Truet med «ramsalt kritikk» i pressen

Stortingsrepresentant Morten Wold (Frp) presset barnevernet på vegne av gammel bekjent.

REAGERTE: Frp-representant Morten Wold reagerte spontant da han fikk høre at barnevernet vurderte å anke en kjennelse der en gammel kjenning er part. Foto: Benjamin Ward
REAGERTE: Frp-representant Morten Wold reagerte spontant da han fikk høre at barnevernet vurderte å anke en kjennelse der en gammel kjenning er part. Foto: Benjamin WardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Frp's stortingsrepresentant Morten Wold fikk høre at barnevernet vurderte å anke en dom som slo fast hvor mange timer Wolds gamle bekjente skulle få ha med sitt barn, satte stortingsrepresentanten seg ved tastaturet.

Han skrev et brev til rådmannen i Modum kommune og varslet bråk dersom ikke dommen ble stående. Slik avslutter Wold e-posten:

«Jeg kan nesten ikke sitte stille og se på den urett som XX må gjennomgå, og jeg kan som en følge av dette ikke love at jeg ikke kommer til å framsette enda mer ramsalt kritikk av barnevernstjenesten gjennom media.»

Under er det signert med Morten Wold, Stortingsrepresentant, Fremskrittspartiets stortingsgruppe, komiteopplysninger og Stortingets emblem.

- En trussel vil jeg ikke si at det var, sier Wold til Dagbladet.

Gammel venn
Stortingsrepresentanten legger i brevet ikke skjul på at henvendelsen gjelder den bekjente kvinnens situasjon, og at det er muligheten for en anke fra barnevernet sin side som utløste brevskrivingen.

«Uten å gå inn i alt for mange detaljer rundt denne saken, må jeg bare få gi uttrykk for at jeg aldri slutter å forundre meg over barnevernets standhaftighet, prestisje og totale mangel på evne til å sette seg inn i hvordan deres vedtak, handlemåter og oppførsel nærmest fører folk til grunne», skriver han til kommunen.

Så går han videre inn i en diskusjon om hvorfor denne moren bør ha mer samvær med et barn enn det barnevernet mener er riktig. Han beskriver kvinnen som «særdeles omsorgsfull» og viser til at han har kjent henne i mer enn 30 år. Wold er selv 47 år.

- Venninne er å dra det langt, men jeg har visst hvem der er i rundt 30 år, sier han.

Signaturfeil
Wold mener at det største feilen han har begått er å signere e-posten som stortingsrepresentant.

- Det hadde vært smart av meg å fjerne den signaturen. Jeg har én e-postkonto og den bruker jeg til alt. Det var ikke noe forsøk fra min side på å framstå som stortingspolitiker. Jeg beklager at jeg glemte å fjerne den signaturen, sier han og viser til at han også er lokalpolitiker og folkevalgt i Modum kommunestyre.

- Modum er en så liten kommune at alle der vet at jeg i denne saken opptrer som lokalpolitiker og ikke stortingspolitiker, sier han.

- Men er det riktig for en politiker, enten du sitter på Stortinget eller i kommunestyret å ha en mening om en rent barnevernfaglig vurdering i en enkeltsak?

- Det er så mye rart som kommer opp rundt barnevernet at det er vanskelig å skille, men jeg kan ikke gå inn i forvaltningen. Den eposten var et hjertesukk. «Er det ikke snart nok», tenkte jeg.

Dagbladets Martine Aurdal kommenterer: Wold burde fulgte bedre med i samfunnsfagtimen.

Påvirke
Rådmann Aud Norunn Strand, som mottok eposten 2. oktober, fikk behov for å presisere hvordan e-posten skulle oppfattes:

«Jeg legger til grunn at din henvendelse, som folkevalgt kommunestyre- og stortingsrepresentant, ikke er ment som et forsøk på å påvirke forvaltningens beslutning i en pågående sak», skriver hun tilbake til Wold.

- Jeg tenkte med en gang at dette var en sak som jeg ikke kunne diskutere med ham. Jeg kan ikke gå inn i enkeltsaker, sier hun til Dagbladet.

- Tok du det som en trussel om mediekritikk mot barnevernet i kommunen?

- Det er jo ikke så mange måter å tolke den på. Det har vært mye skriverier i lokalmediene her, sier hun.

Prestisje
I lokalmediene i Buskerud har det i lengre tid vært skrevet om situasjonen i barnevernet.

- Dette er ikke noe enkelttilfelle, men en sak som begynte i sommer med mange henvendelser til lokalpolitikere i Modum. Det var bekymring over barnevernet og klager på hvordan de gikk fram. Da gikk jeg ut i lokalmedia og sa at om noen hadde noe mer på barnevernet i kommunen så må de komme med det. Det haglet med henvendelser. Tror jeg fikk 32. Dette var dråpen som fikk begeret til å renne over, sier Wold.

Han viser til at kommunen har vedtatt en ti-punkts plan for å bedre barnevernet.

Nå sier han at han uansett ikke kommer til å komme med ramsalt kritikk av barnevernstjenesten selv om de skulle velge å anke kjennelsen som angår Wolds bekjente. Etter det Dagbladet kjenner til har Modum kommune nylig bestemt seg for å anke dommen.

- Var det da en tom trussel?

- Det var ikke en trussel, men en epost skrevet i frustrasjon.

- Hvordan kan du som Stortings- eller lokal-politiker ha en mening om et så barnevernfaglig spørsmål som hva som er riktig timetall for et samvær?

- Det kan jeg ikke, men jeg kan støtte meg på det retten skriver i dommen, sier Wold og viser til hvordan dommeren argumenterer i kjennelsen.

- Men det er klart. Jeg har ingen barnevernfaglig kompetanse. Men vi opplever at barnevernet tar omkamper og at det går prestisje i saker som ikke går slik barnevernet ønsker, sier han.

Etter at kommunen reagerte på Wolds involvering tok stortingsrepresentanten opp saken med sin parlamentariske leder.

- Jeg forholder meg til at Morten Wold har beklaget at han signerte som stortingsrepresentant. Men som lokalpolitiker kan han engasjere seg i hvilken som helst sak i kommunen. Her har han også sendt brev til rådmannen, som er korrekt for en kommunestyrerepresentant, sier Frp´s parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

Epost: Slik avslutter Morten Wold eposten der han ber barnevernet i Modum kommune om ikke å anke en kjennelse som gjelder en gammel venninne.
Epost: Slik avslutter Morten Wold eposten der han ber barnevernet i Modum kommune om ikke å anke en kjennelse som gjelder en gammel venninne. Vis mer