Nordkapplatået

Truet med å lukke Nordkapp-møte: - Minner om bananrepublikk

Opphetet kommunestyremøte om framtida til Nordkapplatået

SE TV LIVE: I et kommunestyremøte torsdag skal de 19 lokale folkevalgte avgjøre Nordkapps framtidige skjebne. De skal der stemme over et planforslag som fortsatt vil sikre Rica og Scandic de over 50 millionene i årlige billettinntekter og det kommersielle monopolet. Video: Nordkapp Kommune TV. Vis mer

De 19 folkevalgte i Nordkapp kommune møttes klokka 09.00 i dag for å behandle såkalt områderegulering av Nordkapp-halvøya.

Det som står på spill er potensielt titalls millioner kroner i inntekter på det populære turistmålet Nordkapplatået 71 grader nord.

ENGASJEMENT: Mange hadde møtt opp for å følge dagens kommunestyremøte. Foto: Privat
ENGASJEMENT: Mange hadde møtt opp for å følge dagens kommunestyremøte. Foto: Privat Vis mer

I dag er det Rica Eiendom, eid av den svenske hotellkjeden Scandic, som har en festeavtale på tomta der de betaler knappe 80 000 kroner i årlig festeavgift. Den summen gir Scandic enerett til virksomheten på stedet. Samtidig krever Scandic inn en inngangsavgift på 285 kroner per besøkende. Med nesten 300 000 besøkende i året, tjener de mellom 50 og 70 millioner på avtalen med det offentlige.

Ordfører Kristina Hansen truet på et tidspunkt med å lukke kommunestyremøte på grunn av all uroen og applausen som oppsto i debatten.

Etter å ha debattert habilitetsspørsmålet i flere timer, ble det også avstemming av om saken skulle utsettes. Det forslaget falt med 10 mot 9 stemmer. Dermed blir det ingen utsettelse, og Nordkapps framtid besegles i dag.

VILLE HA RO I SALEN: Opphetet kommunestyremøte om freamtida til Nordkapplatået. Video: Nordkapp Kommune TV. Vis mer

Styreleder i forvaltningsselskap

Det er det offentlige forvaltningsselskapet FeFo som eier grunnen på Nordkapp og som leier ut til Rica Eiendom. Kommunestyret i Nordkapp diskuterte i lang tid både ordførerens og rådmannens habilitet i saken.

OPPHETET: Ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp måtte flere ganger roe ned forsamlingen under debatten om Nordkapplatået. Foto: Privat
OPPHETET: Ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp måtte flere ganger roe ned forsamlingen under debatten om Nordkapplatået. Foto: Privat Vis mer

Rådmann Raymond Robertsen var styreleder i FeFo mens han var rådmann i Nordkapp kommune, sør han trakk seg som styreleder for omkring et år siden fordi han så det som vanskelig å kombinere jobbene på grunn av konflikten om Nordkapplatået.

Også kommunens Arbeiderparti-ordfører Kristina Hansens habilitet ble vurdert av kommunestyret. Hansen har lederverv i FeFos kontrollutvalg.

Både rådmannen og ordføreren ble erklært habile av kommunestyret med 11 mot 9 stemmer i begges tilfelle.

- Dundrende inhabilitet

Senterpartiets ordførerkandidat i kommunen Tor Mikkola mente at det ikke kunne være tvil om at saken er gjort på en korrekt måte, og mente det automatisk førte til inhabilitet.

- Jeg beklager at man her skaper inntrykk av at habilitet ikke har blitt vurdert. Dette er gjort. Rådmann har trukket seg fra FeFo da man oppdaget at dette ble for vanskelig, sier ordfører Kristina Hansen under møtet.

SVs Jan Olsen viste til at kommunen har brukt lang tid på å utarbeide en områdeplan og på å vurdere habilitet.

- Så står vi her likevel fordi vi ikke har avklart det. Det er innlysende når én er toppleder i kommunen og toppleder i selskapet til den største eieren, at det er en soleklar rollekonflikt, sier Olsen.

- Det har til og med stått i Dagbladet at det her er dundrende inhabilitet. Hva slags tillit sitter kommunen, forvaltningen og FeFo med, sa Olsen til stor applaus fra salen.

Måtte klubbe

Ordfører Hansen måtte da klubbe ned.

- Dere må gå ut hvis dere fortsetter sånn. Det skal være ro i saken. Det må deres respektere, sa hun til de mange tilhørerne til stede.

Arbeiderpartiets nestleder i kommunen, Kjell Valter Sivertsen, reagerte på debatten:

- Katta kommer ut av sekken nå. Det er mange her som ikke ønsker at områdeplanen blir tatt opp i møtet. De vil torpedere den ved å komme med masse mistillit og habilitetsanklager mot rådmann, ordfører og undertegnede.

DEMONSTRASJONER: Noen dukket opp med skilt og plakater på rådhusplassen i Nordkapp. Det er varslet demonstrasjoner mot kommunens områdeplan for Nordkapplatået. Foto: Privat
DEMONSTRASJONER: Noen dukket opp med skilt og plakater på rådhusplassen i Nordkapp. Det er varslet demonstrasjoner mot kommunens områdeplan for Nordkapplatået. Foto: Privat Vis mer

- Hvordan ser dette ut for folk som står utenfor. Det begynner å minne om en bananrepublikk det vi holder på med. Jeg trekker det tilbake, men vi har tillit til det kommunen gjør, sier han.

- Absurd

Før kommunen i det hele tatt begynte med debatten om habilitet og områdeplanen, behandlet de en klage fra Norsk Friluftsliv. Organisasjonen ba kommunen om å frata Rica/Scandic løyvet som tillater inngangsavgift på platået.

- Alle ser jo det absurde at noen kan hanke inn 70 millioner på en veistubbe på et fjell. Alle kan oppfatte det urimelige, merkelige og bisarre med det. Det burde være kommunens ansvar, sier Senterpartiets Hugo Salamonsen.

Forslaget om å klagen til følget falt med 13 mot 7 stemmer. Klagen vil dermed gå videre til fylkesmannen.

Kommunestyret debatterer og stemmer i ettermiddag over områdeplanen på Nordkapplatået. Om den blir stemt gjennom, slik kommunen har innstilt på, vil dagens avtale med Rica opprettholdes. Et annet alternativ kan være å utsette behandlingen, dersom kommunestyret for eksempel vil gjøre området offentlig.