REV AV TAKRENNER: I september i fjor fikk et eldre ektepar i Stockholm uanmeldt besøk av en gjeng håndverkere som blant annet rev av takrennene på huset deres, og insisterte på at de måtte skiftes ut. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
REV AV TAKRENNER: I september i fjor fikk et eldre ektepar i Stockholm uanmeldt besøk av en gjeng håndverkere som blant annet rev av takrennene på huset deres, og insisterte på at de måtte skiftes ut. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Truet eldre ektepar med «mafiaen» om de ikke betalte for påtvunget husrenovering

En av håndverkerne er tiltalt for utpressing, men hevder at huseier har misforstått avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gjeng med håndverkere skal ha truet med å tilkalle «mafiaen» om det eldre ekteparet ikke betalte for en påtvunget husrenovering.

- Jeg var kjemperedd og følte meg tvunget til å betale, sier huseieren til Aftonbladet.

Visste at huseier «hadde penger»
Ekteparet bor i et villaområde i Stockholm, og i september i fjor fikk de et uønsket besøk av en gjeng håndverkere i en hvit varebil. Ifølge parets opplysninger til politiet tok håndverkerne seg inn på tomten og hevdet at husets takrenner og avløpsrør var rustne og trengte erstatning.

Huseier protesterte og mente at takrennene holdt god kvalitet.

Den ene håndverkeren skal da ha løpt mot husfasaden og revet bort et rør. Deretter klatret han opp på taket og løsnet rennene. Flere av mennene skal ha sluttet seg til, og skal blant annet ha revet i hustaket som de hevdet var råttent.

Ifølge mannen som eier villaen, påsto håndverkene at de visste at han hadde penger.

Truet med mafiaen
Ekteparet opplevde situasjonen som truende, og det ble mer alvorlig da mennene krevde betaling for to dagers «arbeid». Ifølge ekteparet skal de ha krevd totalt 120 000 svenske kroner, som ble prutet ned til 90 000. Håndverkerne ville at store deler av beløpet skulle betales ut i euro.

Hvis huseier ikke betalte, skal en av mennene ha truet med at «han kjente mafiaen som var mektig og utførte alle slags gjerninger».

Deretter skal huseier ha blitt tvunget til å gå til flere minibanker med et begrenset uttak på 20 000 svenske kroner. Håndverkerne skal også ha fått ham til å kjøpe fire mobiltelefoner og en datamaskin på avbetaling.

- Jeg ble med fordi jeg var kjemperedd og følte meg truet. Det føltes jævlig. Hele kroppen banket og jeg fikk en dårlig følelse i kroppen. Jeg hadde et hjerteinfarkt for noen år siden og var redd for å få det igjen, forteller huseier til den svenske avisa.

Totalt skal han ha gitt fra seg eiendeler og penger til en verdi av nesten 77 000 svenske kroner.

Hevder huseier misforsto
En av håndverkerne, en 28 år gammel mann, ble arrestert i begynnelsen av november. Han er tiltalt for utpressing.

Ifølge tiltaltes advokat nekter han straffskyld, og hevder at de har hatt en avtale som huseier åpenbart har misforstått:

Huseier skal ha trodd at utskiftning av takrenner og avløpsrør var 1500 svenske kroner, men ifølge advokaten var prisen egentlig 1500 kroner per to meter.

Advokaten hevder også at tiltalte ikke har truet med «mafiaen».

Fryktet hevn
Hendelsen skjedde i fjor, og huseier har uttalt at han først var nølende til å anmelde forholdet, da han fryktet hevn fra gjengen med håndverkere.

- Saksøker har hatt all tid i verden til å kontakte politiet samme dagen som han følte seg truet, og han satte seg i bilen frivillig, sier advokaten til Aftonbladet.

Bevisene i saken inkluderer blant annet kvitteringer og avtaler om kjøp ved Media Markt, butikken hvor telefonene og datamaskinen ble kjøpt. Overvåkningsbilder fra butikken, kontoutdrag og rapport fra åstedsundersøkelsen er også bevis. Undersøkelsen bekrefter at takrenner som var i god stand har blitt erstattet.