Truet alle journalister ut av Najaf

Truet med pistol ble TV-journalisten Mohammed Kazem arrestert på direkten fra Najaf i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske styrker forbereder seg på sluttoffensiven mot sjia-opprørerne.

Mohammed Kazem jobber for Irans arabiske fjernsynsstasjon Al-Alam og midt under en direktesending kom bevæpnet politi og arresterte ham. Irakisk politi slo også til mot hotellet der utenlandske journalister holder til og beordret alle ut av Najaf. Politifolkene sa at journalister som trosser ordren ville bli arrestert.

Seinere på dagen tonet innenriksdepartementet i Bagdad ned truslene og sa journalistene ble bedt om å forlate den krigsherjede byen Najaf av hensyn til egen sikkerhet.

Harde kamper

Det brøt i går ut nye kamper på den enorme gravplassen i byen etter at fredssamtalene brøt sammen lørdag.

Amerikanske og irakiske styrker rykket på nytt inn mot gamlebyen der den hellige Imam Ali-moskeen ligger. Sjia-lederen Moqtada al-Sadr har forskanset seg rundt moskékomplekset med omkring 1000 tungt bevæpnede menn.

-  Ingen kan tvinge meg til å forlate dette stedet. Vi ble kvitt Saddam, bare for å få ham erstattet av noe som er mye verre enn ham, sa al-Sadr i et intervju med fjernsynskanalen Al-Jazeera.

Journalister har vært inne i moskékomplekset og forteller om store lagre av våpen der.

Ordren til journalistene tyder på at regjeringen planlegger å gjøre alvor av trusselen om å storme gamlebyen og moskékomplekset. Men fra Bagdad i går kom det motstridende erklæringer:

-  Et større angrep vil bli iverksatt raskt for å få slutt på kampene i Najaf, sa regjeringstalsmannen Sabah Kadhim.

Kraftige protester

Samtidig lovet talsmenn for statsminister Iyad Allawi nye fredsframstøt etter kraftige protester mot regjeringen under innledningen av den store konferansen som skal utpeke Iraks midlertidige parlament.

Sjiamuslimske delegater til forsamlingen på 1300 irakere stormet opp på podiet og skjelte ut Allawi. En adhockomité ble dannet og de presenterte krav om nye forhandlinger med al-Sadr.

-  Vi ber om følgende: Stans i alle militære operasjoner i Najaf. Dernest slutt på alt militært nærvær i byen og åpning av døra for dialog, sa Sjeik Hussein al-Sadr, en slektning av sjia-opprøreren i Najaf.

Det som er bekreftet er at amerikanske styrker ikke skal delta i et eventuelt direkte angrep på al-Sadr og hans milits i Najaf, men støtte irakiske styrker.

Talsmann Sabah Kadhim sa til Washington Post at regjeringen sender nye irakiske tropper til Najaf, blant annet avdelinger som har trent sammen med amerikanerne i kampene i opprørsbyen Fallujah.

Amerikanerne, som var på god vei til å innlede et angrep lørdag, fikk stansordre etter inngripen fra statsminister Allawi.

-  Jeg tror grunnen til at Allawi stanset oss er at det raskt ville endt opp som okkupanten versus forsvarerne av det hellige stedet, uansett hva sannheten er, sier major David Holohan, nestkommanderende for de amerikanske marinesoldatene i Najaf.

PÅ DIREKTEN: Midt under direktesendingen kom den irakiske politimannens pistol inn i fjernsynsruta der korrespondent Mohammed Kazem rapporterte fra gårsdagens uro i Najaf. Kazem ble arrestert.
FORBEREDT: Sjia-opprørerne ved den hellige Imam Ali-moskeen er væpnet til tennene. Nye irakiske soldater kom i går til Najaf for å delta i et planlagt angrep mot dem, men det er uklart om angrepsordren er gitt. Sjia-opprørerne sier de vil kjempe til siste mann.