Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truet og jaget av jungelgerilja

Jungelgeriljaen truet polfarer og fjellklatrer Cecilie Skog vekk fra fjellet hun skulle bestige. Hun brukte én dag på å finne et nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun var på vei til sitt sjuende og siste fjell i den såkalte Seven Summit-gruppa, som er de høyeste fjellene på hvert kontinent, da trusselen kom. Målet var toppen Carstensz Pyramide på øya New Guinea i Indonesia, som har vært stengt i flere år på grunn av konflikter med geriljaen. Men Skog hadde ordnet med alle tillatelser da hun slo leir i jungelen.

-  Ikke ønsket i området

-  En natt fikk en av bærerne stukket til seg en lapp, forteller hun til Dagbladet. På den sto det: «Dere er ikke ønsket i området. Vi vil ikke ha verken utlendinger eller indonesiere, og fortsetter dere gjør dere det på egen risiko. Det går ikke an å forhandle med ord eller dollar». Ansiktene til lokalbefolkningen fortalte alt. Trusselen var fra geriljaen Free West Papua Movement som holder til i jungelen.

-  Fortalte ikke alt

-  Vi ble litt bekymret da vi så ansiktsuttrykkene til bærerne. Vi så at arket fra geriljaen var på to sider, men de som oversatte fortalte ikke alt til oss. Bærerne ville ikke engang bære bagasjen tilbake til landsbyen etter det som skjedde, forteller Skog.

Seint i går kveld landet hun i Sydney, etter en lang og strabasiøs ferd ut av jungelen. De måtte dra tilbake til landsbyen. Jungelen kunne de ikke bevege seg inn i. Det var for farlig. Etter to og en halv dag kom flyet som tok Skog og reisefølget videre.

-  Eksotisk i jungelen

-  Det som skjedde var både skuffende og overraskende. Jeg hadde gledet meg veldig til å gå opp på toppen. Det er en utrolig flott topp med mye klatring. Og det var veldig eksotisk å gå gjennom jungelen. Mennene gikk nakne og hadde penisfuteral, og kvinnene ammet griser. Det hadde ikke vært turister der siden 2001. Men vi ble veldig godt tatt imot.

 MØTTE MOTSTAND:  Cecilie Skog ble stoppet av jungelgerilja i New Guinea i Indonesia. Nå er hun på vei opp på Kosciuszko i Australia. Foto: Agnete Brun
MØTTE MOTSTAND: Cecilie Skog ble stoppet av jungelgerilja i New Guinea i Indonesia. Nå er hun på vei opp på Kosciuszko i Australia. Foto: Agnete Brun Vis mer

Men den erfarne tindebestigeren, som alt har vært på toppen av Kilimanjaro og Mount Everest, ville ikke gi opp målet om å nå de høyeste toppene på alle kontinenter.

I dag begir hun seg til fjellet Kosciuszko i Australia, som også teller for å komme i den eksklusive klubben av Seven-Summit-bestigere.

-  Det er bare 2228 meter høyt. Det er ikke noe klatring, så det blir som en spasertur, sa Skog i går kveld. Hun blogger jevnlig på Dagbladets weblogg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!