Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Truet med å drepe om hun ikke giftet seg

Far og sønn tiltalt i Drammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet.no): Far (44) og sønnen (20) erklærte seg ikke skyldige etter tiltalen da saken mot dem startet i  Drammen tingrett i dag. De er tiltalt for å ha forsøkt å true sin datter og søster til å inngå ekteskap mot hennes vilje.

Den 17 år gamle jenta ble giftet bort i Irak i midten av juli i fjor sommer. Før ekteskapet ble inngått skal hun ha blitt truet i nærmere ett år. Jenta som nå lever i skjul, skal ha blitt truet med drap om hun ikke godtok  å gifte seg med irakeren.

Faren har bare innrømmet skyld på ett punkt i tiltalen. Da politi og barnevern kom hjem til ham for å forkynne at datteren flytter ut, så pekte han på hver enkelt av dem som kom og sa at de nå var vitner til at han måtte drepe datteren for å opprette familiens ære.

Liten rettspraksis

Sommeren 2003 ble det forbudt ved lov å tvinge noen til å inngå ekteskap. Foreløpig er ingen dømt for en slik handling, selv om myndighetene er klar over at tvangekteskap skjer i innvandrermiljøer i Norge.

Det finnes en rettsavgjørelse på området fra i fjor vår. Da sto en far og en sønn fra Irak tiltalt i Gulating lagmannsrett i Bergen. I den saken manglet det bevis, ord sto mot ord og vitneopplysningene var usikre.

Det endte med frifinnelse.

Giftet seg i Irak

Saken som starter i Drammen tingrett i dag handler om en 17 år gammel jente, også hun fra Irak, som skal ha blitt presset til å gifte seg med en mann hun ikke vil dele livet sammen med.

Etter å ha blitt utsatt for trusler av sin bror og sin far, bor jenta nå på et hemmelig sted. Hun frykter hevn fra familien og andre i det irakiske miljøet.

Etter en opprivende situasjon tidligere i år, hvor faren og broren fremsatte trusler, ble de to varetektsfengslet. De har sittet i varetekt frem til saken starter i dag.

Vitner kan avgjøre

I motsetning til saken fra Bergen, skal det denne gang foreligge trusler fremsatt med politi og representanter fra barnevernet til stede.

Av frykt ønsker ikke jenta å forklare seg i retten, men et tidligere rettslig avhør som er gjennomført vil bli lest opp. Trolig går saken for lukkede dører.

Både faren og sønnen nekter straffskyld etter tiltalen. Tvangsekteskap ansees som frihetsberøvelse, og strafferammen er fengsel inntil seks år.

INNTIL SEKS ÅRS FENGSEL: Ingen er dømt etter tvangsekteskapsparagrafen i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!