Truet fugleart truer Ikea-etablering i Vestby

Ikea: - Ikke noe annet alternativ.

TRUET FUGLEART TRUER IKEA-PROSJEKT: Vipen er rødlista i Norge, og kan stoppe Ikea i Vestby. Foto: Andreas Trepte/Wikimedia Commons
TRUET FUGLEART TRUER IKEA-PROSJEKT: Vipen er rødlista i Norge, og kan stoppe Ikea i Vestby. Foto: Andreas Trepte/Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ikea har planer om å etablere seg på Delijordet i Vestby kommune i Akershus. Men den utrydningstruede vipen kan sette en stopper for at de etablerer seg på jordet.

- Vipen er en sterkt truet fugleart i norsk sammenheng, og den har vi funnet på Delijordet. Den har vært å se der i noen år, men det er først nå den er blitt sterkt truet på grunn av stort jakttrykk i Europa, sier Kristian Østbye, leder av Naturvernforbundet i Vestby.

Fra vanlig til sjelden Han kan fortelle at det blir skutt mye vipe i Europa, blant annet av den norske stammen.

- Vi i Naturvernforbundet har et ansvar for at den blir bevart, også når den tilfeldigvis befinner seg på Delijordet hvor Ikea ønsker å etablere seg, sier Østbye.

- Vipe har gått fra å være en fugl man til vanlig så, til å bli en sjelden fugl, påpeker Østbye, som skal kjempe mot at Ikea får etablere seg på Delijordet. Men det kan bli vanskelig, kommunen og befolkningen er svært positive til etableringen.

Vipen ble kåret til årets fugl av Norsk Ornitologisk Forening i 2012.  Norges beste jord Ifølge Naturvernforbundet kan også noe av Norges beste jord forsvinne hvis Ikea etablerer seg på Delijordet. Etter planen skal de bygge varehuset på dyrket mark. Planen er nå å flytte jorda til et annet sted, som ifølge en rapport fra Bioforsk skal være mulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer