Truet barn med hagle

Her ligger gutten på bakken etter at politiet har skutt han i armen. Timer i forveien hadde han og en ung kvinne truet en småbarnsfamilie, en 86-år gammel mann og eieren av campingplassen med hagle. Flere skudd ble også avfyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VRÅDAL (Dagbladet): Dramaet utspant seg rundt klokka 03.30 natt til mandag. De to tenåringene, en gutt på 17 og ei jente på 16, brøt seg først inn i ei hytte og stjal flere våpen, før de truet to lokale gutter til å kjøre dem rundt i området. Ved Løyne camping tok de seg inn i huset til faren til innehaveren, en 86-åring, og dro ham ut av huset sitt.

De truet mannen ned på alle fire, rettet hagla mot mannen og krevde å få bilnøklene hans, hvis ikke skulle de skyte ham. De skal også ha sparket og slått mannen. I følge politiet avfyrt ungdommene også et skudd mot huset. Da de ikke fikk bilnøklene hans, tok de seg inn i huset til mannen og tømte medisinskapet hans.

Deretter rettet de hagla mot eieren (55) av campingplassen. Da de ikke lyktes med å få hans bilnøkler, gikk de videre innover campingplassen og ned til ei hytte der ei kvinne med to barn på ni og 11 år hadde rukket å få tre timers søvn.

- De knuste ruta i inngangsdøra med kolben på haglegeværet, brøt seg inn og tvang moren og barna til å legge seg på graset utenfor. De rettet haglegeværet mot morens hals og tvang henne til å gi fra seg bilnøklene sine, forteller jourhavende i Telemark politidistrikt, Trond W Andersen.

Det ble løsnet minst to skudd på stedet, ifølge politiet. Den ene hagla lå igjen på campingplassen.

- Vi vet ikke om disse var rettet mot noen, antakelig var de ikke det. Men det er jo utrolig godt at ingen mistet livet, sier Andersen.

Rundt klokka 05.00 klarte politiet å stoppe bilen i Seljord. Der skal en av dem ha truet politiet med et dobbeltløpet haglegevær. Politiet anså situasjonen som så truende at de løsnet skudd mot gutten.

- Han ble skutt i underarmen. Våre folk så seg nødt til å løse det på den måten, sier Andersen.

Begge to ble fraktet til sykehus; gutten for behandling av skuddskaden, og jenta, som heller ikke var i god form. Begge var svært ruset, ifølge politiet.

SEFO skal granske saken i dag. 86-åringen måtte sy et kutt etter mishandlingen.

Campinggjest Kjell-Gunnar Mossing fra Dalen i Telemark opplevde dramaet på nært hold, sammen med datteren Kristine (15) og hennes venninne Jeanette (16). De tre lå og sov i campingvogna da de hørte bråk utenfor.

- Vi våkna da vi hørte skudd. Jeg så dem komme lenger inn på plassen og bort til hytta (der kvinnen med barna bodde. red.anm.). Jeg så at de tok bilen og for ut av plassen. Jeg mener at jeg hørte tre skudd, og hyling og bråk. Jeg skjønte fort at det var noen desperate folk, for det var helt kaos her. De slo inn vinduet på hytta og truet henne, men vi fikk beskjed av politiet om å holde oss i ro inne i vogna. Vi var veldig redde for at de skulle komme hit også. Jeg fikk litt ekstra hjertebank. Det var forferdelig utrivelig. Vi visste jo ikke om det var noen av dem som var igjen her, forteller Mossing. Han har vært i kontakt med kvinnen som bodde på hytta etter episoden.

- Hun var helt i sjokk og veldig gåen, sier han.

Lang rekke tiltaler

De to tenåringene hade ifølge politiet rømt fra ungdsomsinstistusjonen Team Åmli i Vrådal natt til i går. 17-åringen, som er kjent av politiet fra før, ble utskrevet fra Sykehuset Telemark i går og avhørt i går kveld. I følge politet tilstår 17-åringen alt, og oppgir som motiv at han trengte en bil for å komme seg til Oslo hvor han skulle selge våpen. Jenta skal ha vært med på at de skulle reise til Oslo, men i følge gutten forsøkte hun å stoppe han da situasjonen utartet seg på campingplassen.

Jenta var fortsatt på sykehuset i går kveld, men skulle avhøres av politiet i natt.

De to vil bli fremstilt for varetekstfengsling i dag, trolig for fire uker.

De er siktet for en rekke lovbrytelser, blant annet grovt ran, forsøk på grovt ran, grovt tyveri, tvang under skjerpende omstendigheter, trusler og legemsfornærmelse. Strafferammen er på 21 år.

Leder Tor Ivar Iversen ved institusjnen Team Åmli ville ikke kommentere saken i går.

TATT: Gutten skal ha truet politiet med et dobbeltløpet haglgevær og de anså situasjonen så truende at de skjøt ham i underarmen.
REDD: Campingjest Kjell-Gunnar Mossing fra Dalen i Telemark opplevde dramaet på nært hold sammen med datteren Kristine (15) og hennes venninne Jeanette (16).