Truet med å drepe henne

«Jeg drømmer om å drepe ho», skrev 14-åringen i dagboka. Tre måneder seinere deltok hun i den groteske mishandlingen. Jenta på 15 år ble brent med lighter, rispet med sprøytespiss og pisket med talje. Så tvang de henne til å selge seg selv til en mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ (Dagbladet): Jenta (16) som ble grovt mishandlet i Rognan i fjor, peker ut ei da 14 år gammel jente som den grusomste. Det gjør også de to tiltalte jentene (15).

14-åringen, som var for ung til å bli tiltalt, hadde skrevet i ei dagbok at hun ønsket å ta livet av jenta. Ei venninne av 14-åringen leverte dagboka til politiet noen dager etter mishandlingen.

Det var 6. mai i fjor at den nå 16 år gamle jenta ble slått, sparket og mishandlet på det groveste i flere timer. I går kom alle de grusomme detaljene fram igjen for i retten.

Jenta opplevde et helvete fra hun ble oppringt 6. mai i fjor og bedt om å møte de andre ved Statoil på Rognan rundt klokka 18.30, til hun gikk alene hjem rundt klokka 21.30.

Talje og kniv

Etter mishandlingene ble jenta tvunget ut i den iskalde Prestbekken, der hun ble slått med ei talje av den da 14 år gamle jenta.

- Ved bekken fant vi en rusten kniv. Jeg kastet den fra meg, men hun (14-åringen, red.anm.) tok den opp og kastet den etter henne. Dersom hun ikke hadde bøyd seg ned, hadde hun fått den rett i ribbeina, forklarte den ene av de to tiltalte i går.

Følte seg truet

I går startet straffesaken mot to 15 år gamle Rognan-jenter som er tiltalt for å ha voldtatt sin ett år eldre venninne 6. mai i fjor. Jentene står også tiltalt for legemsfornærmelse og for å ha tvunget noen til å ha seksuell omgang med seg selv.

Den alvorlige tiltalen har i prinsippet en strafferamme på 20 års fengsel.

Rognan-voldtekten

Rognan: Adm.senter i Saltdal kommune i Nordland 2310 innbg. (1997)

Forbrytelsen: Mandag 6. mai 2002 ble ei da 15 år gammel jente mishandlet av fem tenåringsvenninner. Jentene skal ha solgt henne som prostituert til en 33-årig asylsøker for 200 kroner. Mannen er siktet for seksuell omgang med en person under 16 år, men er rømt ut av landet.

Åstedet: Overgrepene skjedde flere steder i området rundt Rognan sentrum, blant annet i et skur og på ei gammel fagforeningshytte på et nedlagt båtbyggeri.

Motiv: To av jentene skal ha villet hevne at den fornærmede jenta skal ha spredd rykter.

Tiltalt: To 15 år gamle jenter er tiltalt for vold og voldtekt begått av flere i fellesskap. De to er også tiltalt for å ha fått noen til å utføre seksuell omgang med seg selv. De tre andre jentene var under den kriminelle lavalder da ugjerningene ble begått, og kan ikke straffes.

Begge de tiltalte 15-åringene nekter straffskyld etter tiltalen, men ei av jentene innrømmer å ha sparket sparket og slått jenta. Hun skal også ha tatt kvelertak på henne, sammen med den hovedmistenkte 14-åringen. Grepet var så hardt at det svartnet for jenta.

Begge de to tiltalte forklarte at overgrepene ble utført av den 14 år gamle jenta. Likevel kunne de ikke forklare hvorfor de ikke grep inn.

- Hvis dere hadde kjent henne, hadde dere kanskje forstått det. Jeg følte meg truet, og var redd hun ville gjøre det samme mot meg, sa ei av de tiltalte.

Ble «tatovert»

Timene med mishandling startet med at jenta ble tvunget til å utføre seksuelle handlinger mot seg selv - etter å ha fått juling. Deretter ble hun «piercet» med en øredobb og en sprøytespiss i øret, ei brystvorte og navlen.

Så måtte hun finne noen hun kunne ha sex med. For 200 kroner ble hun solgt til en 33 år gammel mann, som skal ha hatt sex med jenta på ei hytte.

På den samme hytta skal hun ha blitt brent, rispet og mishandlet seksuelt med flere gjenstander.

- Hun (14-åringen) rispet inn «Fuck me» og en pil nedover med en binders i korsryggen. Sårene ble fylt med blekk. Lenger opp på ryggen ble det rispet inn et hakekors, sa en av de tiltalte.

- Jeg fikk beskjed om å finne noe å skjære med, og fant noe glasskår som lå på gulvet. Jeg snudde meg vekk, men så etterpå at hun blødde på sida av lårene, sa den andre tiltalte mens hun kjempet med gråten.

Prøvde å rømme

Jenta prøvde flere ganger å slippe unna, og prøvde helt i starten å stikke av på sykkelen sin. Hun ble innhentet. Det virket på slutten som hun hadde resignert, forklarte de to tiltalte.

Den antatte hovedpersonen skal flere ganger ha truet med å ta livet av jenta.

- Hun sa hun skulle drepe henne og forskjellige ting. Nei, du kan ikke drepe henne, sa jeg, forklarte ei av de tiltalte.

Ved midnatt fikk politiet melding om mishandlingene. Neste morgen ble 14-åringen pågrepet av politiet sammen med ei av de to tiltalte. Ei av de to tiltalte jentene har flyttet fra Rognan etter det som skjedde.

DAGBOKA: Den da 14 år gamle jenta skrev i denne skoledagboka at drømte om å drepe den fornærmede jenta.
ÅSTED: I dette skuret like ved Rognan sentrum ble den nå 16 år gamle jenta mishandlet.
DET VERSTE: Etter langvarig mishandling rundt omkring i sentrum av Rognan, ble jenta tvunget til å selge seg selv seksuelt til en eldre mann i ei hytte.
SPØRSMÅL OM SKYLD: De tiltaltes forsvarere, advokatene Christian Wiig (t.h.) og Nils Aga, mener at den mishandlete jentas forklaring langt på vei frikjenner de to jentene.