Truet med å skyte politiet

KLEPP på Jæren (Dagbladet): Politiet gikk lørdag ettermiddag til væpnet aksjon etter at en mann i psykisk ubalanse forskanset seg i en enebolig på Klepp. Han truet med å skyte politiet om de kom i nærheten av huset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klepp lensmannskontor fikk ved middagstider oppringing fra en tidligere psykiatrisk pasient - tydelig i psykisk ubalanse.

Han truet med å drepe seg selv og politiet om de forsøkte å nærme seg huset han hadde forskanset seg i.

Mannen oppga til politiet at han hadde huset fullt av skytevåpen. Henholdsvis en AG-3, en maskinpistol og en hagle. Rogaland politidistrikt iverksatte derfor øyeblikkelig en væpnet aksjon.

Et mannskap på 25 politimenn omringet huset og forhandlere opptok kontakt med den desperate mannen.

Etter tre timer kom mannen ut av huset med en kniv i hånden, men valgte raskt å overgi seg til politiet.

Skremte naboer

Det eldre ekteparet Gustava og Knut Gaustadnes er nærmeste nabo til den pågrepne mannen. De bor i etasjen over og leier ut kjellerleiligheten til ham. De ante lite om hva som foregikk i underetasjen.

- Vi fikk telefon fra politiet der de ba oss om å forlate huset. Jeg svarte at det kunne jeg ikke fordi jeg har en syk mann, forteller Gustava som tydelig er preget av situasjonen.

Først når væpnet politi sperret gatene og beveget seg mot ekteparets eget hus, skjønte hun at noe alvorlig var på gang.

- Jeg ble skikkelig redd når politiet kom med skytevåpen. Det var så mange av dem, sier hun.

Ekteparet sier at leieboeren har oppført seg pent i de to årene han har bodd i leiligheten.

Psykiatrisk pasient

Lensmannen i Klepp, Jens Sverre Knutsen, ledet den væpnede aksjonen. Han opplyser til Dagbladet at personen er kjent av politiet fra før som en person med psykiske problemer.

Mannen bor alene i en kjellerleilighet på Voll og beskrives av naboer som en einstøing i den lille bygda.

- Den pågrepne har tidligere vært innlagt ved Rogaland psykiatriske sykehus, derfor tok vi situasjonen svært alvorlig. Han var også tydelig i ubalanse da vi pågrep ham, sier lensmann Jens Sverre Knutsen.
Det skal foreløpig ikke være funnet noe skytevåpen i huset. Ifølge politiet var mannen noe beruset ved pågripelsen og vil, etter en medisinsk vurdering, bli sittende i avhør.

- Det virker som om dette er blitt måten å rope om hjelp på, sier Klepp-lensmannen til NTB. Han forteller at Austbø-drapene har gjort dypt inntrykk på politifolkene og at det er en voldsom belastning for politifolk og deres familier å bli kalt ut på oppdrag med trussel om våpenbruk.