Alya kritiserte Saudi-Arabia:

Truet på livet av nettroll

Den kjente jockeyen Alya al-Huweiti trosset det saudiarabiske regimet. Det fikk en ambassadør til å presse henne, en milliardær til å lokke henne og nettroll til å true henne på livet, sier hun til Dagbladet.

Aliya al-Huweiti var en kjendis i hjemlandet da hun trosset det saudiarabiske regimet.

Nå forteller hun om truslene, presset og frykten hun opplevde i kjølvannet.

Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

LONDON/OSLO (Dagbladet): Det var en ettermiddag i juli 2018, og Alya al-Huweiti var livredd.

Rundt henne i rommet på Saudi-Arabias ambassade i London – forteller hun selv til Dagbladet - sto ambassadøren selv, og ytterligere fem menn.

Selve ambassaden, der hun selv hadde jobbet i tre år, var stengt for dagen. Det var bare dem igjen.

Da hun ankom London i 2011 var hun allerede kjendis i hjemlandet, som profilert og dekorert galoppjockey siden 1996. Hun trente det første kvinnelige saudiske galopplaget i 2005. Hun hevder at myndighetene ønsket å bruke den statusen for alt den var verdt.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Saudi-Arabias ambassade i London til å svare på spørsmål om saken – uten hell.

Dagbladet har også forsøkt å nå ambassadøren via hans andre tidligere arbeidsplass, så langt uten hell.

Ifølge Alya al-Huweiti skjedde følgende:

- Ambassadøren forsøkte å overtale meg til å endre det jeg skrev på Twitter. Jeg var vettskremt. De ville jeg skulle støtte Jemen-krigen, og slutte å kritisere regimet. De holdt meg der inne fra 1430 til 1700, selve ambassaden hadde stengt klokka 15. De noterte konsekvent alt jeg sa. Jeg fikk slippe ut da jeg lovte å føye meg og slette Twitter-meldingene, sier Alya al-Huweiti til Dagbladet.

- Gjorde du det?

- Jeg har ikke gjort som jeg lovte.

Grove trusler

Dagbladet har nylig avslørt at UD grep inn da Saudi-Arabia ønsket å få utstedt diplomatstatus til en sikkerhetsstyrke på ti mann, som jobber for det oljerike kongedømmets ambassade i Oslo. Både UD og PST var involvert i saken, som endte med at Norge nektet å gi ni av de ti sikkerhetsfolkene status som diplomater.

ORIENTERT AV PST: Iyad el-Baghdadi. Foto: Bjørn Langsem
ORIENTERT AV PST: Iyad el-Baghdadi. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

PST har koblet hendelsen til Iyad el-Baghdadi, en kjent, norsk-bosatt Saudi-kritiker og venn av drepte Jamal Khashoggi. Det har el-Baghdadi selv bekreftet overfor Dagbladet.

Baghdadi og Khashoggi møttes i Oslo i mai 2018. Sikkerhetsfolkene ankom Oslo i juli 2018 – samme måned som al-Huweiti ble innkalt til møte på ambassaden i London. Iyad el-Baghdadi og Alya al-Huweiti har også hatt kontakt med hverandre.

Alya al-Huweiti hevder at presset mot henne har eskalert etter konflikten på ambassaden.

- Da jeg sa nei til å fronte Jemen-krigen, begynte problemene. På ambassaden jobbet jeg egentlig med oppfølging av studenter. De reduserte lønna mi, de endret arbeidsoppgavene mine en rekke ganger – til dårligere stillinger, til andre avdelinger. Så har det vært forsøk på å presse, eller friste, meg til å reise hjem.

- Hvorfor jobbet du for det samme regimet som du kritiserer?

- Jeg valgte å gå i opposisjon på grunn hvordan regimet oppførte seg, sier al-Huweiti – som har sagt opp jobben på ambassaden.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Langsem/Vedlog/Helseth. Vis mer

- Har du fått trusler?

- Jeg har fått meldinger – både på WhatsApp og Twitter – om at de skal kaste syre i fjeset mitt, at de skal skyte meg, kjøre meg ned med bil, at de skal kidnappe meg, at jeg må se meg over skuldra. Det har vært bilder av en sag.

TRUET PÅ LIVET: Alya al-Huweiti møtte Dagbladet i London. Foto: Edmond Terakopian
TRUET PÅ LIVET: Alya al-Huweiti møtte Dagbladet i London. Foto: Edmond Terakopian Vis mer

Lukrative tilbud

En av mennene som ifølge al-Huweiti har forsøkt å lokke henne hjem, har vært oppført på Time Magazines liste over verdens mest innflytelsesrike personer. Navnet er prins al-Waleed bin Talal bin Abdulaziz al Saud. Lenge var han Saudi-Arabias aller rikeste mann. Han har ikke framsatt noe som likner på trusler – og meldingene er sendt i en vennlig tone.

Men på grunn av hans store nettverk og innflytelse sier al-Huweiti at hun opplever det som at hun lokkes til å komme hjem. Det var også prins bin Talal som sponset henne da hun var aktiv som jockey.

Dagbladet har fått tilgang til meldingene han sendte.

- Er du Alia, begynner prinsen i den første meldingen.

Den ble ifølge al-Huweiti sendt en formiddag i juni 2018 – i samme periode da problemene på ambassaden begynte. Videre i samtalen – som foregår på meldingstjenesten WhatsApp - skriver milliardæren:

- Hvorfor vil du ikke komme til Riyadh og jobbe i Walid sin stall? Du kan komme så lenge du vil. Vi har et nydelig stallanlegg for hester.

