Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Truet med å rive nabolaget dersom det ble avfyrt én eneste kule herfra

Slik straffer regimet i Syria sivile. Se før- og etter-bildene.

FØR OG ETTER: Disse bildene viser nabolagene Daraya (øverst) og Masha al-Arb´een - før og etter riving. Foto: Human Rigthts Watch/Digital Globe/NTB Scanpix
FØR OG ETTER: Disse bildene viser nabolagene Daraya (øverst) og Masha al-Arb´een - før og etter riving. Foto: Human Rigthts Watch/Digital Globe/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bashar al-Assads regime i Syria har revet tusenvis av hjem som straff for urolighetene i landet, ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch.

Rapporten slår fast at den kollektive avstraffelsen av sivilbefolkningen er krigsforbrytelser.

- Myndighetene i landet og medier som støtter regimet har hevdet at rivingen er en del av et byplanleggingsprosjekt eller fjerning av bygninger som har blitt bygget uten bygningstillatelse. Men rivingsarbeidet har blitt ledet av militære styrker, og har ofte skjedd etter skuddveksling i området, står det i rapporten.

Gruppa viser også til at liknende «prosjekt» ikke har blitt iverksatt i områder der innbyggerne støtter myndighetene.

Jevnet med jorden Rapporten har fått kalt «Razed to the Ground», altså «Jevnet med jorden», og inneholder blant annet satellittbilder som viser hele nabolag som er nettopp dét - jevnet med jorden.

Det er disse bildene, vitneutsagn og videobilder på nett rapporten baserer sine konklusjoner på. Satellittbildene viser før- og etter-bildene av hele sju nabolag i Damaskus og Hama.

- Etter rivingen av Wadi al-Jaouz kom hæren til vårt nabolag med høytalere. De sa at de ville ødelegge nabolaget vårt som de ødela Wadi al-Jouz og Masha` al-Arb`een dersom en eneste kule ble avfyrt herfra, sier en kvinne.

Myndighetene har jevnet hele 1,45 kvadratkilometer med jorda, ifølge rapporten - det tilsvarer rundt 200 fotballbaner. Flere av bygningene var høye leilighetskompleks.

- Tusenvis av familier har mistet sine hjem som følge av rivingen, står det i rapporten.

Krever stans Human Rights Watch (HRW) krever at syriske myndigheter stanser rivingsarbeidet umiddelbart, i tillegg til å gi kompensasjon eller alternative bomuligheter for de berørte.

HRW har også bedt om at FNs sikkerhetsråd sender saken til Den internasjonale straffedomstolen.

Rapporten kommer samtidig som at partene i Syria har møttes for første gang under fredssamtaler i Sveits. Forhandlingene har nå foregått i fem dager på rad og skal etter planen avsluttes fredag.

I går innrømmet FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi at han ikke forventer noen store gjennombrudd i den første runden med Syria-forhandlinger, men enes om at de skal legge Genève-kommunikeet til grunn for de videre forhandlingene.

I dag morges skal begge partene ha stått sammen under ett minutts stillhet for å minne de mer enn 100 000 personene som har blitt drept i Syria siden opprøret startet i mars 2011, ifølge BBC. Handlingen sees på som et sjeldent symbol på harmoni mellom partene.

UTVIKLINGEN: Disse tre bildene viser den gradvise endringen i Masha al-Arb´een-nabolaget i Hama i Syria. Bildene er henholdsvis fra 28. september 2012, 3. oktober 2012  og 13 oktober 2012. Foto: Human Rights Watch/Digital Globe/NTB Scanpix
UTVIKLINGEN: Disse tre bildene viser den gradvise endringen i Masha al-Arb´een-nabolaget i Hama i Syria. Bildene er henholdsvis fra 28. september 2012, 3. oktober 2012 og 13 oktober 2012. Foto: Human Rights Watch/Digital Globe/NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!