Truet med pistol i gjengoppgjør ved rettssal

Voldelig sammenstøt mellom Young Guns og B-gjengen. Åtte pågrepet.

 Personer tilknyttet de rivaliserende gjengene Young Guns og B-gjengen hadde i dag et oppgjør i nærheten av Oslo tingrett. En Young Guns-mann truet med pistol på åpen gate, og det ble brukt balltre i oppgjøret. Foto: BJØRN LANGSEM
Personer tilknyttet de rivaliserende gjengene Young Guns og B-gjengen hadde i dag et oppgjør i nærheten av Oslo tingrett. En Young Guns-mann truet med pistol på åpen gate, og det ble brukt balltre i oppgjøret. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Rundt 15 menn tilknyttet de rivaliserende gjengene B-gjengen og Young Guns barket sammen flere steder i nærheten av Borgarting lagmannsrett i 14-tida i ettermiddag.

Vitner sier det ble brukt balltrær, i det politiets innsatsleder beskriver som flere «korte sammenstøt». Angrepene skjedde etter at det helt siden i formiddag var svært anspent stemning ved rettslokalet der en av Rasool-brødrene skulle vitne mot to Young Guns-profiler.

Truet med pistol
Totalt åtte personer er pågrepet: Fire fra Young Guns og fire fra B-gjengen.

Flere kilder opplyser til Dagbladet at en navngitt Young Guns-mann på et tidspunkt skal ha truet med pistol på åpen gate. Operasjonslede ved Oslo politidistrikt bekrefter at trusselen med skytevåpen etterforskes, men avslår å gi ytterligere detaljer om våpenbruken.

Ingen skudd ble avfyrt.

- Vi gikk rolig bort fra retten etter å ha fått beskjed om det fra politiet, da det kom tre biler med B-gjengfolk etter oss, det ble framsatt trusler og det kom et våpen inn i bildet. Men politiet har ennå ikke fått klarhet i hvem som hadde det, sier en mann men nære bånd til Young Guns-miljøet til Dagbladet.

Politiet har også beslaglagt en hammer, balltrær og en øks som ifølge politiet ble funnet i en svart Audi ved St. Olavs plass. Bilen ble disponert av B-gjengmedlemmer, og fire av mennene som ble pågrepet skal ha hatt tilknytning til den.

Ingen skal ha blitt alvorlig skadet i sammenstøtene.

Pågrepet og bortvis
Fire B-gjeng-menn ble pågrepet etter kort tid og kjørt til politihuset. En rekke andre personer tilknyttet begge de to gjengmiljøene er bortvist fra bykjernen, med pålegg om å holde seg utenfor Ring 2 de neste 24 timene.

LØP: Fire Young Guns-menn søkte tilflukt på kontoret til advokat Fridtjof Feydt. De ble senere pågrepet. Foto: BJØRN LANGSEM
LØP: Fire Young Guns-menn søkte tilflukt på kontoret til advokat Fridtjof Feydt. De ble senere pågrepet. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Vi har kontroll. Vi kan ikke ha det slik som dette, sier politiets innsatsleder i Arve Røtterud.

- Dette er noe vi ser alvorlig på, også i forhold til rettsikkerheten. De var jo her blant annet for å påvirke vitner i rettssaken som pågår, utdyper han.

Flyktet til advokatkontor
Med personer tilknyttet B-gjengen i hælene, flyktet fire-fem av Young Guns-mennene i sikkerhet på kontoret til advokat Fridtjof Feydt et par kvartaler unna - mens Feydt selv satt som forsvarer i den nevnte rettssaken.

Inne på advokatkontaret ble fire av mennene pågrepet av bevæpnede politifolk og kjørt til politihuset.

- De fire er bare mistenkt for brudd på våpenloven fordi man ikke vet hvem som skal ha hatt et våpen, de er ikke siktet for vold eller noe slikt, sier en mann med nær tilknytning til Young Guns-miljøet.

Han uttrykte i dag stor frustrasjon over at det oppsto sammenstøt til tross for at flere i Young Guns i morges og i går var i dialog med politiet og aktoratet for å forhindre at en slik situasjon oppsto.

