Truet dyreart

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KJELL MAGNE

Bondevik er kanskje den norske politiker som oftest og i flest sammenhenger gjør opp regnskap for seg og sitt parti. Hvert halvår legger han fram lister over regjeringens gjøren og laden. Han vet nøyaktig, og til enhver tid, hvor lenge han har sittet som statsminister, og dermed hvor høyt han er kommet på adelskalenderen over norske statsministere. Han minner oss ofte om hvilke verv og statsrådsposter han har hatt, hvilke regjeringer KrF har deltatt i og hva partiet har oppnådd. I går noterte han seg at det var den sjuende gangen han holdt pressekonferanse på Citadelløya utenfor Stavern, hvor han tilbringer sommerferien. Og dermed burde vi kunne kalle det en tradisjon. Og jammen, tenker vi, jammen har han sittet lenge. Vi har jo nesten glemt hvordan det var før.

DENNE VEDVARENDE

oppsummering av egne og partiets meritter kan tolkes som en mental beredskap på at tider både kan komme og henrulle, og at han innerst inne, i sine mest ubevisste sjelelige irrganger, innrømmer at professor i sosialmedisin Per Fugelli kan ha rett når han mener KrF er inne i en endetid. I hvert fall registrerer Bondevik at oppslutningen på gallupen ikke er slik den var i hans velmaktsdager. I mars 1998, da Bondevik var relativt fersk statsminister for sentrumsregjeringen, var KrF oppe i 19 prosents oppslutning på MMIs partibarometer for Dagbladet. I forrige uke, drøyt sju år seinere, var partiet nede i 5,5 prosent i en annen partimåling. Rene matematiske framskrivninger vil gi Fugelli rett i at «KrFs bevegelse mot null vil fortsette». Men vi vet at politikk ikke er matematikk. Vi pleier i stedet å si at partiene er nede på sitt grunnfjell. I KrFs tilfelle kan selv grunnfjellet krympe, dels ved at sympatisører dør ut, eller ved at Carl I. Hagen gnager på det, slik at det kommer under sperregrensen ved valg, og forsvinner som maktfaktor og nøkkelparti.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer