i Oslo, kunne ikke den unge kurdiske kvinnen bevise at hun var jomfru, slik kurdisk tradisjon krever. I frykt for sitt liv søkte Zehera (21) beskyttelse på krisesenter på mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I Kurdistan drepes unge kvinner umiddelbart hvis de ikke blør på bryllupsnatta. Ektemannen sjekker lakenet. Hvis det ikke er blodflekker, er det hans ansvar å drepe henne der og da, forteller Zehera.

Det er en utbredt kurdisk tradisjon:

En eldre kvinne sitter på utsiden av soveværelset til de nygifte natta gjennom. Om morgenen overrekkes hun lakenet som, hvis det er blodig, vises fram til resten av storfamilien og naboene. Lakenet er bevis på jentas ærbarhet.

Presset av faren

Denne tradisjonen bekreftes av en rekke unge kurdiske kvinner i Norge som Dagbladet har kontakt med.

At Zeheras ekteskap først ble fullbyrdet i Oslo, reddet sannsynligvis livet hennes.

Zehera kom til Norge for under et år siden. Ektemannen har opphold her som flyktning.

- Han sa at vi skulle tie om at jeg ikke blødde, men nå har han fortalt, det til min far i Kurdistan, forklarer hun på norsk med hjelp av sosiallæreren på skolen.

- Han begynte å snakke nedsettende til meg overfor venner, og truet meg med skilsmisse. Jeg tror at han følte seg presset fordi min far plaget ham med telefoner. Faren min var imot at vi giftet oss, forklarer hun.

På mandag kastet ektemannen henne ut av leiligheten, med beskjed om at hun ikke var ønsket lenger.

Jomfruhinne

Gråtende søkte hun hjelp hos læreren sin, og fikk vite at vi har krisesenter for kvinner i Norge.

Zehera trener mye. Hun både jogger og er med på aerobic. Hun mener dette kan være årsaken til at hun ikke blødde på bryllupsnatta. Ifølge leger er det heller ikke uvanlig at jenter ikke har jomfruhinne.

- Men en slik forklaring aksepteres ikke av kurdere, forteller hun. Hun har selv opplevd at en venninne av henne ble drept på bryllupsnatta, 19 år gammel.

- Det er helt vanlig. Det blir ingen politisak. Slike jenter ses på som horer, og drapsmannen hylles, sier Zehera.

- Hvis ikke jenta drepes, kutter de av henne nesa eller hun må leve innestengt resten av livet.

Zeheras far skal ha truet med å komme til Norge for å drepe henne, eller sende andre for å utføre hans vilje. I Norge har hun en onkel hun frykter, og i Sverige bor to av hennes fettere. Hun vil nå politianmelde truslene og skifte identitet. Hun gråter da vi spør om hun opplever seg som ensom nå.

- Jeg våger ikke engang fortelle andre kurdiske kvinner på krisesenteret hvorfor jeg er der. De vil ikke ha forståelse for meg, mener Zehera.

BLØDDE IKKE: Dagen etter bryllupsfesten ringte gjestene for å sjekke med ektemannen om Zehera var jomfru da hun giftet seg. Men lakenet var ikke blodig. Nå frykter hun for sitt liv.