Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truet med skilsmisse

Gro Harlem Brundtland truet med skilsmisse da ektemann Arne Olav Brundtland presenterte sine planer om å bli stortingsrepresentant for Høyre i 1981. Gro, som på den tida var statsminister, la kort og godt ned veto mot ektemannens karriereplaner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hun sa det ikke med rene ord, men jeg følte at om jeg sto nominasjonsløpet ut og kom på Stortinget, ville det kunne bli som nylig fraskilt.»

Dette skriver Arne Olav Brundtland i boka «Gift med Gro». På en pressekonferanse i går formiddag utdypet forfatteren saken ved å si at samfunnsånden, det vil si Gro, ikke var moden for å praktisere slik likestilling.

Ingen bitterhet

Men bitter? Nei, Arne Olav slår fast at han langt fra er bitter, selv om Gro direkte og indirekte stoppet hans karriere ved flere anledninger. Han fikk for eksempel heller ikke jobb i VG som utenrikspolitisk journalist i 1988-89. Som statsministerens mann har han fått oppleve litt av hvert:

- Jeg hadde for eksempel stor intellektuell glede av å spise middag sammen med Kinas statsminister. Det ville jeg aldri ha fått anledning til uten Gro. Jeg er en «happy man», sier forfatteren, som til tider finner det mer hensiktsmessig å uttale seg på engelsk.

Han er heller ikke redd for Gros reaksjon på boka, som faktisk kommer ut på ekteparets 36. bryllupsdag.

Men litt spent på de hjemlige reaksjonene er han, for Gro har ikke lest ei linje før den kom ut.

- Jeg står ikke her og gruer meg. Jeg tør da å komme hjem, slår han fast.

Rykteflommen

Det kan ikke bare ha vært lett å være gift med Norges mest berømte politiker. I kapittelet om tidligere Ap-leder Reiulf Steen kommer Arne Olav Brundtland inn på alle ryktene som svirret om Gros forhold med Steen.

«Ryktene gikk om at det hadde oppstått et forhold mellom Reiulf og Gro. Det var ekstremt hårdnakkede rykter,» skriver han.

I realiteten hadde Reiulf et forhold til Eli Engen, svigerinne av Arvid Engen, den seinere så kjente «edderkoppen» fra Jessheim.

«Jeg var hele tiden sikker i min sak,» skriver Gros ektemann, og siterer etterretningsoffiser Trond Johansen:

«Dersom det var et forhold mellom Gro og Reiulf, så var det et forhold mellom lege og pasient».

«Muttros muttros»

Arne Olav Brundtland forteller også at Gro Harlem Brundtland kunne ha blitt NATO-sjef dersom amerikanerne hadde prøvd å overtale henne til å ta jobben:

«Var Gro kandidat? Svaret er nei. Men kunne hun ha latt seg overtale? Svaret er ja,» skriver Arne Olav Brundtland.

Han vier også spalteplass til å fortelle om Gro og FN. Under forrige runde om utnevnelsen av FNs generalsekretær spekulerte familien Brundtland på spøk om det endte med Boutros Boutros, eller «muttros muttros».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media