Truet med å skyte hodet av vekter

Fiaskoranerne fra Aker Brygge fikk med seg fem millioner kroner. En vekter fikk et våpen i nakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Alle de tre ranerne fra Aker brygge ble i Oslo tingrett i ettermiddag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

De tre må også belage seg på å sitte fullstendig isolert i to uker.

Lars Harnes har tatt betenkningstid på kjennelsen. Han har mulighet til å påkjære tingrettens avgjørelse til lagmannsretten.

Ettersom to av de tre fiaskoranerne ikke møtte i tingretten, er det ukjent om de vil påkjære kjennelsen til lagmannsretten.

Stort utbytte

Noen langvarig glede av utbyttet på fem millioner kroner fikk ranerne ikke. De ble tatt bare minutter etter at de hadde forlatt DnB Nors filial på Bryggetorget på Aker Brygge natt til i går.

Ransutbyttet besto av flere kassetter fra en minibank, samt noen poser med penger fra en nattsafe. Politiet har sikret seg en video fra innsiden av banken som viser de to vekterene bli bakbundet med plaststrips på armer og ben.

En av vekterne ble plassert på kne foran minibanksafen. Han fikk rettet en skarpladd maskinpistol mot nakken, mens to av ranerne tømte minibanken.

Den andre raneren var væpnet med en kaliber 22 konkurransepistol.

- Dette var et særdeles brutalt ran. Et klikk på avtrekkeren var nok til at det ville få fatale følger, sa politiadvokat Geir Evanger i retten i dag.

Politiet mener at bare de Linde og Harnes var inne i selve banken. Den tredje siktede i saken, Petter Tharaldsen, ble funnet i kanalen mellom Tjuvholmen og Aker Brygge. Han synes ikke på videoopptakene fra innsiden av banken.

Flere involvert

Bandidos-president Lars Harnes ble i ettermiddag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Et fulltallig pressekorps hadde møtt fram.

Harnes erkjente straffskyld for ransforsøk, men ikke for et fullbyrdet ran.

De to andre pågrepne, Petter Tharaldsen og Daniel de Linde, møtte ikke fram i Oslo tingrett. De har begge samtykket i varetektsfengsling i full isolasjon.

Lars Harnes ba om å bli overført til soning i Oslo fengsel. Han ville ikke isoleres eller ha brev - og besøksforbud. Påtalemyndigheten frykter at han kan påvirke personer eller forkludre bevis i saken om han får en friere varetektsfengsling på vanlig celle, enn i isolasjon.

- Vi vet ikke om flere har vært med på ranet. Dette er noe vi undersøker. Det kan også være flere våpen som har vært brukt, men som vi ikke har funnet, prosederte Evanger med i retten.

<B>NEKTET FOTGRAFERING: </B>Lars Harnes ville ikke la seg fotografere under dagens fengslingsmøte.