Truet av abortmotstandere

TRONDHEIM (Dagbladet): Ultralydprosjektet ved Regionsykehuset i Trondheim skaper sterke følelser. Professor Sturla Eik-Nes fikk nylig en kniv i posten - og et trusselbrev med bilde av ei jente med Downs syndrom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brevet sto det:

«Dette barnet unnslapp diagnostikken din, Eik-Nes. Bruk gjerne vedlagte instrument og dolk barnet så du får utløp for din aggresjon mot de svake i samfunnet».

Anonyme brev

Professoren sier at han har fått flere anonyme brev med bilder av barn med Downs syndrom. Der blir han bedt om å rive bort et barn og legge hånda på et annet, og liknende.

- Det er ikke noe nytt at dette er en debatt som skaper sterke følelser, men det med kniven er kanskje litt spesielt, sier Sturla Eik-Nes.

Adresseavisen skriver at han i dag skal møte helseminister Dagfinn Høybråten, i håp om å få større forståelse for prosjektet. NTNUs holdning er uansett at det skal fortsette.

Ikke skremt

Eik-Nes lar seg ikke skremme, og finner ingen hensikt i å anmelde forholdene til politiet.

- Jeg får et sekunds sinne, krøller papiret og hiver det. Det synes jeg er den beste måten å reagere på, sier Eik-Nes.

Han mener de sterke følelsene skyldes at abortdebatten er brakt inn i diskusjonen rundt prosjektet med ultralydundersøkelser i 12. svangerskapsuke.

- Jeg synes ikke det er korrekt å bringe inn abortdebatten. Alt vi skal gjøre, er å vurdere en ny prosedyre opp mot en etablert prosedyre. For å arbeide i dette feltet trenger vi mer kunnskap.

Kritisk

Intensjonen til Eik-Nes er å gjøre en undersøkelse, ikke å innføre en ny prosedyre. Professoren mener helseministeren har bidratt til at abortdebatten har blusset opp, ved å peke på at prosjektet er i stand til å flytte etiske grenser.

- Intensiteten rundt prosjektet skyldes at det er blitt en abortdebatt. Når opplever du ellers at en diskuterer så fillene fyker om et lite evalueringsprosjekt, spør Eik-Nes.

<B>IKKE REDD: </B>Professor Sturla Eik-Nes sier han ikke lar seg skremme av trusselbrevene han har fått i kjølvannet av diskusjonen rundt ultralydprosjektet ved RiT.