Truet med å avslutte avhøret

Vel tre timer inn i sitt første rettslige avhør som spionsiktet truet journalist Stein Viksveen med å reise seg og gå klokka 13.00 i dag. Trusselen kom etter en konfrontasjon mellom Viksveens forsvarer Atle Helljesen og førstestasadvokat Lasse Qvigstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viksveen er blitt nektet innsyn i de tidligere avhørene i saken. I forkant av avhøret i dag sa han at han ikke vil kommentere påstander og opplysninger som han på forhånd ikke har fått opplysninger om.

Men ifølge Stavanger Aftenblad skal Qvigstad likevel ha stilt spørsmål med utgangspunkt i avhør av tidligere Stasi-offiserer. Da førstestatsadvokaten røpet at agenten Lanzes første føringsoffiser skal ha utpekt Viksveen i en fotokonfrontasjon, ba journalistens forsvarer om et kvarters pause.

Flengende kritikk

Det første rettslige avhøret av Stein Viksveen skal ha begynt med et timelangt innlegg fra den siktede selv, der han ifølge Stavanger Aftenblad kom med flengende kritikk av Politiets overvåkingstjeneste, POT.

- Jeg kjenner ikke til at det i denne saken finnes noe som kan danne grunnlag for en tiltale mot meg, og jeg aksepterer ikke lenger at POT opprettholder en siktelse som medfører offentlige spekulasjoner om at jeg skal ha gitt hemmelige informasjoner til DDR. Jeg er ikke identisk med Stasis «Lanze»-figur og jeg har ikke begått straffbare handlinger til fordel for det tidligere DDR, skal Viksveen ha sagt i sin innledning.

Viksveen mener at han er blitt misbrukt av POT i et forsøk på å redde etatens ære etter Berge Furre-saken i 1996.

- POT har ingen sak

- Da mitt navn ble knyttet til Lanze, var det selvsagt POTs plikt å undersøke dette. Jeg hadde imidlertid forventet at POT hadde vist evne til på en kritisk måte å vurdere opplysninger som er kommet fra Stasi. POT må i dag vite at de ikke har noen sak mot meg. Derfor nøler jeg ikke med å karakterisere det som skjer som ren trakassering av min person, sa Viksveen ifølge NTB da han møtte fram i forhørsretten i dag.

Han sa også at POTs ønske om å undergrave hans troverdighet har preget etterforskningen, og han trakk fram eksempler på det han mente var ulovlig ransaking og ulovlig kopiering av beslaglagte dokumenter.

POTs antakelse om at Viksveen er identisk med agenten Lanze bygger i hovedsak på flere arkivkort funnet i Stasis såkalte SIRA-arkiver. Viksveen har sett disse kortene, og sa i forhørsretten i dag at de etter hans mening var å betrakte som verdiløse, og at Stasi selv stort sett også mente dette.

- Det er ikke ett originaldokument som Lanze har levert. Alt er blitt bearbeidet, omarbeidet og delvis oversatt av føringsoffiserene i Stasi, sa han.

NEKTER STASI-KOPLING: - Jeg har ikke begått straffbare handlinger til fordel for det tidligere DDR, skal Stein Viksveen ha sagt i sin innledning i dag.