Truet på livet etter at hun valgte ektemann selv

Høyrepolitiker Afshan Rafiq.

VAR VERDT DET: Til tross for familieferider, tap av venner og drapstrusler mener Afshan Rafiq og ektemannen Aamir J. Sheikh at det var verdt å kjempe for ekteskapet. I dag har de en datter sammen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
VAR VERDT DET: Til tross for familieferider, tap av venner og drapstrusler mener Afshan Rafiq og ektemannen Aamir J. Sheikh at det var verdt å kjempe for ekteskapet. I dag har de en datter sammen. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I går skrev Dagbladet om et norskpakistansk par i 30-åra som opplevde at det ble satt i gang en kampanje, med blant annet 14000 sjikanøse brev, for å få stoppet deres planer om ekteskap.

En person som har opplevde samme situasjon på kroppen er stortingskandidat for Oslo Høyre, Afshan Rafiq, da hun valgte å gifte seg med bystyrerepresentant i Oslo Høyre, Aamir J. Sheikh, i desember 2003.

- Isolert fra familien
- Det var trusler og sjikanering. Vi hadde skjulte telefonnumre og adresse. Det var trusler om at dersom vi giftet oss, så var det ikke bra for oss. Og i noen tilfeller trusler om vold og drap. Men vi bukket aldri under. Det var viktig for oss å leve vårt eget liv, og vi ville ikke la de som truet oss vinne, sier Rafiq til Dagbladet.

De to kommer fra to forskjellige sosiale lag i det norskpakistanske miljøet. Og Sheikh har vært gift en gang tidligere. Til tross for at truslene har sluttet å komme, merker paret fortsatt fordommer.

- Senest i dag da jeg var inne på en restaurant kom det en pakistansk kelner bort til meg og spurte om det var jeg som hadde gifta meg på nytt. De har ikke glemt, sier Sheikh.

Selv opplevde han å bli isolert fra hele familien og vennekretsen i tre år etter at han startet forholdet med Rafiq. I dag har imidlertid Sheikh tatt opp kontakten med familien igjen.

Sjokkert
- Vi har betalt en høy pris, men det var verdt det. Det er hovedbudskapet mitt til alle unge som sliter med dette. Så lenge du ikke kjemper denne kampen selv, er det ingen som kommer til å gjøre det for deg. Du må tørre å ta kampen, og du må sørge for at du har et nettverk som kan støtte deg både i nær familie og i samfunnet. Jeg tror de fleste er mottagelige for å snakke, men tør man ikke det engang så kommer man ingen vei, sier Rafiq.

Selv er hun sjokkert over gårsdagens sak i Dagbladet.

- Dette er helt forkastelig. Unge mennesker blir skremt fra å velge eget liv. De er redde for å tilføre skam over familien, og det er jo nettopp det dette handler om. Mister man ære, så mister man alt.