BALLTRE: Politiet tok beslag i en rekke form for våpen etter oppgjøret. Her: Et balltre. Foto: Bjørn Langsem
BALLTRE: Politiet tok beslag i en rekke form for våpen etter oppgjøret. Her: Et balltre. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi har prøvd å samarbeide med politiet og påtalemyndigheten hele tida, så det er ikke rettferdig om vi nå framstilles som den store stygge ulven, sier Young Guns-talsmannen, som var blant dem som i dag møtte dommeren i lagmannsretten for å roe ned situasjonen.

Bråk i lunsjen
Også tidligere i dag oppsto det tumulter, men politiet klarte da å skille grupperingene.

Retten måtte ta en pause i rundt en halv time, og en rekke antatte gjengmedlemmer ble bortvist av politiet.

I dag vitnet en av lillebrødrene i Rasool-familien. På tilhørerbenken satt først  seks personer med tilknytning til Young Guns, før ti personer fra B-gjengmiljøet ankom samtidig med Rasool-broren. Mot slutten av lunsjpausen i dag ble det ampert.

Personer fra B-gjengmiljøet hevder at situasjonen ble utløst av at Shaid Rasool, som tidligere ble omtalt som leder av Young Guns, dukket uventet opp utenfor rettsbygningen, og snakket med en av de tiltalte på gaten utenfor rettslokalet.

Det fikk personer fra B-gjengmiljøet med seg, og etter samtalen ble det voldsomt munnhuggeri og opphisset stemning mellom de to grupperingene.

BARKET SAMMEN: Åtte personer med tilknytning til gjengmiljøet ble pågrepet av politiet. Foto: BJØRN LANGSEM
BARKET SAMMEN: Åtte personer med tilknytning til gjengmiljøet ble pågrepet av politiet. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Det så ut som Shaid ga dem ordre om å true vårt vitne og om å rope ting til ham, sier en mann i kretsen rundt B-gjengen til Dagbladet.

- Shaid kom bare forbi, og hilste på de han kjente og på advokatene som sto utenfor. B-gjengen brukte det bare som et påskudd for å lage bråk, hevder en mann med Young Guns-tilknytning.


Stanset saken

Dommeren måtte under den første episoden stanse rettssaken, som går i sikkerhetssalen med metalldetektor i inngangsdøra, for å dempe situasjonen.

- Dommeren ville opprette en kommunikasjon etter at folk inne i salen oppfattet det som skjedde utenfor, sier Røtterud.

Etter det Dagbladet.no får opplyst hadde dommeren ettervhert møter med ett gjengmedlem fra hver gruppering. Det endte med en enighet om at hver av fraksjonene fikk ha én tilhører hver til stede i retten, mens de andre dro fra stedet.

Men så utartet situasjonen altså utenfor igjen.

Rettssaken ble for øvrig stanset også i forrige uke, da etter en falsk bombetrussel.

Navnebrødre
En 30 år gammel mann og en 29 år gammel mann tilknyttet Young Guns er tiltalt for drapsforsøk på B-gjengleder Ghulam Abbas, som er eldstebror i Rasool-familien og en av hans støttespillere, og ankesaken behandles nå av Borgarting lagmannsrett.

De to tiltalte mennene ble frikjent i tingretten.

Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer

30-åringen er også politiets hovedvitne til drapet på Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed, som ble skutt og drept på Haugerud i Oslo i januar.

Ghulam Abbas ble skutt på Granstangen i Oslo, i det som regnes som et hevnoppgjør for Aker Brygge-skytingen i 2006.

Shaid Rasool, som knyttes til Young Guns, er for øvrig navnebror med Shaid Rasool som knyttes til B-gjengen, og som fortsatt sitter fengslet i Brasil.

MØTTE OPP UTENFOR RETTEN: Det møtte opp medlemmer fra både Young Guns og B-gjengen utenfor rettslokalet. MMS-foto: Harald S. Klungtveit
MØTTE OPP UTENFOR RETTEN: Det møtte opp medlemmer fra både Young Guns og B-gjengen utenfor rettslokalet. MMS-foto: Harald S. Klungtveit Vis mer