Truet flysikkerhet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere jagerflygeren Eric Arne Lofquist hevder i en fersk doktoravhandling fra Norges Handelshøyskole at den turbulente omorganiseringen i Avinor i 2004 førte til at flysikkerheten ble svekket. Det dårlige samarbeidsklimaet som oppsto i organisasjonen førte til at sikkerhetsmarginene ble redusert fordi individuell oppfatning av sikkerhet ble redusert. Flygelederne opplevde at ledelsen ikke lenger følte de samme sterke forpliktelsene overfor sikkerhet som før, og at de ikke ble lyttet til da de advarte mot å legge ned kontrollstasjonen i Røyken.

Lofquist har analysert konsekvensene av innsparingsprogrammet Avinor satte i gang. Hans fokus på hvordan ledelsens beslutninger påvirker de ansattes holdninger står

i sterk motsetning til Havarikommisjonen som undersøkte om omorganiseringen førte til uheldige hendelser. Kommisjonen fant ingen uheldige konsekvenser, mens Lofquist hevder det var et tidsspørsmål når sikkerhetsmarginene ble redusert. I så måte er avhandlingen et viktig dokument for å takle liknende konflikter bedre i framtida.