Trues på livet

Nafesa Bahas liv er i fare. Hun trosset dødstrusselen levert på døra hennes og jobbet videre for å sikre at også kvinner blir representert når Afghanistans grunnlov vedtas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet): Nafesa Baha ser verken til høyre eller venstre, der hun går gjennom teltet fylt av 400 menn på vei til sin observatørplass i hjørnet lengst borte. Men de ser eller snarere stirrer, på henne. Nafesa Baha sitter i valgkommisjonen for den dypt konservative provinsen Lowgar sør for Kabul, og hennes jobb har vært å få kvinner representert i Loya Jirga, det store rådet som skal vedta Afghanistans nye grunnlov.

For det arbeidet er hun truet på livet. Sterke krefter i Afghanistan, blant annet en voksende Taliban-bevegelse på hevntokt i store deler av landet, kjemper innbitt mot grunnlovsforsamlingen generelt og kvinnelig representasjon spesielt:

«Advarsel. Hvis du fortsetter prosessen med å få valgt kvinner til Loya Jirga, vil du bli et mål.»

Nektet å gi seg

Brevet ble limt opp på døra til den tidligere rektoren Nafesa Baha en natt for to måneder siden.

- Jeg viste brevet til guvernøren. Han ga meg en kalasjnikov. Nå vokter jeg huset om kvelden fram til midnatt. Deretter tar min mann over, sier Baha.

Baha har blitt truet før. Under Taliban drev hun i hemmelighet en jenteskole i huset sitt. Taliban arresterte mannen og sa han måtte sitte i fengsel inntil undervisningen stoppet. Baha nektet. Også denne gangen trosset hun advarselen, og for to uker siden gjennomførte kvinner fra hele Lowgar sin Jirga - råd - der de valgte de to kvinnene som skal fylle kvinnekvoten fra Lowgar. For å sikre at kvinner blir representert i grunnlovsforsamlingen, er to plasser fra hver av Afghanistans 32 provinser reservert kvinner. Kvinnene velges i egne kvinnevalg.

- Det er den eneste måten å sikre at kvinner blir representert på, sier Baha.

Overvekt av menn

I går var det mennene fra Lowgars tur til å velge representanter til fem plasser i Loya Jirga. Valget fant sted i et telt satt opp på stadionet i sentrum av Kabul - det samme stedet Taliban henrettet kvinner. De 400 mennene kunne i teorien også velge kvinner. Det skjedde ikke i går, og kvinnene i Lowgar må nøye seg med sine to reserverte plasser.

- Akkurat nå er vi svært glade for at vi fikk arrangere kvinnevalget, selv om vi må nøye oss med to representanter, sier Baha.

- Bra det er kvinner

En av de mannlige representantene, Haji Safdar, sier han ønsker kvinnene velkommen.

- Det er bra at det er kvinner i Loya Jirga.

- Vil du stemme på en kvinne?

- Jeg stemte på en mann som kom fra min landsby, sier Safdar.

Kvoteordningen sikrer 64 kvinner i Loya Jirga. Til sammen skal 500 representanter samles i det store teltet i Kabul - et telt der blant andre norske soldater har lagt en jernring rundt. Det er mulig det kan bli flere kvinner gjennom kvoteordninger for minoriteter og gjennom de 50 kandidatene som skal utpekes av president Hamid Karzai direkte.

STIRRENDE BLIKK: Nafesa Baha er drapstruet for å ha arrangert kvinnevalg i Afghanistan. I går var hun observatør da mennene fra hennes hjemprovins Lowgar gikk til stemmeurnene og valgte fem menn til grunnlovsforsamlingen, som trer sammen om knappe to uker.