- Hvis Gud vil, kan jeg snart komme på besøk. Jeg kontakter dere når jeg kommer. Jeg håper at de [myndighetene, red anm.] vil gi oss lov internt [i landet] til å delta og realisere drømmene våre, svarer Alya al-Huweiti til den mektige prins bin Talal.

VILLE HA HENNE TIL RIYADH: Al-Huweiti ble forsøkt lokket hjem til Saudi Arabia med lukrative jobbtilbud, sier hun. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VILLE HA HENNE TIL RIYADH: Al-Huweiti ble forsøkt lokket hjem til Saudi Arabia med lukrative jobbtilbud, sier hun. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Prinsen understreker:

- Det må skje veldig snart. Jobben er egentlig tatt, og hestene trenger hjelp og stell umiddelbart. Alt er 100 prosent klart.

Dagbladet har kontaktet prinsen på WhatsApp, for å få hans versjon av historien. Han har sett Dagbladets meldinger, men ikke svart på spørsmålene. Alya al-Huweiti sier at også andre innflytelsesrike saudiarabere har fristet henne med både høyt lønnet jobb, dyr bil og stjernestatus i hjemlandet. Det eneste hun trengte å gjøre var å begynne å støtte myndighetene.

SENDTE MELDINGER: Prins al-Walid bin Talal (t.h.) Foto: AFP/NTB
SENDTE MELDINGER: Prins al-Walid bin Talal (t.h.) Foto: AFP/NTB Vis mer

- Trussel om gift

«Det er to menn på vei fra Saudi-Arabia til London. Du må være forsiktig med hva du spiser og drikker.»

Det budskapet, hevder al-Huweiti, mottok hun i begynnelsen av august. Påstanden kom fra en langvarig kontakt i Saudi-Arabia, forteller hun.

- Jeg fikk en melding om at to menn fra Saudi-Arabia hadde flydd til London med en giftdose. Giften var spesialdesignet til å ikke gi noen symptomer om du døde av den, hevder al-Huweiti overfor Dagbladet.

- Hva skjedde så?

- Jeg tvitret om det. Da hørte jeg fra Saudi-Arabia at de lette etter min kilde i de kongelige domstoler. De ville vite hvordan informasjonen hadde tilflytt meg.

KRITISKE: To saudiarabiske aktivister forteller uavhengig av hverandre at de har hver sin kontakt internt i de kongelige domstoler i Riyadh. Kontaktene påstås å mene at Mohammed bin Salmans regime har gått for langt i autoritær retning – og har derfor begynt å fore dem med intern informasjon. Foto: Jacquelyn Martin / Reuters / NTB
KRITISKE: To saudiarabiske aktivister forteller uavhengig av hverandre at de har hver sin kontakt internt i de kongelige domstoler i Riyadh. Kontaktene påstås å mene at Mohammed bin Salmans regime har gått for langt i autoritær retning – og har derfor begynt å fore dem med intern informasjon. Foto: Jacquelyn Martin / Reuters / NTB Vis mer

Både al-Huweiti og den norskbosatte aktivisten Iyad el-Baghdadi forteller uavhengig av hverandre at de har hver sin kontakt internt i de kongelige domstoler i Riyadh. Kontaktene påstås å mene at Mohammed bin Salmans regime har gått for langt i autoritær retning – og har derfor begynt å fore dem med intern informasjon.

«JEG FÅR IKKE PUSTE»: CNN har fått tak i en transkripsjon av opptaket som ble tatt i minuttene før og etter henrettelsen av journalist Jamal Khashoggis. Dette var hans siste ord. Video: CNN Vis mer

Det har ikke vært mulig for Dagbladet å få verifisert den påståtte gifttrusselen, og ambassaden har ikke svart på spørsmål om den.

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

Prestisjeprosjektet

Alya al-Huweitis historie har vekket oppsikt i Midtøsten etter at hun fortalte om trusler på Al Jazeera. Bakgrunnen hennes gjør saken spesielt betent.

Al-Huweiti er fra Howeitat-stammen – som har vært i en medieomtalt klinsj med bin Salmans regime de siste åra. Kronprinsen har nemlig lansert «framtidsbyen» NEOM som sitt store prestisjeprosjekt. Den ekstravagante byen, som skal bygges fra grunnen av, skal huse framtidsrettet teknologi, næringsliv og turister – og være krona på verket for kronprinsens påstått «reformerte» Saudi-Arabia.

PRESTISJEPROSJEKT: NEOM er så langt bare en visjon, men Saudi-Arabia har allerede lagt enorme ressurser ned i framtidsbyen. Foto: NTB
PRESTISJEPROSJEKT: NEOM er så langt bare en visjon, men Saudi-Arabia har allerede lagt enorme ressurser ned i framtidsbyen. Foto: NTB Vis mer

Prislappen skal være på omkring 500 milliarder dollar. Det er bare ett problem: Stammefolket måtte fordrives, for at byen skulle kunne bygges der kronprinsen ønsket. Et medlem av stammen er blitt drept av myndighetene.

- Jeg har frontet en kampanje mot NEOM-prosjektet – blant annet på Twitter, sier al-Huweiti.

- Hvorfor?

- For å skape oppmerksomhet om den kriminaliteten som blir begått for at det prestisjeprosjektet skal bli en realitet. Jeg har publisert en video av en som ble drept, og latt meg intervjue av BBC og Bloomberg for å belyse skjebnen hans. NEOM er bin Salmans baby. Han vil ikke at noen skal kritisere det.

Saudi-Arabias ambassade i London har ikke besvart Dagbladets spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer