Truet på livet

«Må dine barn rammes av stor ulykke. Du skal brenne i helvete!» sto det i en e-post som ble sendt til Anna Lindh i Utenriksdepartementet, to uker før hun døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): I departementet ble e-posten bedømt til ikke å være av truende karakter. Den ble derfor ikke videresendt til sikkerhetspolitiet.

E-posten ble sendt etter at en debattartikkel signert Lindh og Ericsson-sjefen Carl Henrik Svanberg sto på trykk i Dagens Nyheter. Artikkelen oppfordret svenskene til å si ja til å kvitte seg med krona og gå over til euro.

«Illsint meningsytring»

Sjefen for det svenske sikkerhetspolitiets beskyttelsesenhet, Margareta Linderoth, sier til Expressen at e-posten ikke var av en karakter som ville gjort at sikkerhetsbedømmelsen ville blitt endret.

Hun vil ikke svare på hvorvidt sikkerhetspolitiet - etter drapet på Anna Lindh - har sporet opp den hatefulle e-postskriveren.

Mikael Westerlind, sikkerhetsansvarlig ved svensk UD, sier til Expressen at han mener e-posten inneholdt en - riktignok illsint - meningsytring.

- Jeg mener vi bedømte dette riktig den gangen, for to uker siden. Jeg mener fortsatt at vi gjorde rett, sier Westerlind til Expressen.

All post blir sjekket

Han legger til at innholdet i e-posten ikke er vesentlig annerledes enn hva TV-seere sender over SMS i forbindelse med debattprogrammer.

All post som er sendt til Anna Lindh de siste ukene, både pr. e-post og brev, gjennomgås nå av sikkerhetspolitiet.

- Foreløpig har vi ikke funnet noe vi bedømmer som truende, sier Margareta Linderoth.

Den hatefulle e-posten er undertegnet av en kvinne. Det er uklart om politiet har funnet fram til avsenderen.

<B>Anna Lindh</B>