Truet med å sprenge Norges ambassade

Skriftlig trussel før utenriksministeren valgte å stenge ambassaden i Islamabad i går kveld.

BOMBETRUSSEL: Minst én skriftlig trussel og flere andre bekymringsfulle meldinger skal ha blitt formidlet til den norske ambassaden i Islamabad den siste tida. I går ble situasjonen så akutt at utenriksministerene besluttet å stenge ambassaden i minst to dager.  Arkivfoto: SCANPIX
BOMBETRUSSEL: Minst én skriftlig trussel og flere andre bekymringsfulle meldinger skal ha blitt formidlet til den norske ambassaden i Islamabad den siste tida. I går ble situasjonen så akutt at utenriksministerene besluttet å stenge ambassaden i minst to dager. Arkivfoto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere kilder med kunnskap om sikkerhetsvurderingene rundt Norges tilstedeværelse i utlandet, opplyser til Dagbladet uavhengig av hverandre at årsaken til stengingen av ambassaden i Islamabad er konkrete trusler som ble rettet direkte mot den norske ambassaden.

Minst én trussel ble nylig formidlet skriftlig, og det var ikke tvil om at den var rettet spesifikt mot Norges ambassade og omhandlet et mulig bombeangrep, får Dagbladet opplyst.

Trusselnivået i den pakistanske hovedstaden ble også før denne uka vurdert som høyt av norske myndigheter, men nå er situasjonen ytterligere tilspisset.

Det var en kombinasjon av det nye alvorlige trusselbrevet, flere andre trussellignende meldinger og den generelt svært anspente situasjonen i Pakistan som i går medførte at utenriksminister Jonas Gahr Støre besluttet å stenge ambassaden i minst to dager.

- Gjennomsøkt av bombeeksperter
Det er ikke kommet meldinger om at andre ambassader har blitt stengt i dag.

I en kort nyhetsmelding i den pakistanske avisa The Nation i dag blir politikilder sitert på at ett bestemt trusselbrev utløste en omfattende aksjon ved norske ambassaden i går. Bombeeksperter skal da ha finkjemmet eiendommen.

Utenriksdepartementet i Norge vil ikke bekrefte verken Dagbladets eller The Nations opplysninger.

- Dette er et sikkerhetsspørsmål, derfor kan vi ikke gå inn på noen detaljer, sier underdirektør Ragnhild Imerslund ved kommunikasjonsenheten i UD til Dagbladet.

Imerslund gjentar formuleringen UD har bestemt seg for å bruke utad om den dramatiske situasjonen:

- På grunn av utviklingen i det generelle sikkerhetsbildet og den totale trusselvurderingen har Utenriksdepartementet besluttet å stenge ambassaden i Islamabad torsdag og fredag.

Det var vurderingene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som i går kveld endte med at utenriksministeren tok det svært uvanlige skrittet.

- PST er en del av arbeidet rundt en slik vurdering, bekrefter Imersland.

Dagbladet var tidligere i dag i kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste, som ikke vil kommentere saken men henviser til UD. Det var i kveld ennå uklart om ambassaden i Islamabad vil fungere som normalt på mandag.

Truet ikke Danmark
Det er bare en drøy uke siden det ble kjent at en mann ble pågrepet med sprengstoff i Pakistan, mistenkt for å ha planlagt å sprenge fem vestlige ambassader i lufta. Både Norges og Sveriges ambassader var blant de påståtte målene, og terrorplanene ble knyttet til landenes nærvær i Afghanistan.

Ambassadene til Danmark og Sverige har i dag åpent, og har ikke fått ordre om noen snarlig stenging.

- Vi er i løpende kontakt med norsk UD, følger trussselsituasjonen nøye og tar våre forholdsregler. Vi vurderer endringer i sikkerhetstiltakene fortløpende, sier Louise Brincker, sjef for presseenheten ved det danske utenriksdepartementet til Dagbladet.

Hun bekrefter at danske myndigheter er varslet om den ferske trusselen mot den norske ambassaden, men vil ikke kommentere innholdet i den.

Også sikkerhetstiltakene rundt det norske Forsvarets installasjoner i Afghanistan bygger delvis på PSTs vurderinger. Den norske basen i Meymaneh og norske soldater i regionen blir imidlertid ikke knyttet til ambassadetrusselen.

- Jeg har ikke fått noen informasjon om at dette påvirker trusselnivået vårt i Afghanistan, opplyser oberstløytnant Vegard Finberg, presseoffisier ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter, til Dagbladet.

Norge er heller ikke direkte involvert i den massive militæroperasjonen som nå pågår sør i Afghanistan, der Rundt 4000 amerikanske soldater og 650 afghanske soldater slåss mot Taliban i Helmand-provinsen.