-  Truet med pistol mot tinningen

Venninnene Ingrid Vincioli (55) og Petra Schmidt (51) fra Tyskland opplevde kunstkuppet på nært hold. -  Kvinnen som ble truet med pistol, var redd. Det virket som om hun fikk panikk, forteller de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Munch-museet på Tøyen i Oslo var fullt av gjester og ansatte da to maskerte og væpnede menn i går stormet inn i lokalet. Flere opplevde dramaet på nært hold.

Ifølge politiet var det mellom 50 og 70 mennesker inne i museet da tyveriet skjedde, mange av dem turister på ferie i Norge. Flere opplevde ranet på nært hold.

Den ene mannen truet ei museumsvakt med pistol, mens den andre røsket bildene ned fra veggen.

Kvinnen som ble truet på livet, ble etterpå brakt til legevakta med sjokkskader.

For venninnene Ingrid Vincioli (55) og Petra Schmidt (51) fra Tyskland skulle besøket på Munch-museet være et av høydepunktene på Norges-reisen.

Men museumsbesøket ble brått forvandlet fra en vandring blant vakker kunst til et brutalt møte med Munch-tyvene, et møte som de to venninnene aldri vil glemme.

Truet med pistol

Venninnene hadde akkurat studert maleriet «Skrik» da Petra beveget seg ut av utstillingsrommet.

Med ett hører 51-åringen fra Lübeck mye bråk og spetakkel.

Hun ser en kvinnelig museumsansatt i 40- 50-årsalderen bli tvunget til å legge seg ned på golvet med en væpnet og maskert raner stående over seg. Raneren opptrådte svært aggressivt og ropte noe, men Petra kan ikke norsk og forsto ikke hva som ble sagt. Dagbladet har fått opplyst fra andre vitner at raneren ropte «Legg deg ned».

-  Jeg så tydelig at kvinnen som lå på golvet, var redd. Det virket som om hun fikk panikk, forteller Schmidt til Dagbladet.

Tyven sto over henne med et våpen som han truet med. Den ansatte hadde ingen uniform på seg, men bar et lite skilt på brystet som fortalte at hun arbeidet der.

-  Jeg synes så synd på henne. Hun var virkelig redd, sier Schmidt.

Voldsom kraft

Mens dette skjedde, hadde Ingrid Vincioli nærkontakt med den andre raneren, inne i selve utstillingsrommet, der de uerstattelige maleriene «Madonna» og «Skrik» hang.

-  Raneren løp rett forbi meg i stor fart. Så stanset han opp og begynte å rive det ene maleriet ned fra veggen. Han brukte voldsom kraft, forteller hun.

Mange av gjestene løp ut av rommet i frykt for mannen. Hun trodde først det var en mentalt forstyrret mann som ville ødelegge bildet, men forsto etter hvert at det var en ransmann.

Ingrid hørte ingen alarm i selve bygget, men politiet bekrefter at en stille alarm ble aktivisert i det øyeblikket bildet ble fjernet fra sin faste plass blant Munchs malerisamlinger fra 1890-åra.

Mary Vassiliou fra New Jersey i USA så mye av det samme.

-  En mann med ei svart hette og svarte hansker på seg kom løpende inn i rommet og begynte å rive i «Madonna». Jeg trodde først det var en gal mann som prøvde å ødelegge bildet. Etter at han hadde fått bildet ned fra veggen, gikk han løs på «Skrik», forteller Vassiliou.

Laget bråk

Ifølge den amerikanske kvinnen laget den andre ransmannen, han som truet museumsvakta med et våpen, mye bråk. Vassiliou tror han gjorde dette for å lede folks oppmerksomhet bort fra bildene på veggen.

-  Folk var veldig redde og fikk panikk. Vi visste ikke om dette var en gal mann, forteller hun.

-  Dette er helt forferdelig. Her reiser vi halvveis rundt jorda for å se på bildene, og så blir de stjålet rett foran nesa vår. Aldri i mine villeste fantasier hadde jeg trodd vi ville oppleve noe slikt. Alle sier at Norge er et veldig trygt land, men etter dette tror jeg at jeg er tryggere hjemme i New Jersey, sier Vassiliou.

-  Jeg så at en kvinne la seg ned på gulvet, mens en maskert mann holdt en pistol mot tinningen hennes. Etter at kvinnen hadde lagt seg ned, viftet han med pistolen mot andre som var i rommet. Alle løp innover i lokalet, vekk fra pistolmannen, forteller Richard Marcus fra Texas i USA.

Løp med pistol

Elena Martin (28) fra Madrid sto rett overfor raneren da han tok maleriene ned fra veggen. Hun beskriver ham som mellom 1,80 og 1,85 meter høy, med finlandshette og grå hettegenser.

-  Jeg var veldig redd, forteller Elena til Dagbladet.

Ole Thies (31) fra Tyskland opplevde også dramaet. Han hadde nettopp sett på «Madonna» og «Skrik» og hadde gått litt lenger innover i museet. Plutselig hørte han noen som skrek.

-  Da jeg snudde meg, så jeg en mann komme løpende med en pistol i hånda, forteller Thies.

Han ble redd og løp og gjemte seg bak et piano. Thies var blant de siste som så «Skrik», bare minutter før bildet ble stjålet.

Familien Martens fra Belgia var trolig de siste som så ranerne før de forsvant fra Tøyen. De var på vei fra parkeringsplassen og opp til museet da to menn kom stormende ut hovedinngangen.

-  Vi så to mennesker som løp som gale. Den ene bar på bildene. Litt nede i gata hoppet de inn i en bil som sto og ventet. Det satt en person og ventet i bilen, forteller Dominique og Louis Martens.

-  Det var akkurat som på film, sier deres ti år gamle sønn Florent.

Ifølge Anna Lerheim Ask (18), som var på jobb i Café Edvard Munch, kom mennene inn i museet via kafeen, som ligger rett ved siden av hovedinngangen.

-  Jeg så dem komme løpende langs husveggen og inn i kafeen. Jeg trodde først det var guttestreker, men plutselig så jeg at den ene hadde en pistol. Da skjønte jeg at dette ikke var lek, forteller Lerheim Ask til Dagbladet.

Museet hadde vært åpent i litt over en time da kuppet skjedde.

Hun antar at tyvene var inne i museet i tre til fire minutter.

-  Folk kom løpende ut. Jeg gikk ut i foajeen for å hjelpe en turist som skulle lete etter sønnen sin. Da så jeg ranerne komme løpende ut fra museet. Først løp en mann med ett bilde under hver arm. Fem- seks meter bak kom mannen som hadde pistolen, forteller Ask.

Etter ranet forsøkte Anna å trøste den kvinnelige museumsvakta som hadde blitt truet med pistol.

-  Jeg pratet en del med henne. Hun var helt i sjokk, sier hun.

SJOKKSKADD: Den kvinnelige vakten på Munch-museet blir her fulgt ut av politiet for å bli brakt til legevakta. Hun ble sjokkskadd da hun fikk en pistol rettet mot tinningen, og ble beordet til å legge seg ned på golvet inne i museet.