Truet på livet

KØBENHAVN (Dagbladet): Den 32 år gamle hjelpepleieren som er siktet for å ha drept 22 pensjonister, har allerede fått flere drapstrusler. I går fikk den løslatte kvinnen og hennes familie politibeskyttelse. Kriminalpolitiet forsøker i dag på nytt å varetektsfengsle henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminalinspektør Curt Jensen og hans stab med etterforskere er ikke i tvil: De mener at de har bevis som knytter kvinnen direkte til samtlige 22 dødsfall.

- Bare i dag har vi mottatt 25 nye kvalifiserte tips og henvendelser som styrker vår sak, sier kriminalinspektør Jensen.
I dag eller seinest fredag vil Østre Landsrett - dansk lagmannsrett - vurdere politiets krav om fengsling på ny.

Politiadvokat Michael Jørgensen som led et sviende nederlag da dommeren i København byrett avviste å fengsle kvinnen, har på langt nær kapitulert.

- Situasjonen har endret seg drastisk. Tirsdag argumenterte vi med at mistanken var særdeles sterk og at den alminnelige rettsoppfatning talte for fengsling. Den videre etterforskning har avdekket at det er en betydelig fare for at kvinnen skal påvirke vitner og forspille bevis, sier Michael Jørgensen.

Overrasket

Kriminalinspektør Curt Jensen sier til Dagbladet at han er forbauset over at kvinnen ble løslatt.

- Jeg er ikke skuffet, men meget forundret over rettens avgjørelse, sier Curt Jensen.
Politiets trumfkort er at de mener kvinnens forklaring er en delvis tilståelse, selv om hun nekter straffeskyld etter den meget alvorlige siktelsen.

Ifølge avisa B.T. har kvinnen erkjent at hun skal ha gitt doser med morfin-preparatet Ketogan til pasienter som ikke skulle ha smertebehandling.
Hun skal selv ha anmerket i journalene til døde at de ønsket å dø, og at dette måtte aksepteres.

Pasienter skal ha blitt fritatt sine vanlige medisiner og gitt morfin i så store mengder at de har fått respirasjonsproblemer, falt i koma og dødd.

Dødens engel

Et annet viktig moment for etterforskerne er at tilstanden til pasientene har fulgt ferielistene til den 32 år gamle hjelpepleieren, som hadde pleieansvaret for pasientene i fjerde etasje på aldershjemmet Plejebo.

Flere pasienter skal ha vært alvorlig syke mens kvinnen har vært på jobb. I perioder hvor hun har vært på ferie, skal de ha frisknet til, mens de nærmest umiddelbart etter at hun er kommet tilbake på jobb skal ha blitt syke igjen.

I Danmark kalles nå den 32 år gamle hjelpepleieren dødens engel.
Politiet gjør også et nummer av dødshyppigheten på avdelingen, i forhold til hyppigheten av dødsfall på de andre avdelingene på Plejebo.

Norsk hjelp

Advokat Mette Lauritzen, som er oppnevnt som forsvarer for den 32 år gamle kvinnen, vil med det aller første ta kontakt med advokatene Tor Kjærvik og Morten Kjensli i Oslo.

Årsaken er naturlig nok det arbeidet Kjensli og Kjærvik utførte i saken mot hjelpepleieren i Landås i Bergen, som også var anklaget for massedrap på et aldershjem.

Bergenskvinnen ble som kjent blankt frifunnet. en enorm pågang fra dansk og internasjonal media, har den 32 år gamle kvinnen rømt fra sitt hjem.

Dagbladet får bekreftet at kvinnen for tida oppholder seg hos sin mor.

Politiet holdt i går kveld huset til kvinnen under oppsikt. Ikke fordi drapsetterforskerne frykter at kvinnen skal forsøke å rømme. Årsaken er derimot at pleieren har fått flere drapstrusler.