Trues på livet

GAZA BY (Dagbladet): «Arafat - Ceausescu venter på deg.» Slik avslutter medlemmer av de palestinske sikkerhetsstyrkene en løpeseddel som er spredd over hele Gaza. Løpeseddelen, undertegnet «De frie offiserer», vekker oppsikt. For første gang går Arafats egne menn ut mot ham offentlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løpeseddelen fra De frie offiserer anklager Arafat og navngitte ledere for det palestinske sikkerhetsmaskineriet for å være agenter for sionismen.

I seddelen, som ble spredd i Gaza nylig, navngis ledere for etterretningstjenesten, toppfolk i departementene og ledende politikere.

De beskyldes for korrupsjon, tyveri av offentlige midler, forræderi og spionasje for Israel.

Arrestert

Gruppa bak løpeseddelen hevder den har beviser for anklagene sine, men de blir neppe lagt fram for offentligheten.

Fem av de såkalte frie offiserer er nå fengslet av Arafat, forteller en palestiner som kjenner de involverte.

De fem var alle medlemmer av Arafats parti Fatah og ledere under det palestinske opprøret intifadaen. Etter Oslo-avtalen ble de rekruttert til de palestinske sikkerhetstjenestene.

Misnøyen mot Arafats lederskap er størst blant «hjemmefronten», palestinerne på Vestbredden og i Gaza.

Gruppas navn, De frie offiserer, har en symbolladd betydning i Midtøsten. Det er det samme navnet som oberst Gamal Abd el-Nasser og hans offiserer kalte seg da de tok makten i Egypt i 1952.

Varsel

At folk innenfor Arafats rekker nå går ut med detaljerte anklager mot navngitte personer, tolkes som et farlig varsel for den palestinske presidenten og hans lederskap, spesielt lederne for Arafats mange ulike sikkerhetstjenester.

Blant dem som anklages for maktmisbruk, er Muhammed Dahlan, leder for den nasjonale sikkerhetstjenesten i Gaza, og Musa Arafat, som leder den militære etterretningstjenesten.

Dahlans tjeneste regnes som den mest brutale, og har torturert fanger i spesialfengslet sør i Gaza by på det groveste. Dahlan er i tillegg involvert i store næringsprosjekter, blant annet et hotell sammen med Arafats kone Suha.

Isolert

Stadig flere palestinere retter misnøyen over maktmisbruk og korrupsjon direkte mot Arafat. De mener presidenten har gjort lite for å rydde opp etter korrupsjonsanklager, til tross for at han på andre områder tviholder på detaljstyring av selv de mest trivielle ting. Da barna til ansatte i departementene skulle på sommerleir i forrige uke, var det Arafat personlig som undertegnet bevilgningen til mat.

Arafat har isolert seg i et stort avsperret område langs stranda i Gaza. Hele «Arafat-land» er stengt for vanlige palestinere.

Misnøyen med Arafat kommer på toppen av raseriet mot Israel. Israels okkupasjonshær og bosetterne er fortsatt et daglig irritasjonsmoment for palestinerne. En vanlig oppsummering fem år etter gjennomføringen av Oslo-avtalens første fase er:

- Israel fikk fred. Vi fikk Arafat.

TRUES: Yassir Arafat omgitt av sine sikkerhetsstyrker. Misnøyen med Arafats regime er voksende.