<strong>TRUET FUGLEART TRUER IKEA-PROSJEKT:</strong> Vipen er rødlista i Norge, og kan stoppe Ikea i Vestby. Foto: Andreas Trepte/Wikimedia Commons
TRUET FUGLEART TRUER IKEA-PROSJEKT: Vipen er rødlista i Norge, og kan stoppe Ikea i Vestby. Foto: Andreas Trepte/Wikimedia Commons Vis mer

Truet fugleart truer Ikea-etablering i Vestby

Ikea: - Ikke noe annet alternativ.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ikea har planer om å etablere seg på Delijordet i Vestby kommune i Akershus. Men den utrydningstruede vipen kan sette en stopper for at de etablerer seg på jordet.

- Vipen er en sterkt truet fugleart i norsk sammenheng, og den har vi funnet på Delijordet. Den har vært å se der i noen år, men det er først nå den er blitt sterkt truet på grunn av stort jakttrykk i Europa, sier Kristian Østbye, leder av Naturvernforbundet i Vestby.

Fra vanlig til sjelden Han kan fortelle at det blir skutt mye vipe i Europa, blant annet av den norske stammen.

- Vi i Naturvernforbundet har et ansvar for at den blir bevart, også når den tilfeldigvis befinner seg på Delijordet hvor Ikea ønsker å etablere seg, sier Østbye.

- Vipe har gått fra å være en fugl man til vanlig så, til å bli en sjelden fugl, påpeker Østbye, som skal kjempe mot at Ikea får etablere seg på Delijordet. Men det kan bli vanskelig, kommunen og befolkningen er svært positive til etableringen.

Vipen ble kåret til årets fugl av Norsk Ornitologisk Forening i 2012.
  Norges beste jord Ifølge Naturvernforbundet kan også noe av Norges beste jord forsvinne hvis Ikea etablerer seg på Delijordet. Etter planen skal de bygge varehuset på dyrket mark. Planen er nå å flytte jorda til et annet sted, som ifølge en rapport fra Bioforsk skal være mulig.

- Naturvernforbundet mener at jorda ligger best der den ligger. Det er en grunn til jorda har blitt så god akkurat på Delijordet. Den jorda som ligger der tilhøreren den ganske lille prosenten av jorda man kan dyrke korn på i Norge, sier Østbye, som ikke har noe i mot Ikea, men han har noe i mot at de skal etablere seg akkurat på Delijordet.

- Det foreligger ingen dokumentasjon på vellykkede forsøk for flytting av jord, og vi tviler på om det vil fungere. Mange innenfor landbruket er kritiske til dette prosjektet, sier Østbye, som sammen med lokallaget har sendt inn flere forslag til andre steder hvor Ikea kan etablere seg.

- Ikke noe alternativ Både befolkningen generelt i Vestby og kommunen skal forholde seg svært positivt til anleggelsen av Ikea-varehus på Delijordet. Ifølge Kristian Willanger, kommunikasjonsrådgiver hos Ikea, er Delijordet det eneste aktuelle stedet for møbelgiganten i Vestby.

- Vi ønsker oss til Vesby, og det samme gjør Vestby kommune og befolkningen i Vestby. Det er en utfordring å bygge på dyrket mark, men vi garanterer at vi ikke bygger dersom vi ikke finner en måte å opprettholde matvareproduksjonen i regionen på, sier Willanger.

Naturmangfoldloven

• Ifølge Naturmangfoldloven av 2009 skal føre var-prinsippet legges til grunn som retningslinje for all forvaltning. Spesielt på et område hvor inngrep i natur kan føre til skadevirkninger.

• Farene ved inngrep skal vurderes, og fremgå av beslutningsvedtaket.

• Av lovens §9, skal det på områder hvor det ikke foreligger tilstrekkelig kunnskap om hvilke virkninger inngrepet kan ha for naturmiljøet, tas sikte på å unngå mulig vesentlig skade på naturmangfoldet.

• Prinsippet i loven innebærer at tvil om konsekvenser for naturmangfoldet, skal komme naturen til gode. Dersom det foreligger risiko for stor miljøskade, skal ikke tvilen komme tiltakshaver til gode.

• Prinsippet er også nedfelt i Grunnlovens §112.

Kilde: Norges lover

- Vi må finne en måte å flytte jorda på som er bærekraftig forsvarlig, sier Willanger, som har engasjert eksperter på området fra Bioforsk som nå har levert en rapport hvor det fremgår at jordflytting er mulig.

- Når det gjelder vipene, så kjenner ikke vi til detaljene rundt den arten og Naturvernforbundets funn. Men vi vil ta dette funnet i betraktning og vi ser på dette som en merknad til detaljreguleringen som ligger ut på høring. Vi noterer oss disse og tar med oss dem i det videre arbeidet, sier Willanger.

- Vil etablere Ifølge Vestby Avis, vil ikke ordfører John Ødbehr snu i denne saken. Det er viktig for ham at Ikea kan etablere seg sentrumsnært.
Han har heller ikke hørt noe om den truede vipen.

— Jeg har ikke hørt noe om det, men det jeg kan si at alle ting rundt en Ikea-etablering vil bli tatt på alvor. Vi vil si på alle innspill på en ryddig og god måte, sier ordføreren, som torsdag ikke ville snu i saken på grunn av fuglefunnet.

— Ja, det er jeg helt sikker på. Dette er et sentrumsnært område og viktig for sentrumsplanen for Vestby kommune. Hele sentrumsplanen vil legges på is om ikke Ikea kommer, sier Ødbehr.

Vipe

• Vipe er en fugl i lofamilien.

• Ble kåret som årets fugl i 2012 av Norsk Ornitologisk Forening.

• Samme forening etterspurte at fuglen skulle bli rødlistet, noe den nå er blitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer