Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truet på livet av familien

Hva skal en ung jente gjøre når familien truer henne på livet? Tyrkisk-norske «Hatice» (18) har bodd på krisesenter i to måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hatice» (18) lever i skjul for sine søstres ektemenn, som har truet henne på livet. Familien vil at hun skal gifte seg med sin fetter, men «Hatice» vil ikke bryte med sin norske kjæreste.

Mandag ble Sverige rystet av et brutalt drap. 26-årige Fadime ble skutt og drept av sin egen far, fordi hun for noen år siden hadde en svensk kjæreste. Faren mener Fadime brakte skam over familien, og æresdrapet har skapt debatt i også i Norge. Her lever også jenter i frykt for sin egen familie, noen av dem er på flukt. Dagbladet.no har møtt én av dem.

Nektet å gifte seg

Tyrkisk-norske «Hatice» (18) møter oss på krisesenteret i hjembyen sin. I to lange måneder har hun gjemt seg for familien sin. De vil at hun skal gifte seg med sin fetter, men «Hatice» vil ikke bryte med sin norske kjæreste. Hun har blitt drapstruet av svogerne sine etter at hun flyktet til krisesenteret, og hennes norske kjæreste har blitt oppsøkt av familien til «Hatice» med beskjed om å bryte med kjæresten. Hvis ikke, vil de gjøre livet hans til et helvete.

«Hatice» sitter rett opp og ned på sofaen mens hun forteller om tyrkiske venninner som blir skoldet i varmt vann og får hendene presset mot kokeplater av fedrene sine. Alt for at familien skal markere autoritet over døtrene i huset.

- Da jeg var 16, ble lillesøsteren min og jeg banket opp med kølle fordi vi kom sent hjem fra skoleavslutning, sier hun.

Storesøsteren er giftet bort til en tyrkisk mann. Ekteskapet ble inngått etter at partene hadde snakket sammen i noen minutter. De andre søstrene og brødrene i familien er giftet bort etter samme oppskrift: De vordende ektefellene snakker sammen et par minutters prat. De sier seg enig i at de skal gifte seg. Ekteskapet inngås i løpet av noen få dager.

I juli var det «Hatices» tur til å bli giftet bort. Under ferieturen i Tyrkia fikk hun beskjed om at hun skulle gifte seg med sin fetter. «Hatice» nektet. I fjorten dager forsøkte mannlige og kvinnelige medlemmer av familien å overtale henne til å si ja til fetteren. Til slutt måtte de gi seg - foreløpig. Men familien er bestemt på at bryllupet med fetteren skal gjennomføres likevel - etter hvert.

- Familien min sa bare «Tenk på hva folk sier!» De tenker ikke på om jeg blir lykkelig eller ikke. Pappa sier at jeg skal gifte meg uansett om jeg vil eller ikke, forteller den vevre 18-åringen.

Avslørt av mobiltelefon

Familien visste ikke at datteren har norsk kjæreste. Men «Hatice» ble avslørt uten at hun var klar over det:

- Jeg hadde mobiltelefon med kontantkort, men glemte telefonen. Broren min fant den. Han leste meldingene fra kjæresten min og skjønte at jeg hadde kjæreste, og han fant nummeret til kjæresten min. Så sjekket han adressen hans, forteller hun.

Etter sommerferien spredte ryktet seg i det tyrkiske miljøet om at «Hatice» hadde nektet å gifte seg. Noen familiemedlemmer tolker dette som at «Hatice» ikke lenger er jomfru og at hun ikke tør å gifte seg av frykt for å bli avslørt. Passet hennes ble inndradd. Brevene ble åpnet. Hun måtte komme tidlig hjem. Likevel tok hun sjansen på å dra på besøk til kjæresten sin.

- Jeg var hos ham da de ringte på døra. Det var lillesøstra mi og svogeren min. Svogeren min lurte på hva i helvete jeg gjorde der. Han var veldig sint og sa at jeg skulle få grisebank hjemme. Da jeg dro, ba jeg kjæresten min om å låse døra, jeg visste ikke hva de kunne finne på.

Faren til «Hatice» bestemte at den 18 år gamle skoleeleven skulle være fange i sitt eget hjem. Hun skulle være med i moskeen hver dag, aldri mer gå på kino og ikke treffe venner.

- «Skole og jobb er nok for deg,» sier han. Men jeg kan ikke leve slik. Jeg pakket sakene mine i en bag og gjemte den på kvelden. Dagen etter flyktet jeg til krisesenteret.

Vil drepe kjæresten

Svogerne har drapstruet både «Hatice» og kjæresten. I to måneder har hun ventet på at hun skal bli funnet eller at de skal overfalle kjæresten hennes på vei til jobben eller skolen.

- De har ikke funnet kjæresten min der han bor nå. Svogeren min har sagt at han skal drepe ham hvis han fortsetter forholdet til meg. Han har gått på jobben til kjæresten min og spurt etter ham. Kjæresten min sier ikke at han er redd, men jeg er veldig redd for at de kan få tak i ham og gjøre ham noe.

«Hatice» blir stille når vi spør om drapet i Sverige.

- Helt forferdelig. Helt forferdelig. Helt forferdelig, sier hun lavt.

- Jeg vet ikke hva faren min gjør hvis han får tak i meg. Svogeren min er veldig sterk, jeg er sikker på at han kan gjøre noe. Han har sagt at han burde gjøre det slutt med kona si som har en søster som meg.

Foreløpig har ikke familien tapt ansikt overfor det tyrkiske miljøet i hjembyen: Ingen andre enn familien vet at «Hatice» har flyktet.

Flere ganger sier hun at hun ikke tror at familien hennes vil drepe henne. Men hun er ikke sikker.

- De tenker på ære, de tenker ikke på noe annet. Kanskje de kommer til å gjøre det, jeg vet jo aldri. Søsteren min sier at svogeren min ikke lenger vil drepe kjæresten min, sier hun nølende.

- Men alle lyver for meg. Jeg kan ikke være ikke sikker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!