Truet med å hoppe fra mast

Titalls asylsøkere sperret veien og angrep bilkø utenfor Moss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅLER (Dagbladet.no): Det var i kveld en stor aksjon utenfor Nordbybråten asylmottak i Våler i Østfold. En ung kurder fra Irak truet med å hoppe fra en mast, men kom ned frivillig i 20.30-tida etter å ha pratet med politiet i flere timer.

Tidligere på ettermiddagen sperret flere titalls andre fra mottaket av en trafikkert bilvei i en støtteaksjon. I 17.30-tida reiste de seg, applauderte, og lot igjen bilene passere. De var opprinnelig to asylsøkere i den 25 meter høye masta, men den ene som er albaner, valgte å komme ned noen timer før den andre.

Krever å få bli i Norge

Politiet valgte å la asylsøkerne sitte i veien i en drøy time, mens de ventet på forsterkninger. Håpet var at de ville gi seg uten maktbruk. Det ble lang kø på stedet, og en asylsøker angrep en lastebil, hoppet på panseret og sparket frontruta før politiet klarte å få ham unna. De rundt ti politifolkene valgte å ikke pågripe noen for å unngå å heve konfliktnivået.

Kurderen som var igjen i masta, krever å få bli i Norge etter å ha fått to asylavslag.

Sperrer veien

Politiet fikk melding om hopptrusselen klokka 11.32. Veidemonstrasjonen startet i 16-tida rundt 300 meter unna. De to masteklatrerne får nå tilbud om psykiatrisk hjelp.

Nordbybråten asylmottak vil ikke gi noen kommentar til saken.

<B>STANSET TRAFIKKEN: Asylsøkerne satte seg ned på riksveien utenfor Moss. Foto: JOHN PEDERSEN